Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Yoda napisał:

Jak nie wiedzą? Jak masz świnie za 4-5 zł na skupie za zywiec a szynka jest "po 9 to tylko idiota uwierzy w jej jakość. Niestety zarobki są jakie są i każdy liczy żeby rodzinę w miarę tanio utrzymać. W mieście jak ktoś zarabia niewiele więcej niż minimalna, musi opłacić mieszkanie to na inne rzeczy zostaje tyle ile zostaje i się cieszy że może w markecie mięso kupić. Trzeba patrzeć szerzej niż szerokość własnego podwórka.

Skąd ktoś kto pracuje 8-10 godzin  ma wiedzieć, ile kosztuje kg  żywca wieprzowego? Nawet jak jakimś cudem jeden z drugim zobaczy Agrobiznes, to nie słyszy o niskich cenach, tylko o stabilizacji, a podawane ceny poubojowe to dla niego abstrakcja. Tak się manipuluje społeczeństwem i przeciętny miastowy myśli "ile ten rolnik dostaje za świnie, że ta kiełbasa taka droga".

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Kazik80 napisał:

Skąd ktoś kto pracuje 8-10 godzin  ma wiedzieć, ile kosztuje kg  żywca wieprzowego? Nawet jak jakimś cudem jeden z drugim zobaczy Agrobiznes, to nie słyszy o niskich cenach, tylko o stabilizacji, a podawane ceny poubojowe to dla niego abstrakcja. Tak się manipuluje społeczeństwem i przeciętny miastowy myśli "ile ten rolnik dostaje za świnie, że ta kiełbasa taka droga".

dokladnie   tak jest

Edytowane przez PRZMAS19821982
Opublikowano
9 minut temu, Yoda napisał:

To otworzyć obok kaufa sklepik z polskim mięsem dla prawdziwego Polaka.

Wzruszająca riposta, trollu. Co prawda długo ci to zajęło, ale może dodatkowe 10 gr zainkasujesz do dniówki.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, krzysieek napisał:

Co z tych dopłat? Ile wszystko podrożało? O ile procent jest zawyżona realna wartość ciągnika? 100%?  Te dopłaty z nawiązką wracają spowrotem na zachód.

Co do Białorusi to tam panuje porządek, polityka jest mądra a ludzie zadowoleni z tego co mi wiadomo.

Wątpię w to że realna wartość ciągnika jest znacznie zawyżona. Przez ostatnie 20 lat koszty produkcji wywindowały w górę i likwidując dopłaty w całej UE obawiam się że żywność podrożej, więc i pracownicy fabryk ciągników będą się domagać podwyżek, co będzie się wiązało z kolejnym wzrostem cen ciągników.

4 godziny temu, EppS napisał:

@Yoda wylewasz w tym temacie swoje frustracje które są niczym nie uzasadnione. Rolnicy którzy protestowali nie domagają się dotacji a wręcz przeciwnie równej konkurencji. Twoje wypowiedzi to  samochwalne zwierzenia tylko ja, ja i ja (prawie jak Gombrowicz). W czym ci przeszkadza ten protest ? Nie chcesz żeby rolnictwo było traktowane jak każdy dział gospodarki ?

Było już mówione że strajk nie przeszkadza, tylko forma nie odpowiednia. Po pierwsze brak sensownych i zrozumiałych postulatów, po drugie blokując drogę nie zyskamy poparcia ani zrozumienia w mieście.

4 godziny temu, PRZMAS19821982 napisał:

sa doplaty i prowy ,  powiec mi ile podrozalo wszystko ? przez to ze sa te doplaty  prowy??   niech to zlikwiduja i obniza ceny produktow rolnych o 50%  i nie beda zadne prowy i doplaty potrzebne....

Oni strajkują że świnie półdarmo trzeba sprzedawać, a ty chcesz jeszcze o 50% obniżać cenę produktów rolnych O.o  nie ogarniam twoich pomysłów...

1 godzinę temu, EppS napisał:

Cena świadczy o tym. Niemcy jakoś nie połaszczyli się o takie mięso.

Miej pretensje do społeczeństwa naszego kraju że się połaszczyli.

1 godzinę temu, Kazik80 napisał:

Trzeba oznakować dobrze mięso np. tak jak ja to opisałem albo w jeszcze lepszy, a rynek zweryfikuje czy jeszcze jest zapotrzebowanie na polskim rynku na polską wieprzowinę. Jeżeli ludzie będą woleli tańsze mięso z duńską, niemiecką czy belgijską flagą, to znaczy, że czas się zwijać i tyle.

Dobrze nich oznakują mięso w taki sposób jak pragniesz. Ale przekonasz się że nic to nie zmieni ale wtedy: ,,to znaczy, że czas się zwijać i tyle.,,

57 minut temu, Kazik80 napisał:

W kilka minut zrobiłeś sondaż rynku, dobry jesteś. Już wiesz, że wszyscy konsumenci, nawet ci zamożni, polecą po tanią szynkę do Kaufa. Jak już nie masz nic więcej do dodania, to może zadzwoń do pośrednika czy nie ma ukraińskiego zboża na handel, bo twoje byki będą handlować, ale głodem. 

Rynek sam się sonduje. Gdyby było zapotrzebowanie na droższe mięso na pewno takowe szybko pojawiło by się w marketach.

Tak samo jest z tymi bykami, ich właściciel nie patrzy skąd to zboże, liczy się jedno kryterium - cena.

46 minut temu, Partyzant85 napisał:

Yoda ma całkowitą rację  z tą szynką z kałlandu po 9 zł. Niestety polskie społeczeństwo jest biedne i nadal toczy wojny o tanią szynkę lub karpia - przykra rzeczywistość naszego kraju. Pieprzenie głupot o wołowinie premium w czasach kiedy gówniana szynka  za 9 zł jest rarytasem dla 40-60% naszego społeczeństwa mija się z celem

Widzę kolego że otrzeźwiałeś od ostatniej naszej wymiany zdań i już rozumiesz o czym ja piszę krytykując strajk. Strajk nie rozwiąże naszego problemu jakim jest biedne społeczeństwo.

45 minut temu, krzysieek napisał:

Ludzie kupują tańsze, bo nie wiedzą że to odpad do utylizacji który niemiec oddał za darmo

Skoro do utylizacji to zgłoś do odpowiednich służb. Ubojnia kupiła za półdarmo tylko dlatego że konsument nie jest w stanie zapłacić więcej.

29 minut temu, Kazik80 napisał:

A jaką cenę mają podawać jak nie poubojową. Co kogo obchodzi cena świni z kopytami i pełną kiszką służącą do srania? Chyba logiczne jest że porównuje się cenę schabu do ceny kg poubojowo.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Kazik80 napisał:

To otworzyć obok kaufa sklepik z polskim mięsem dla prawdziwego Polaka.

Wzruszająca riposta, trollu. Co prawda długo ci to zajęło, ale może dodatkowe 10 gr zainkasujesz do dniówki.

Jak ktoś prawdę napisze to zaraz troll? To wy w kraju który kupuje najtańsze bo jest biedny probujecie zaklinac rzeczywistość opowieściami o tym jak to trzeba walczyć o dobro malorolnych bo każdy ma dość masowego taniego żarcia.

Opublikowano

To ty masz spaczone spojrzenie , uważając że o swoje nie należy walczyć , a jedynie stulić uszy po sobie i coraz większy pług ciągnąć .

Opublikowano (edytowane)

A najgorsze jest to że ludzie faktycznie mają dość fermowego żarcia i bez zbędnego flagowania produktu są tego świadomi, ale są bezradni bo biedni i co zrobisz, nic nie zrobisz. Uszy tulą i większy pług ciągną.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)

Jak ktoś prawdę napisze to zaraz troll? To wy w kraju który kupuje najtańsze bo jest biedny probujecie zaklinac rzeczywistość opowieściami o tym jak to trzeba walczyć o dobro malorolnych bo każdy ma dość masowego taniego żarcia.

Płaczesz o to znakowanie produktu, jakby od tego zależało czy dostaniesz wypłatę za trollowanie czy też nie. Podejrzewam, że prawie nikomu znakowanie produktu w niczym by nie przeszkadzało, a niektórym by pomogło. Dlaczego więc tego nie wprowadzić, bo ty lub twój szwagier pasiecie duńskie warchlaki ukraińskim zbożem czy po prostu znakowanie mięsa jest nie na rękę twojemu pracodawcy? A może boisz się, że w wołowinie też to wprowadzą, a twoje cielaki nie pochodzą z Polski?

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Nie jestem przeciwny tylko uważam że to nie rozwiąże problemu drobnych rolników. Bo dopóki nie znajdzie się chętny kupić drożej nie sprzedasz tego super oznakowanego. Nikt nie jest wyrocznia ale wg mnie są dwie drogi. Albo jedzenie masowe do marketów albo w ramach sprzedaży bezpośredniej lepsze, zdrowsze dla elit tak jak to jest w mojej branży czyli wołowine.
Opublikowano (edytowane)

A tam pleciesz . Wystarczy że zlikwidujemy dużych i problem zniknie . Trza taki postulat dorzucić , przynajmniej da się wtedy jakoś zrozumieć Twój bezustanny jazgot w tym temacie . :P

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
Jak zlikwidujesz dużych to dopiero zacznie żarcie wjeżdżac. Ostatnio w tv podali że 10%gospodarstw produkuje 90% żywności. Nie sądzę żeby ktoś z tych 10% był na strajku.
Opublikowano
1 godzinę temu, damianzbr napisał:

Wątpię w to że realna wartość ciągnika jest znacznie zawyżona. Przez ostatnie 20 lat koszty produkcji wywindowały w górę i likwidując dopłaty w całej UE obawiam się że żywność podrożej, więc i pracownicy fabryk ciągników będą się domagać podwyżek, co będzie się wiązało z kolejnym wzrostem cen ciągników.

Koszty produkcji poszły w górę bo nałożono nowe podatki żeby utrzymać agencje które rozdaja i dać rolnikowi dotację na ten ciągnik.

Jak kupowaliśmy prasę 2001 r kosztował 20 z groszami parę lat później już dochodziła prawie pod 40tys. To samo jest z każdym rozdawaniem kasy przykład 500 + miało wystarczyć z uszczelnien vatu a od momentu wprowadzenia programu przez rok było 4 podwyżek blachy a stal konkretnie profil zamkniety jak zawsze na zimę taniała wtedy poszedł w górę.

Tak więc jeśli konsument zapłaci za żywność trochę więcej to za coś inne zapłaci mniej teoretycznie powinien na tym skorzystać bo nie trzeba by było utrzymywać urzedasów siedzących w arimr. I sam rolnik nie był by uwiązany zobowiazaniami na które się godzi biorąc dotację.

Opublikowano

czytam  temat z wielkim zaciekawieniem, niekiedy z uśmiechem na twarzy. ale niestety obok niektórych rzeczy i stwierdzeń nie mogę przejść obojętnie. Kilka dni temu podałem tutaj kilka rzeczy które trzeba zrobić na już . Dziś trochę do nich wrócę , bo niektórzy tutaj mówią o wolnym rynku , pytam się jakim wolnym rynku??? wolny rynek to mrzonka, wiec niektórym pokaże , zobrazuję jaki mamy wolny rynek. Na dzień dzisiejszy cena na niemieckiej dużej giełdzie  na której wszyscy się wzorują , odnoszą to 1,36 Euro za E klasę po wyboju co mnożąc przez średni kurs Euro/ złoty (4,3 zł / za 1 Euro) daje nam 5,85 zł za E klasę, dopowiem że jest to cena sugerowana  i do negocjacji w zależności od skali produkcji. Tak się składa że jutro odstawiam świnie cena za E klasę od 4,85zł do max 5,2 zł dla sprzedających naprawdę duże partie tuczników cało samochodowe, kaniony. Ja odstawiam 35 szt . mam dobry towar więc jestem dogadany  na 5, 05 zł za E , więc już na samym początku jestem stratny 0,80 zł w stosunku do ceny niemieckiej taki to wolny rynek, zdaję sobie sprawę sprawę z tego że kilka miejsc po drodze załadunku  więc nie mogę uzyskać najwyższej ceny i nie obrażam się na to i akceptuje to bo transport kosztuje . Nawet duża skala produkcji nic tu nie da bo tacy hodowcy są w plecy 0,65 zł na kilogramie w stosunku do niemieckiego , belgijskiego itp. itd rolnika. Pytam się dlaczego ??? a bo przed wybuchem asf w belgi wypchnięto wszystkie mięso wraz z kilkuletnimi rezerwami materiałowymi , czyszcząc magazyny do polski podobno w cenie po 2, 5 zł za kilogram, takie chodzą słuchy, nie wiem czy to do końca prawda, ale mniejsza o to. Taki oto  właśnie mamy wolny rynek. Wiec niech nikt nie bredzi  , że takie coś istnieje bo to  tak jak mówić jak ktoś nas opluwa ,że pada deszcz. Nie mówię tu też o tym ze cena odnosi się do tego samego produktu, bo jak porównywać świeże mięso , z głęboko mrożonym, rezerwami materiałowymi. Jaka sytuacja w strefach jest z asf , każdy wie, cena ok 1 zł niższa od rynkowej , więc belgowie po wykryciu asf , nie znając skali problemu , bojąc się utylizacji woleli wypchnąć wszystko i zrobić sobie miejsce w swoich magazynach i przeczekać ten trudny okres . A więc nie tylko brak jest wolnego rynku , ale jeszcze cena dumpingowa. I jak tu konkurować??? My nie domagamy się jakichś pieniędzy , rekompensat czy nie wiadomo czego tylko równego traktowania a więc wolnego rynku!!!!!!! Odnośnie co do postulatów dołożyłbym jeszcze żeby w końcu zajęto się od zaraz  protokołami z szacowania szkód , w których rolnik który ma zwierzęta to biznesmen pełną gębą, bo zwierzęta są liczone jako czysty przychód, bez jakichkolwiek poniesionych kosztów i jestem stratny podwójnie bo  nie namłóciłem dużo przez suszę , więc trzeba będzie jeszcze dokupić zboża lub paszy żeby utrzymać stado czy to krów czy trzody. Troszkę mam żal  do nas samych , że wczoraj nie strajkowaliśmy, partia rządząca miała swoje zebranie, konwent , więc trzeba było ich tam wpuścić a następnie zablokować wszystkie drogi wyjazdu, może dałoby im to troszkę do myślenia jak strajk dotknął by ich samych, szkoda ze Pan Kołodziejczak na to nie wpadł i właśnie wczoraj nie zorganizował tego strajku właśnie tam , gdzie niby ta śmietana się zebrała, może wtedy pokazano by nas o 19:30 w jedynych słusznych treści, że ktoś hałasuje za budynkiem i demonstruje. Na poprawienie humoru obejrzyjcie sobie skecz neo nówki teleekspres, to poprawia humor😀, najlepiej jakby tu to ktoś wstawił. Pozdrawiam

• Like 3
  • Thanks 2
Opublikowano
21 minut temu, Huberto89 napisał:

Koszty produkcji poszły w górę bo nałożono nowe podatki żeby utrzymać agencje które rozdaja i dać rolnikowi dotację na ten ciągnik.

Jak kupowaliśmy prasę 2001 r kosztował 20 z groszami parę lat później już dochodziła prawie pod 40tys. To samo jest z każdym rozdawaniem kasy przykład 500 + miało wystarczyć z uszczelnien vatu a od momentu wprowadzenia programu przez rok było 4 podwyżek blachy a stal konkretnie profil zamkniety jak zawsze na zimę taniała wtedy poszedł w górę.

Tak więc jeśli konsument zapłaci za żywność trochę więcej to za coś inne zapłaci mniej teoretycznie powinien na tym skorzystać bo nie trzeba by było utrzymywać urzedasów siedzących w arimr. I sam rolnik nie był by uwiązany zobowiazaniami na które się godzi biorąc dotację.

Pewnie, że na maszynach jest gigantyczna przebitka. Kiedyś mi się rolnik kilkuset hektarowy żalił, że jeden z dealerów zachodnich maszyn wozi się luksusowymi autami i wykupuje masowo ziemię uprawną, a on robi od rana do nocy i o takim budżecie może tylko pomarzyć.

Opublikowano

pabloooo napisał:

czytam  temat z wielkim zaciekawieniem, niekiedy z uśmiechem na twarzy. ale niestety obok niektórych rzeczy i stwierdzeń nie mogę przejść obojętnie. Kilka dni temu podałem tutaj kilka rzeczy które trzeba zrobić na już . Dziś trochę do nich wrócę , bo niektórzy tutaj mówią o wolnym rynku , pytam się jakim wolnym rynku??? wolny rynek to mrzonka, wiec niektórym pokaże , zobrazuję jaki mamy wolny rynek. Na dzień dzisiejszy cena na niemieckiej dużej giełdzie  na której wszyscy się wzorują , odnoszą to 1,36 Euro za E klasę po wyboju co mnożąc przez średni kurs Euro/ złoty (4,3 zł / za 1 Euro) daje nam 5,85 zł za E klasę, dopowiem że jest to cena sugerowana  i do negocjacji w zależności od skali produkcji. Tak się składa że jutro odstawiam świnie cena za E klasę od 4,85zł do max 5,2 zł dla sprzedających naprawdę duże partie tuczników cało samochodowe, kaniony. Ja odstawiam 35 szt . mam dobry towar więc jestem dogadany  na 5, 05 zł za E , więc już na samym początku jestem stratny 0,80 zł w stosunku do ceny niemieckiej taki to wolny rynek, zdaję sobie sprawę sprawę z tego że kilka miejsc po drodze załadunku  więc nie mogę uzyskać najwyższej ceny i nie obrażam się na to i akceptuje to bo transport kosztuje . Nawet duża skala produkcji nic tu nie da bo tacy hodowcy są w plecy 0,65 zł na kilogramie w stosunku do niemieckiego , belgijskiego itp. itd rolnika. Pytam się dlaczego ??? a bo przed wybuchem asf w belgi wypchnięto wszystkie mięso wraz z kilkuletnimi rezerwami materiałowymi , czyszcząc magazyny do polski podobno w cenie po 2, 5 zł za kilogram, takie chodzą słuchy, nie wiem czy to do końca prawda, ale mniejsza o to. Taki oto  właśnie mamy wolny rynek. Wiec niech nikt nie bredzi  , że takie coś istnieje bo to  tak jak mówić jak ktoś nas opluwa ,że pada deszcz. Nie mówię tu też o tym ze cena odnosi się do tego samego produktu, bo jak porównywać świeże mięso , z głęboko mrożonym, rezerwami materiałowymi. Jaka sytuacja w strefach jest z asf , każdy wie, cena ok 1 zł niższa od rynkowej , więc belgowie po wykryciu asf , nie znając skali problemu , bojąc się utylizacji woleli wypchnąć wszystko i zrobić sobie miejsce w swoich magazynach i przeczekać ten trudny okres . A więc nie tylko brak jest wolnego rynku , ale jeszcze cena dumpingowa. I jak tu konkurować??? My nie domagamy się jakichś pieniędzy , rekompensat czy nie wiadomo czego tylko równego traktowania a więc wolnego rynku!!!!!!! Odnośnie co do postulatów dołożyłbym jeszcze żeby w końcu zajęto się od zaraz  protokołami z szacowania szkód , w których rolnik który ma zwierzęta to biznesmen pełną gębą, bo zwierzęta są liczone jako czysty przychód, bez jakichkolwiek poniesionych kosztów i jestem stratny podwójnie bo  nie namłóciłem dużo przez suszę , więc trzeba będzie jeszcze dokupić zboża lub paszy żeby utrzymać stado czy to krów czy trzody. Troszkę mam żal  do nas samych , że wczoraj nie strajkowaliśmy, partia rządząca miała swoje zebranie, konwent , więc trzeba było ich tam wpuścić a następnie zablokować wszystkie drogi wyjazdu, może dałoby im to troszkę do myślenia jak strajk dotknął by ich samych, szkoda ze Pan Kołodziejczak na to nie wpadł i właśnie wczoraj nie zorganizował tego strajku właśnie tam , gdzie niby ta śmietana się zebrała, może wtedy pokazano by nas o 19:30 w jedynych słusznych treści, że ktoś hałasuje za budynkiem i demonstruje. Na poprawienie humoru obejrzyjcie sobie skecz neo nówki teleekspres, to poprawia humor😀, najlepiej jakby tu to ktoś wstawił. Pozdrawiam

Wypchnieto mięso bo lepiej sprzedać do Polski po 2,5 niż zostać z towarem jak asf wybuchnie i oddać za darmo w piec. Mówisz że sprzedajesz 35 sztuk i to dużo. Pojedz na zachód to zobaczysz czy to dużo. Tam pewnie nawet nie ma takich co po 35 sprzedają. Ja pracowałem na farmie gdzie ladowalo się świnie nie na sztuki ale na kamiony. Do tego w koryto chipsy, czekolada, oranzada. Wszystko co świnia chciała jeść i było za darmo z zakładów przetworczych. Facet spytany o to dlaczego świnie odpowiadał wprost : bo na tym zarabiam, nie było żadnej gadki o misji żywienia narodu i przymusie siedzenia w branży.

Opublikowano

kolego przeczytaj jeszcze raz mojego posta ze zrozumieniem. Wielkość produkcji nic nam nie daje , Ci rolnicy borykają się z takimi samymi problemami jak my, a może nawet i większymi. To kolego napisz ile Ty sprzedajesz bydła w roku??? Nigdzie nie pisałem o misji żywienia narodu. Proponuje Ci także zajrzeć do pierwszych słów naszej tak ostatnio lubianej konstytucji i przeczytać co jest tam napisane to może troszkę zrozumiesz o co dokładnie chodzi protestujacym

• Like 2
Opublikowano
10 godzin temu, Huberto89 napisał:

Koszty produkcji maszyn poszły w górę na zachodzie bo zdrożała energia oraz surowce i nic do tego nie mają Polskie agencje ;)

Stal zdrożała nie przez 500+, wtedy także na skupie złomu ceny podskoczyły, a było to spowodowane wzrostem cen surowca na światowych giełdach a nie 500+ w Polsce :D

Jeśli zwolnisz pracowników agencji, zyskasz rzeszę ludzi którzy staną się bezrobotni, będzie duża podaż pracowników w związku z tym spadną stawki za pracę (teraz jest popyt na pracowników i wynagrodzenia systematycznie rosną), lub co najgorsze wyjadą z kraju.

A to na pewno nie spowoduje wzrostu cen za żywność, stanie się zupełnie na odwrót. :(

Opublikowano
Na cenę mleka, zboża, mięsa większy wpływ ma pogoda w Australii niż to czy Kaczyński dał 500 na dzieci. Przy obecnej globalizacji statek z mięsem może być w 2 miechy i będzie go więcej niż cała Polska produkuje. Jak zamkniemy się jak Korea Północna to rzeczywiście cena będzie zależeć od tego ile Mietek ze zdzichem wyprodukowali.
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Yoda napisał:

Wypchnieto mięso bo lepiej sprzedać do Polski po 2,5 niż zostać z towarem jak asf wybuchnie i oddać za darmo w piec. Mówisz że sprzedajesz 35 sztuk i to dużo. Pojedz na zachód to zobaczysz czy to dużo. Tam pewnie nawet nie ma takich co po 35 sprzedają. Ja pracowałem na farmie gdzie ladowalo się świnie nie na sztuki ale na kamiony. Do tego w koryto chipsy, czekolada, oranzada. Wszystko co świnia chciała jeść i było za darmo z zakładów przetworczych. Facet spytany o to dlaczego świnie odpowiadał wprost : bo na tym zarabiam, nie było żadnej gadki o misji żywienia narodu i przymusie siedzenia w branży.

Jeżeli w Polsce dopadnie Cie inspekcja wet. na żywieniu takimi wynalazkami to masz całe stado wysłane na utylizacje,a kto u nas ustanowił takie pr

awo,zaczynam mieć wrażenie że nie masz pojecia o rzeczywistości i prawie dotyczącym produkcji zwierzęcej obowiązujące w Polsce😖

Edytowane przez ws71
  • Like 1
Opublikowano

Nie żywią? Jak zakładasz linie do żywienia na mokro to nie po to żeby dawać drogą soje i pszenice. Problem jest taki że dużo gospodarstw jest nierentownych i pytanie brzmi czy warto je za wszelką cenę utrzymać? Jaki to procent gospodarstw i ile żywności wytwarza? Można pomóc ale po drugiej stronie są gospodarstwa silne bez takiej pomocy i dla nich jest to niesprawiedliwe. Podobnie jest w górnictwie. Dokładamy do kopalni wszyscy bo górnicy ostrą zadyme robią. Ale czy warto pakować miliony za cenę tysiąca czy dwóch miejsc pracy? To nie są pytania na które tak łatwo odpowiedzieć i dlatego są różne zdania.