Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak mówie wybijanie stad sie skończy jak Wielkopolsce np. taki Mróż będzie musiał wybić 20 tys. sztuk świń. Wtedy wystawi Powiatowemu Lekarzowi Weterynari rachunek za te 20 tys.(  10 milonów zł) sztuk oraz rachunek za świnie które nie utuczy przez 2 lata. ( kolejne 60 milonów) jak Powiatowy nie zapłaci to pójdzie do Sądu. I ja myśle ze taki Mróż i kombinaty rolne  zagraniczne takie pozwy wygrają i wtedy skończy sie problem ASF. 

Opublikowano

Przyjechała do mnie ostatnio ciotka i się dziwiła, że u nich na wiosce nie ma żadnych świń, a w dodatku jeden rolnik wydzierżawił pole i poszedł do roboty - jak powiedziała: no jak to tak, przecież teraz to wszystko jest takie opłacalne. No naprawdę fest opłacalne 

Opublikowano
23 minuty temu, krilan06 napisał:

Przyjechała do mnie ostatnio ciotka i się dziwiła, że u nich na wiosce nie ma żadnych świń, a w dodatku jeden rolnik wydzierżawił pole i poszedł do roboty - jak powiedziała: no jak to tak, przecież teraz to wszystko jest takie opłacalne. No naprawdę fest opłacalne 

kriliam06 twoja ciotka widzi ceny w sklepach po 25 zł  to co ma myśleć???  

Opublikowano (edytowane)

a to akurat prawda wujaszek też w zeszłym roku przyjachał i mówi jak mi to dobrze  a on musi harować. Mówi dopłaty masz, paliwo prawie za darmo, szuszowe , darmowe kredyty jeszcze narzekasz.

p.s z tym tysiakiem też strasznie zdziwiony ze nie tysiak a 250 zł jak mu mówie ze tysiaka to tylko ci co maja 70% strat  a maja zakaz w protokołach na tyle szacować. wiec jest tylko 500 zł a ja nie miałem ubezpieczone wieć tylko 250 zł dostane to mi powiedział ze kłamie bo w info mówili ze tysiąc złotych daje rząd

Edytowane przez Gość
Opublikowano

każdy z WAS kłamie,oszukuje i biadoli,bo tylko jedyne słuszne i uczciwe wiadomości ,w jedynie uczciwej TV mówią prawdę

a tą prawdą można już rzygać ,agrościema np. cały czas gada o kołach gospodyń ,i ciągle te same materiały,ale jak to spece od propagandy mówią ,100 razy powtórzysz kłamstwo i ludzie w to uwierzą 

ASF też w okolicy wielkich zakładów nie ma bo kto by im odszkodowanie dał ,albo zakazał np na 2 lata skupu ? ;-))))

• Like 1
Opublikowano

@kopin spokojnie trzeba sobie pobiadolić na forum ,lub pod sklepem z piwem,jak komu wygodniej  haha 😉

sprzedane kabany za jednego dało 780 brutto .Cena waga lux .

Czekam na suszowe i darmowe wapno i deszcz ,żeby nie było :D

Ps .stado dzików mocno się powiększyło .

Opublikowano
23 minuty temu, RafaKdziela napisał:

@kopin spokojnie trzeba sobie pobiadolić na forum ,lub pod sklepem z piwem,jak komu wygodniej  haha 😉

sprzedane kabany za jednego dało 780 brutto .Cena waga lux .

Czekam na suszowe i darmowe wapno i deszcz ,żeby nie było :D

Ps .stado dzików mocno się powiększyło .

To słabo ci wyszło bo mi wyszły po 790zl za sztukę. 

Opublikowano
4 godziny temu, kanalia36 napisał:

Tak jak mówie wybijanie stad sie skończy jak Wielkopolsce np. taki Mróż będzie musiał wybić 20 tys. sztuk świń. Wtedy wystawi Powiatowemu Lekarzowi Weterynari rachunek za te 20 tys.(  10 milonów zł) sztuk oraz rachunek za świnie które nie utuczy przez 2 lata. ( kolejne 60 milonów) jak Powiatowy nie zapłaci to pójdzie do Sądu. I ja myśle ze taki Mróż i kombinaty rolne  zagraniczne takie pozwy wygrają i wtedy skończy sie problem ASF. 

Za Mroza wziął się już Urząd Skarbowy (zalega miliony zł podatku), jedna ubojnia sprzedana, ziemi już trochę też odpadło - koledzy po fachu odkupili ;)

Opublikowano
4 godziny temu, kopin napisał:

wirus w krwi a przeciwciała to 2 różne sprawy,ospy u ludzi nie wyleczono wybijając chorych tylko szczepiąc zdrowych,więc teraz ci zaszczepieni mają przeciwciała

tutaj macie jeden z ciekawych artykułów 

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/asf/14048-asf-na-sardynii-juz-od-40-lat-lekarze-i-hodowcy-wzruszaja-ramionami

Tylko w przypadku asf w Polsce robi się badanie krwi na obecność przeciwciał wirusa nikt nie szuka samego wirusa,obecność przeciwciał =wirus asf= utylizacja stada

Opublikowano

chuck to absolwent tej samej szkoły co ja tylko 20 lat wcześniej  i prawde piszesz ziemi mu trochę odpadło tyle tylko ze nowi właściciele  pracują sprzętem mroza na polach, hehehe i płody rolne w jego gospodarstwach składują.

Ale nie o to chodzi Wielkopolsce i Zachodnio pomorskim jest masa kombinatów rolnych z kapitałem zagranicznym i zastanów się dobrze , kto wykona decyzje jakiegość obszczymura z powiatu zwanym Weterynarzem, o wybiciu tysiecy tuczników za friko. Tam nikt nie wejdzie na gospodarstwo żeby cokolwiek zutylizować puki odszkodowanie na konto nie trafi.

Mam kolegę w Arimr i agencja nawet u takich zwierząt nie kontroluje, bo jak jadą na kontrolę to przy bramie czeka właściciel z prawnikiem i każe kontrolerom podpisać zobowiązanie ze kontroler nie  był w zainfekowanej chlewni i wrazie zachorowania ARIMR wypłaci odszkodowanie.  Potem jest telefon do oddziału Regionalnego do Poznania i nakaz nie wchodzenia do chlewni tylko sprawdzenie dokumentów. 

Teraz rozumiesz???? to nie Podlasie ze na podwórku weterynarz z 2 policjantami wchodzi  i wybija stado. W Wielkopolsce w takim kombinacie rolnym przed bramą prawnik bedzie od policjanta domagał się zaświadczeń na wszystkie możliwe choroby i to samo od weterynarza, jak nie będzie  to ochrona mu da kopa w d*pę

Opublikowano
6 godzin temu, kanalia36 napisał:

chuck to absolwent tej samej szkoły co ja tylko 20 lat wcześniej  i prawde piszesz ziemi mu trochę odpadło tyle tylko ze nowi właściciele  pracują sprzętem mroza na polach, hehehe i płody rolne w jego gospodarstwach składują.

Borowski i Laskowski pracują własnym sprzętem i na własny rachunek. Mania wielkości jest, ale do Mroza jeszcze im trochę brakuje (chociażby znajomości w wyższych sferach) ;)

Opublikowano

Kurna . Cały program Tydzień w TVP tłumaczą że dziki winne za ASF i trzeba ich wybić . No kurna Amerykę odkryli . Dawno mówiłem . Mogli mnie zapytać .

Tylko co z tego gadania , jak myśliwych ni cholery nie widać .

Opublikowano

moze ktos wybil mysliwych bo przenosili ASF.

zetorki12 napisał:

Kurna . Cały program Tydzień w TVP tłumaczą że dziki winne za ASF i trzeba ich wybić . No kurna Amerykę odkryli . Dawno mówiłem . Mogli mnie zapytać .

Tylko co z tego gadania , jak myśliwych ni cholery nie widać .

.

Opublikowano

Taaa "Bo my chcemy , ale nam nie dają ekologi i inne takie" . Kurna jakoś inne kraje nie miały z tą plagą problemu i dziki tłukli .

Opublikowano
7 minut temu, witejus napisał:

bo niema woli rządu by wybić dziki

pamietacie jak ardanowski zarzadził depopulacje ?  mamy taką opozycje trylko dobrze że niemcy sie obsatali za nami .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v