Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

moge dojechac pod poznan jak chcesz

ale pod pierwszy najblizszy las

pasuje?

pisz tu o tym gwozdziu

------------------------------------------------------------------------------

zrobiles off top i nie popierasz niczego co powiesz

Edytowane przez ziutek1234
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Yoda napisał:

Już wiadomo że dyrektywa to niewypał. Z punktu prawnego to bydło ma prawo być cały rok na pastwisku. U nas na zachodniej stronie są setki sztuk w ten sposób trzymanych i nikt nie będzie budował obor bo to nie sztuka wywalić milion na nikomu nie potrzebna obore. Płyty też były niby obowiązkowe a okazało się że był to niewypał urzędników.

Po pierwszych spotkaniach w sprawie OSN to będzie dopiero jazda,a ciekawe co zrobisz jak zieloni stwierdzą że bydełku jest za zimnno,a będą mieli takie prawo aby nałożyć mandat ,obecnie IOŚ już ma prawo wrzucić na dzień dobry do 5tyś zł za składowanie nieodpowiednie obornika,tudzież nieodpowiednie obchodzenie się z nim,i gdzie byli obecni reprezentanci rolników,wszystkie związki zawodowe związane z rolnictwem do kasacji,chce zobaczyć plony kuku przy nawożeniu azotem 170kg/ha i 4klasa ziemi,tu będziecie mogli błysnąć w zakresie redukcji kosztow i jednocześnie zwiększenia plonów[wiedza okaże się na wagę złota]

Opublikowano

Bardzo dobrze, że piszą tutaj tacy co krytykują, tak wykuwają się najlepsze pomysły (szkoda, że w życiu publicznym tak mało ludzi to rozumie; krytyka musi być konstruktywna). Związki branżowe i rząd muszą uczyć i pokazywać korzyści płynące z patriotyzmu gospodarczego (tak bardzo rozpowszechnionego na zachodzie). Faktem jest, że firmy niemieckie czy francuskie wolą kupić produkt rodzimy, nawet gdyby był trochę droższy, niż zagraniczny. Rozmawiałem kiedyś z producentem okien plastikowych. Chcąc wejść na rynek niemiecki trzeba zdobyć wiele pozwoleń, atestów więc wydawanie ich przeciąga się, przeciąga (podobnie jest w wielu branżach, np Ursus).  Kolejny sposób to czarny PR, opinie "fachowców" i "niezależne"  testy produktów (w mediach tego nie powiedzą). Polska nie dba tak o swoich producentów. Ludzie wcale nie kupują produktów najtańszych, połóż obok siebie kiełbasę z tucznika 25zł/kg (na zachodzie koszty produkcji są większe + bardzo drogi transport więc mięso sprowadzane musi być droższe, czyli jest dotowane lub gorszej jakości i tutaj pada mit wolnego rynku; nigdy nie było i nie będzie wolnego rynku, tylko głupcy w to wieżą, patrz: limity, pozwolenie, dotacje, dopłaty, skupy interwencyjne, koncesje, itp) i kiełbasę po 20zł/kg ze starego mięsa (np. 26 letniego mięsa ze Szwecji!) i uczciwie je opisz to się przekonasz. Podobnie jest z warzywami, jeżeli polskie leżą obok zagranicznych, i nawet są kilka procent droższe to większość wybierze polskie. Polskie = dobre, wysokiej jakości, smaczne (oczywiście musi być tożsame z rzeczywistością). Takie slogany powinny pojawiać się ciągle w mediach, także zagranicznych (tak samo powinno być z polską polityką historyczną). Z produkcji trzody największe zyski czerpią pośrednicy/masarnie więc trzeba samemu produkować kiełbaski lub tworzyć grupy producenckie. W moich okolicach jest taka grupa i za tuczniki dostają 20-25% więcej niż w okolicznych skupach i tak bardzo nie narzekają, wiadomo chcieli by dostawać więcej i nie musieć spełniać tylu wymagań ale dają radę i powiększają hodowle. Tak powinni działać rolnicy, natomiast rząd powinien pomagać jak tylko może i nie koniecznie finansowo. Rolnictwo na całym świecie jest dotowane (lub nie musi spełniać określonych kryteriów np. wschód czy amer. płd.) i z taką konkurencją sam nie wygrasz. Mafie vatowski kradły miliardy bo rząd im nie przeszkadzał/pozwalał ale rząd się zmienił na taki który chciał to naprawić i już tyle nie kradną, czyli można.

• Like 2
Opublikowano

ws71 napisał:

4 minuty temu, Yoda napisał:

Już wiadomo że dyrektywa to niewypał. Z punktu prawnego to bydło ma prawo być cały rok na pastwisku. U nas na zachodniej stronie są setki sztuk w ten sposób trzymanych i nikt nie będzie budował obor bo to nie sztuka wywalić milion na nikomu nie potrzebna obore. Płyty też były niby obowiązkowe a okazało się że był to niewypał urzędników.

Po pierwszych spotkaniach w sprawie OSN to będzie dopiero jazda,a ciekawe co zrobisz jak zieloni stwierdzą że bydełku jest za zimnno,a będą mieli takie prawo aby nałożyć mandat ,obecnie IOŚ już ma prawo wrzucić na dzień dobry do 5tyś zł za składowanie nieodpowiednie obornika,tudzież nieodpowiednie obchodzenie się z nim,i gdzie byli obecni reprezentanci rolników,wszystkie związki zawodowe związane z rolnictwem do kasacji,chce zobaczyć plony kuku przy nawożeniu azotem 170kg/ha i 4klasa ziemi,tu będziecie mogli błysnąć w zakresie redukcji kosztow i jednocześnie zwiększenia plonów[wiedza okaże się na wagę złota]

Miałem już ich na karku bo moje krowy zimuja w systemie otwartym. Wojewódzki lekarz weterynarii jednak sprowadził powiatowego na ziemię. A w świetle prawa system otwarty utrzymania bydła jest dozwolony a każda inspekcja jest od sprawdzania czy prawo jest przestrzegane a nie od swobodnej interpretacji. Co do kwestii azotu to napisałem że jest to niewypał i na pewno się tym zajmą bo to dotyczy dużych a nie krzykaczy.

Opublikowano
15 godzin temu, ws71 napisał:

W sumie to co cię dziwi w nawożeniu 174 kg/ha azotu pod kukurydzę?

Sam z powodzeniem stosuję 300 kg mocznika + 150 polidapu co daje nam nawet nie całe 170 kg czystego składnika N, właśnie na 4 kl.

Co ciekawe prowadzę testy ze zmniejszaniem dawek mocznika nawet o 50%.

Opublikowano

Unia ogranicza rolnika. W takim warunkach nie będziemy konkurencyjni z resztą świata. 

To samo w kwestii ograniczenia dwutlenku węgla. Co z tego że USA i Chiny mają to w nosie i produkują aż kominy puchną od dymu . Unia ma być ekologiczna. A ludzie mają płacić kary za brudną energie 

Oczywiście trzeba dbać o ziemie. Ale mięso produkowane w USA czy Brazylii nie spełnia norm jakie u nas się przestrzega. Np.Hormon wzrostu 

Jeżeli mamy przestrzegać  wszystkiego to trzeba pozamykać rynki które nie spełniają wymogów. Takie jest moje zdanie. Wszyscy powinni być równo traktowani 

To samo z soją GMO. Czemu chcą tego zakazać w żywieniu. To wykończy przemysł. Bo różnica w wyprodukowaniu tucznika czy kurczaka będzie kolosalna. 

• Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, damianzbr napisał:

W sumie to co cię dziwi w nawożeniu 174 kg/ha azotu pod kukurydzę?

Sam z powodzeniem stosuję 300 kg mocznika + 150 polidapu co daje nam nawet nie całe 170 kg czystego składnika N, właśnie na 4 kl.

Co ciekawe prowadzę testy ze zmniejszaniem dawek mocznika nawet o 50%.

Duzi właściciele [tacy ok 10000 ha] blado to widzą ,bliska znajoma jest zarządcą ok 1000ha gospodarstwa to mówi że w ogóle to będzie porażka , rozumiem że przy Twoim nawożeniu nie ma obornika ani poplonów

Opublikowano

to ze w USA produkuja taniej na hormonach i gmo, a ludzie tam lubia stejki i wygladaja jak wygladaja, to nie znaczy ze i u nas tak ma byc

genetycznie modyfikowane organizmy-rosliny, byka, i nas

kiedys z Polski szly tuczniki na caly swiat, na ziemniakach

kto tam slyszal o padlinie, antybiotykach

i byly smaczne

to ze w Polsce rolnicy nie sa jedna wielka grupa i z kazdym moga robic co chca, kazdemu dyktowac cene(i jakosc-swiadomie i celowo) to niestety ale nie tedy droga

• Like 1
Opublikowano

Głosów dużo a gdy trzeba w końcu wykonać krok to większość się odwraca, 

nawet część przeszkodzi,

... bo co? Zawiść? Strach? Ludzie ile to już było wałkowane

JEDZIEMY NA JEDNYM WÓZKU... WSZYSCY

Tylko czasem inaczej nazwanym!

Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Duzi właściciele [tacy ok 10000 ha] blado to widzą ,bliska znajoma jest zarządcą ok 1000ha gospodarstwa to mówi że w ogóle to będzie porażka , rozumiem że przy Twoim nawożeniu nie ma obornika ani poplonów

Znajoma na jakiej podstawie twierdzi że będzie porażka, ,,duzi właściciele,, jak argumentują swoje przypuszczenia?

Chciał bym usłyszeć że posiadają co roczne sprawozdania z zasobności w N mineralny oraz organiczny swoich pól uprawnych, wykonywanych na tydzień przed siewem kukurydzy i na tej podstawie są zaniepokojeni widmem ograniczeń nawożenia azotem.

Niestety nie stosuję nawożenia obornikiem. Poplony nieraz się zdarzają. Nie robię badań na zasobność N w glebie, stosuję na pałę około 150 - 170 kg/ha czystego N w nawożeniu mineralnym  i jak do tej pory nie zauważyłem niedoboru N u roślin.

Opublikowano

Tak właśnie oglądałem program "Tydzień" w tvp i mam wrażenie że Ardanowski stracił kontakt z rzeczywistą sytuacją na polskiej wsi . Zrozumiałem , nie wiem , może tylko ja , ze właściwie to rolnicy sami muszą o siebie zadbać , a od hodowli świń , to po prostu powinni odejść , bo zachodu nie dogonią . Bardziej ważne chyba dla niego ochrona gleb , niż rolnicy , bo tylko problemy przez nich .

Opublikowano

Poczekajmy jeszcze trochę to zobaczycie Polski rolnik będzie traktowany jak przestępca za to że wywozi obornik/gnojowice na pola . 

Opublikowano
2 godziny temu, asharot napisał:

Na protest to razem a później jeden drugiego patrzy wyp.... a najlepiej jakby by mu wszystkie świnie zdechły i obora spaliła.Takie są realia.

Dokładnie dziś prubują wyciągnąć sąsiada na drogę a jak się poprawi to nóż by w plecy wsadzili by jego ziemię przejąć

Opublikowano

Dokładnie, też mi się wydaje jakby Ardanowski stracił rozum. W jakim celu nam minister rolnictwa, który cały czas powtarza, że musimy sobie radzić sami, że nie będziemy potęgą rolniczą itp, a z drugiej strony gadanie jak to cudownie jest, jak to rząd dba o rolników i środowisko. @Primo. Ogólnie w tym kraju, to obywatel, który pracuje, płaci podatki jest traktowany jak przestępca i trzeba go pilnować i prześladować:-\

• Like 1
Opublikowano

Sytuacja w rolnictwie się nie zmieni jak ludziska dalej będą głosować na partię dla której liczy się tylko ile to stołków będą mieli a nie na ludzi którzy chcą naprawdę coś zrobić dla rolnictwa.