Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oj, Chłopowi sie przecinek przestawił- w ciapku jest jedno miejsce po przecinku i myślał że tu też tak jest i ot cała historia :)

W takim razie ja mam 41 tys mtg <lol2>

@tommy66692 Ty masz u siebie po przecinku jedną cyfre? Ja u siebie mam dwie ale licznik mam padnięty :lol:

Opublikowano
bo co bo ma silnik perkinsa?

nie wiem ale niektorzy podniecają sie tym jaki to perkins jest oszczedny, moge sie załozyc ze jak dostanie w palnik w konkretnej orce-tak jak moj zetor 7011 w pługu 4x30 na glebokosc 30cm :lol:

co do orki to przykład,

zetor 5211 + plug 3x30, bieg 3 i dymka brak w orce na 25cm-30cm

ursus c-360 3p + plug 3x30 bieg 2 do 25 cm idzie ladnie ale powyzej miejscami puszcza dymka

mierzyłeś napewno głębokośc tej orki, bo orka na 30cm na 4tej klasie na glince (przynajmniej u mnie) pługiem 3x30 (fakt u mnie zabiera dużo szerzej niż metr) wydaje mi sie nierealna jeśli r3 z 4x4 czasami podcina koła i ma co robić przy 11-12km/ha a nawet jeśli ten zetorek 45km orze około 25-30 cm to moge się założyć że zechla tyle co moje r3 na godz zegarową a może i więcej.

Co do spalania zetorów i perkinsów gdy dostają w palnik, to przyznajcie się dlaczego nie pracujecie w orce zetorami na obr wyższych niż 1500-1600 obr? bo fakt zetor idzie jak przecinak i nie folguje ale 7211 potrafi i 14-15l/godz zechlać w extremalnym katowaniu

Opublikowano

to co ty masz za r3 ze z 3x30 go podcina a moze inaczej co ty masz za pług?

glębokosc mierzona w obu przypadkach

co do obrotow to ze tak powiem u mnie z 2000 nie schodzi ale to tylko moj własny wybryk poniewaz na 1600 mozna spokojnie ciagnac zetorem 7011 4x30 :lol:

ferdek popatrz na to ze perkins jest wysokoobrotowy wiec ty sprobuj ciagnac 65 konnym silniiem perkinsa 4x30 na 1600obr :)

u mnie jak trzymam 2000obr czasami nawet wiecej bo i do 2200 dochodzi to spala okolo 15-16l na hektar

jak 1600 to 12-13

Opublikowano

mój pług zabiera dokładnie między kołami w r3 3x30 a zabiera jakies 120 cm nie wiem jakim cudem ale tak jest, głębokość 27-30cm, i jak jest równe pole to bez problemów idzie praca, ale wczoraj 9godz sobie poorałem i miałem zaoraną przed laty łąkę to w dolinkach nieźle podcinało i duzo gliny na 4tej kl ale co tu się dziwić jak waga to 3,5t a mam tylko 100kg na przedzie.

Tommy ale ja chciałbym iwedziec ile na godz zegarową pali zetor 3 i 4 cyl w orce agregacie czy innych cieżejszych pracach polowych bo mi

Opublikowano

3x30 =120 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :lol: :) to co ty masz za plug ??????????

@ferdek wez ty sie juz nie błaznij na tle innych uzytkowników forum i daj spokoj swojej chorej ambicji i przestań pisac glupoty jak o tym plugu bo jeszcze ktos kto sie nie zna to przeczyta i bedzie potem gadal glupoty ... :)

Opublikowano

Jak zabiera 120 cm to jest to 3x40... może to trójka Fortschritta, da sie ją rozsunąć na ramie do 3x42 a orze malinowo :lol:

@Ferdek

Ile w ciągu godziny spali Twój DF w ciężkiej robocie?

Opublikowano

zwykłe 3jki 3x30 ale idą lekko z ukosa i do tego na pierwszy pług jest ponad 40cm a może i więcej więc idzie około 100-120 cm szeroko, a błąźnią się na tym forum ci którzy tak wszystko dokładnie mierzą jak w laboratorium, było już pisane o szerokości roboczej pługów na af zapytajcie Białego2005 lub Balzaka mają 4x30 a pisali że ich pługi zajmują około 150cm i tam też pusaliście wyliczanki jak to możliwe bo 4x30 to 120 a nie 150, te same 3jki czepiałem do c330 i też pracowała ale 7-10 cm głębokości i też między kołami w ciapku orane było i jeszcze z 5-7cm do koła brakowało wiec zajmowały jakieś 80-85cm, ide zmierze dokładnie między kołami ale co w tym dziwnego że jak pług idzie lekko z ukosa to na ponad 2 m długości roboczej te 10-15 cm naciągnąc z ukosa i na pierwszy korpus więcej bierze i tyle,

Mirasek co do spalania to jest pojęcie względne :lol: jeśli chodzi o spalanie w tych 3jkach, to zależy od gleby głębokości itd ale od 5-8l/godz. jeśli chodzi o talerzókę jakieś 6-8l tródno jest mi dokonywać precyzyjniejszych pomiarów bo bak ma 160l ale wychodzi mi jakoś średnio w pracach polowych pługi talerzówka i dojazdy na pola (10- 15% robotogodzin) około 6-7l/mtg jak chodził tylko w lżejszym transporcie i zgrabiarce wychodziło 3,5l/mtg

Opublikowano

Czyli ogólnie między 4 - 8 l/godz. łyknie zależnie od roboty. Tyle chciałem wiedzieć. Koniec OT :)

Nie wiem jak Wy ale ja pługi ustawiam tak aby orały równolegle do osi kierunku jazdy, po to jest regulacja wykorbieniem na belce, wtedy teoria pokrywa sie z praktyką, przynajmniej z grubsza :lol:

Opublikowano

Sorki tylko skończe z tymi pługami, właśnei w deszcze chodziłem zmierzyć miarką ile jest między kołami i się okazało że delikatnie przesadziłem bo zasugerowałem się że przód jest rozstawiony na 1730 to myślałem że i tył ale nie ?!

więc między tylnymi kołami jest 114 cm więc juz odejmując te 4 cm to wyszło mi 110cm na pług ale to tylko ostatnio tak szedł bo normalnie to te 5cm zostawało przed kołem a tym razem nie chciało mi się na stabilizatorach kręcić i tak wyszło więc żeby nie przesadzac to moje pługi orają na około 1m max 105cm, a kończąc o spalaniu to jest duża różnica nawet w ustawieniu pługa glebie i technice jazdy raz zechla mi 5l/godz w orce a raz 8l/godz, co jak co ale kazde głębsze zapuszczenie maszyny czy dodanie gazu kosztuje spalaniem a w ferdku 255 kosztowało tylko poślizgiem :lol:

Opublikowano
Czyli ogólnie między 4 - 8 l/godz. łyknie zależnie od roboty. Tyle chciałem wiedzieć. Koniec OT :lol:

Nie wiem jak Wy ale ja pługi ustawiam tak aby orały równolegle do osi kierunku jazdy, po to jest regulacja wykorbieniem na belce, wtedy teoria pokrywa sie z praktyką, przynajmniej z grubsza :)

W ubiegłą sobotę przez 7,5godz.orki i 8km dojazdu spalił cały zbiornik do stałego zapalenia się rezerwy, a w tą sobotę juz po 5 rezerwa zaczęła ostro mrugać . Spalania jak kobieta - zmienne jest.

Opublikowano

moja C-360 by miała z 30 tyś MTG jak by był oryginalny silnik jescze C-355 bo wiadomo 73 rok z PGR to juz nastukał troche u nas narobiła już 8tyś od 93, ale żeby 45tyś w takim krótkim czasie 18 lat :lol: rozumie jak 35 lat to i może by to jakoś natłuk tyle ale remontow to też by miał

Opublikowano
no ja mam 5211 i kolego nie mów ze nie dymią 3p nie dymi a zgasnie a zetor zadymi ale idzie

no ja mam 3p i kolego nie mow ze zetor nie zgasnie jak go b.dobrze dociążysz i ruszysz? :) a 3p na dwójce też sporo potrafi :):)

Opublikowano

Prościej sie nieda

Pisze że silnik zetora i silnik perkinsa niewiele sie róznią mocą

i gdyby włożyć perkinsa zamiast orginalnego zetorowskiego silnika w zetora to zrobił by tą samą pracę

wiadomo zetorowski jest żywotniejszy

ale perkins żwawszy

'zrywniejszy'