Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
34 minuty temu, zetorki12 napisał:

Ale jaja . Kuźwa , tak jak by cię kto nie znał , to może uwierzyć ... Normalnie , powiadasz - dziad z dziada pradziada - firma taka . Ale jaja .

Kolego Ty to chyba nie tylko lubisz mięso jeść ,bo tekst wymiata hehe .

Ja wniosku jeszcze nie złożyłem i zaproponowali mi do gminy dostarczyć ze względu na pyrki .Teraz już należy się odszkodowanie za ziemniaki .

Opublikowano

No jest dokładnie tak jak cały czas mówię . Najpierw ogłoszono sukces w związku z pomocą , a tera dopiero ustala się jak tę pomoc przeprowadzić . Czy tak powinno być ?

Opublikowano

Z tym odszkodowaniem na suszę to wygląda jak prawdziwa łapanka ,kto pierwszy ten lepszy .

Ile osób poskładało wnioski i na pyrki nie dostało odszkodowania ?.

Policjantom,nauczycielom ,górnikom dają ,to dlaczego nam nie mają dać ,jak się należy 😊

Opublikowano
4 godziny temu, rafkap napisał:

Do mr dzięki. Do Staszka. Ja nic nie dostałem. Skończyłem studia i zacząłem gospodarczych. Od 5 ha do 200 teraz bez kredytów i pomocy uni. Z niczego nie mogłem skorzystać i nie mogę. Nikt nie przekazał mi gospodarstwa.każdego roku krok do przodu. Myślę tak dziad z pradziada a tata obok ☺ jak sam dojdziesz i zaoracujesz to możesz powiedzieć że jestem rolnik. Jak odziedziczylesz schede nie jesteś. 

A za kogo ty się uważasz cwaniaczku, żeby decydować, kto jest rolnikiem, a kto nie? Ci co odziedziczyli gospodarstwo po rodzicach są według ciebie gorsi? Takiego zaradnego zgrywasz a wpisujesz jakieś głupoty, że nie mogłeś i możesz korzystać z unijnych programów. I jesteś pierwszy do jęczenia o pomoc suszową i wypłatę dopłat, co pokazuje twoja aktywność z ostatnich 4 lat na profilu. Że już nie wspomnę o mataczeniu na temat hektarów w twoim gospodarstwie - najpierw 80, potem 100 a teraz już 200.

• Like 2
Opublikowano
8 godzin temu, rafkap napisał:

Do mr dzięki. Do Staszka. Ja nic nie dostałem. Skończyłem studia i zacząłem gospodarczych. Od 5 ha do 200 teraz bez kredytów i pomocy uni. Z niczego nie mogłem skorzystać i nie mogę. Nikt nie przekazał mi gospodarstwa.każdego roku krok do przodu. Myślę tak dziad z pradziada a tata obok ☺ jak sam dojdziesz i zaoracujesz to możesz powiedzieć że jestem rolnik. Jak odziedziczylesz schede nie jesteś. 

rzekomo studia skończyłeś a nawet pisać poprawnie nie umiesz

Opublikowano (edytowane)

Na pierwsze 5 hektarów i maszyny pewnie na studiach dorobił. 

Rocznik '74, więc studia skończył koło' 00,  no chyba,  że inż.  Kupił po studiach 5 hektarów i maszyny.  Więc w 19-21lat kupił,  bez kredytów, 195ha. Koło 10ha rocznie. Bez kredytów cieniasy... 

Średnia cena gruntów wg GUS w 2000roku wynosiła koło 4700 zł. Więc po pierwszym roku gospodarzenia, miał czystego zysku prawie 50000zl...z 5 ha. Lub ponad 30000,jesli brać ceny gruntów w ANR. Jeśli w pierwszym roku nie kupił tyle,  to w kolejnym musiał już dać ponad 5 tyś za hektar(lub ponad 3, zależy które ceny brać pod uwage). Itd itd.. 

Chyba,  że kończył 3letnie studia,  to ok roku 1997. Wtedy kupił 5ha i sprzęt. Minimalne wynagrodzenie w latach 95-97(czyli w okresie studiow)  to było coś 250-450zl. No chyba,  że był już wtedy specjalista wysokiej klasy i zarabiał gruby chajs.

Niech będzie że przez okres studiów miał 350 x 12 msc x 3 lata,  daje nam 12600. Średnia cena ziemi w 97 - 1500 x 5 ha =7500zl. (jeden link podaję większe kwoty, ale przyjąłem te nizsze) Miał więc, koło 5 tyś na maszyny. Chyba że jechał na pożyczonych  a kasę odkladal, ale opoznil by tym samym zakup ziemi i zwiekszylaby się kwota, jaką by na ten cel potrzebował. 

Cena pszenicy wynosiła niby ponad 500zl, a średnie plony ponad 3t. Więc w rok z hektara miał przychód,  w wysokości pozwalającej na zakup 1 hektara. Przychód,  nie czysty zysk. To daje teoretyczna możliwość zakupu 5 ha. Więc już na początku jesteśmy 5 ha w plecy. No oczywiście chyba że kupno powiedzmy hektara,  to w kolejnym roku mamy już kasę na 6 i tak stopniowo zmniejszać straty. 

Nie chce mi się już nawet szukać cen nawozów, paliw, opryskow, podatków, usług żeby policzyć ile faktycznie mogło zostać pieniędzy. 

A jeszcze w ogóle nie uwzglednilismy np budynków gospodarczych, własnego kąta do spania itd. Jeszcze zapomniałem o mieszkaniu, jedzeniu,  ubierania się na studiach, o jedzeniu,  ubierania się, utrzymaniu rodziny po studiach, generalnie o kosztach życia. 

No i pamiętajmy, że nic nie dostał i nigdy nie wziął kredytu. 

http://www.nieruchomosci.egospodarka.pl/art/galeria/130261,Ceny-ziemi-rolnej-w-2015,1,80,1.html

https://www.agrofoto.pl/ekonomia/nieruchomosci/ceny-ziemia-135162

https://www.pit.pl/wynagrodzenie-minimalne/archiwum-wynagrodzenie-minimalne-923042

http://biurose.sejm.gov.pl/teksty/i-661.htm

https://www.agrofoto.pl/ekonomia/nieruchomosci/ceny-gruntow-rolnych-zasobu-wrsp-96313

Hmm dwa linki zmieniło mi chyba że względu na konkurencyjna stronę? Zamiast agrofoto - PPR. 

A co do suszy,  to wniosek półtorej tyg temu złożony - cisza. Deszcz pada czasem a i tak sucho w polu :/

Edytowane przez daron64
  • Thanks 1
Opublikowano

To ja na temat . Czy to prawda że w gminach robią jakieś korekty i teraz wszystko zmieniają ? Podobno teraz doliczają uprawy , które zostały odrzucone , bo wcześniej wcale się nie łapały do pomocy , lub jak np łąki miały za mały % strat ?

Opublikowano
10 godzin temu, M-R napisał:

Jeśli chodzi o straty powyżej 70% to dokładnie jak w protokole. Decyzja odnosiła się jednak tylko do upraw gdzie straty wyniosły powyżej 70%. Mam jeszcze dwie małe łąki - łącznie 1,10 ha, gdzie straty oszacowano na 60%, jednak w decyzji o tym ani słowa. Nie wiem czy spodziewać się drugiej decyzji czy też jest już po wszystkim.

Pieniądze przyszły tego samego dnia na konto. Dopiero dziś przeglądałem konto, ale data księgowania 3 października 2018 r.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, RafaKdziela napisał:

Policjantom,nauczycielom ,górnikom dają ,to dlaczego nam nie mają dać ,jak się należy 😊

Tak dają jak i nam,Zonka nauczycielką to podnieśli wypłatę a zabrali dodatki i jest 50 na minusie

Edytowane przez bobienko
Opublikowano
34 minuty temu, zetorki12 napisał:

To ja na temat . Czy to prawda że w gminach robią jakieś korekty i teraz wszystko zmieniają ? Podobno teraz doliczają uprawy , które zostały odrzucone , bo wcześniej wcale się nie łapały do pomocy , lub jak np łąki miały za mały % strat ?

kombinują jak koń pod górę u mnie już trzecia poprawka protokołu  zmiany kosmetyczne groch,dynia,marchew,ziemniaki,trawy dalej według nich nie mają strat przez susze tylko zboża 

Opublikowano
2 godziny temu, zetorki12 napisał:

Oj w Gminach cuda robią

Opublikowano

Do mnie polecony od wojewody przyszedł z UWAGA: Klauzulą informacyjną dotyczącą RODO! Pocztą pantoflową dowiedziałam się, że powinien tam być dokument dla agencji, żeby mogli kasę wypłacić! Co to ma być do cholery? Ile razy mam tam latać? I tak straty poniżej 30%, więc o co chodzi? Donosiliście do agencji jakiś papier z pieczątką wojewody otrzymany pocztą? Jeśli tak to dlaczego ja jekieś g**no o danych osobowych tylko dostałam?

Opublikowano

Niespodziewanie dzisiaj oddali mi w gminie protokół.

Starty w gospodarstwie 14%, w niektórych uprawach 50 %.

Protokół nie ma pieczątki ani podpisu wojewody. Czy tak ma być? W gminie twierdzą że jest ok, czy tylko mnie zbyli?

Opublikowano
7 godzin temu, damianzbr napisał:

Protokół nie ma pieczątki ani podpisu wojewody. Czy tak ma być? W gminie twierdzą że jest ok, czy tylko mnie zbyli?

Jest  ok  Wojewoda podpisuje  od 30%  strat w gospodarstwie 

Opublikowano
10 godzin temu, damianzbr napisał:

Może tak być ,też tak mieliśmy poniżej 30% podpis niepotrzebny,w agencji z tego powodu przy skladaniu nie było żadnych problemów

Opublikowano

Tak naprawdę to zawiniły Gminy potem nie wiedziały jk się z tego wywiksować i stąd te cyrki

Opublikowano
3 godziny temu, zetorki12 napisał:

Ty byś wiedział co i jak , jak jasnych przepisów byś nie dostał ?

WIĘKSZOŚĆ WNIOSKÓW WCALE NIE MUSIAŁA IŚĆ DO WOJEWODY A PRZEZ NADGORLIWOŚC URZDNIKÓW POSZŁA BO KAZALI ZAZNACZAĆ ŻE ROLNIK CHCE SIĘ UBIEGAĆ O KREDYT TYM SAMYM NIEPOTRZEBNA ROBOTA I ZAMĘT ALE URZĘDNIK POTRAFI ROBOTĘ SE ROBIĆ

Opublikowano

gminy były wprowadzane w błąd przez urzędników z agencji a ci byli niedoinformowani przez ministerstwo i tyle 

druga sprawa  to wpieprzali się  jeszcze wojewodowie z wytycznymi jak i co szacować 

nie było jasnych wytycznych i robotę zawaliło ministerstwo bo nie poszły wytyczne i tyle ...każdy próbował interpretować niejasne przepisy po swojemu bo nieroby z ministerstwa olały temat i tyle  

najlepiej zwalić  swoja winę na tych co odwalili największą robotę 😉

• Like 1