Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, krilan06 napisał:

No chłopaki, już po kontroli. Pani inspektor ujęła to następująco: "bez zastrzeżeń, można powiedzieć że wzorcowo". Dzięki za wszystkie porady. Jak coś to pytajcie, postaram się pomóc 

Jesteś może w strefie czerwonej lub niebieskiej 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, ws71 napisał:

Jak na razie jest poza strefami,ale jak dobrze pójdzie to niedługo bedzie żółta

Tak przypuszczałem 

W czerwonej lub niebieskiej to dopiero są kontrole aż odechciewa się hodowli 

Ostatnio powiatowy wymyślił żeby od każdej świni z gorączką pobierać krew na ASF 

Edytowane przez bizon1
Opublikowano
51 minut temu, staszek131415 napisał:

A jakie świadectwa?

Jeżeli kupujesz,loszki,knurka,prosiaki musisz posiadać jako kupujący świadectwo[krycie na punkcie ] ,jeżeli sztucznie to dowód zakupu nasienia @sumek666 jeżeli nic nie znaleźli to byli b. przyjaźni,u nas jak już nie było ostatnio do czego się przyczepić to miłe panie zarządały okazania potwierdzenia zapłaty za wystawione świadectwa i dopiero wszystkim szczęka opadła[wszystko poza strefami]

Opublikowano

No pani inspektor była naprawdę w porządku, mówiła ze sama jest w szoku bo nie może się do niczego przyczepić 

3 godziny temu, staszek131415 napisał:

A jakie świadectwa?

Kupowałem prosięta od kolegi i trzeba było okazać świadectwa z ostatnich 12 mies.

Opublikowano
2 godziny temu, ws71 napisał:

Jeżeli kupujesz,loszki,knurka,prosiaki musisz posiadać jako kupujący świadectwo[krycie na punkcie ] ,jeżeli sztucznie to dowód zakupu nasienia @sumek666 jeżeli nic nie znaleźli to byli b. przyjaźni,u nas jak już nie było ostatnio do czego się przyczepić to miłe panie zarządały okazania potwierdzenia zapłaty za wystawione świadectwa i dopiero wszystkim szczęka opadła[wszystko poza strefami]

Ja bym ich poprosił na piśmie opodstawę prawną do takich dokumentów znaczy dowód zapłaty

Opublikowano
ws71 napisał:

51 minut temu, staszek131415 napisał:

A jakie świadectwa?

Dobrze że odpisu aktu chrztu nie chcieli. Popieprzyło juz niektorych całkowicie.

Opublikowano
1 minutę temu, Sadek napisał:

Ja też po kontroli na szczęście pozytywnie, strefa czerwona.

A w czerwonej jak wygląda kontrola? Jak tak dalej pójdzie to może lepiej iść na inspektora do weterynarii. Zawsze lepiej kontrolować niż być kontrolowanym

• Like 3
Opublikowano
2 godziny temu, zetorki12 napisał:

Dobrze że odpisu aktu chrztu nie chcieli. Popieprzyło juz niektorych całkowicie.

Weterynarze zniszczyli ,małe ubojnie, to jest ich i tylko ich zasługa, teraz chcą zniszczyć hodowców. jak można być takimi debilami żeby do ASFu wymagać papiery które nadają się do podtarcia d*py, o ile nie są za śliskie. 

Opublikowano (edytowane)

Dlatego tak jak ktoś pisał, jak już  zaczynają przeginać , trzeba walić z grubej rury, podstawa prawna. Niestety ale musimy być  co raz sprytniejsi i mądrzejsi, jak to Ardanowski powiedział  i rolnik i prawnik w jednym😉

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Unexpected

@krilan06

Strefa jak pisałem czerwona.

Sprawdzali, maty, siatki, kolczyki, środek dezynfekcyjny, czy budynki zabezpieczone przed dostępem zwierząt wolnożyjacych.

Dokumenty to: księga stada, deratyzacja, dezynfekcja, księga wjazdów/wejść, księga leczenia, stan trzody z podziałem na grupy, dokumenty z odbioru padliny

Edytowane przez Sadek
Edycja
  • Like 1
Opublikowano
21 godzin temu, soltys48 napisał:

I za tydzień niezapowiedziana kontrola....

Jak dobrze nadepniesz na odcisk pani inspektor to może sobie zażyczyć przegląd na mieszalnik pasz[czy pasza po wymieszaniu posiada odpowiednią homogieniczność] jest odpowiedni przepis na to i już jest wesoło a żeby było jeszcze weselej  sąsiad miał własne zdanie i miał mierzenie kojców z dokładnością do cm2,dostał protokół z nakazem likwidacji  40% stada loch w ciągu 30 dni,przekroczenie szt/m2 no ale postawił sie pani Inspektor i miał swoje 5minut[a dokładnie 72h] 

• Confused 1
Opublikowano
22 godziny temu, Sadek napisał:

Dokumenty to: księga stada, deratyzacja, dezynfekcja, księga wjazdów/wejść, księga leczenia, stan trzody z podziałem na grupy, dokumenty z odbioru padliny

Czy jest jakiś przepis ,który mówi co robić po deratyzacji z gryzoniami ? Dzwonić po utylizację myszy ?

49 minut temu, ws71 napisał:

Jak dobrze nadepniesz na odcisk pani inspektor to może sobie zażyczyć przegląd na mieszalnik pasz[czy pasza po wymieszaniu posiada odpowiednią homogieniczność] jest odpowiedni przepis na to i już jest wesoło

Jak tak dalej pójdzie to przewracarka siana czy rozrzutnik obornika będą musiały mieć atest i przeglądy.

Opublikowano
soltys48 napisał:

I za tydzień niezapowiedziana kontrola....

Świniaki też masz?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v