Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, tobago napisał:

U mnie zostały max dwa zabiegi. Do tej pory każdy miał coś na obie choroby. Wyczerpałem już chyba wszystko co mogłem na alter i pozostaje mi teraz dać jakies Banjo Forte (którego nigdzie nie można dostać!?) albo umieszać wlasnie Revusa z jakąś Altimą. 
Ewentualnie powtórzyć po sobie 1,5l Infinito.. ale co do niego dać na alter kiedy teraz było już difeno a azoksy nie chce dawać.. 

Fluopyram ma na zachodzie rejestracje na alter w ziemniaku, tak tylko mowie :)

Opublikowano
5 godzin temu, tomek84pl napisał:

Fluopyram ma na zachodzie rejestracje na alter w ziemniaku, tak tylko mowie :)

Nie będę cudować. Nie dostałem Bajno to pójdzie koło środy/czwartku Revus + Altima. Jak ten miks dobrze potrzyma chociaż tydzień to na poczatku sierpnia dam Infinito solo i kończę te nierówną walkę z zarazą. 😎

Opublikowano

Codziennie prawie pada większy lub mniejszy deszcz. 
Ostatni zabieg 1,6 Infinito + difenokonazol. 

W tym tygodniu miał być Revus + Altima ale myśle czy w taką pogodę to dobre wyjście. Revus wglebno-powierzchniowy, Altima typowo powierzchniowy. Trochę deszczu i pewnie wszystko z lisci zmyje. 

Nie wiem czy dawać tego Revusa czy poprawić systemicznym Infinito.. 🤔

Opublikowano (edytowane)

wczoraj pokopaliśmy pasek Magnolii (na dojazd dla kombajnu do zboża) no i te

43 minuty temu, GABBER85 napisał:

6-10

nie było by źle bo max to może 7 a średnia to 5-6 które na handlowe dorosną a ja się jaki mały pypek trafi z późniejszych dowiązań to raczej handlowej wielkości do wykopków nie osiągnie
mam nadzieję że tak tylko z brzegu pola i w głębi lepiej choć jak Jurka patrzyłem to też rewelacji w ilości bulw nie ma choć nać jeszcze w pełni zdrowa, może nie jakoś przesadnie bujna jak na te odmiany ale łan zwarty zszyty nacią i Jurek tak ok 70cm a Magnolia ze 60cm badyla wykształciły. Oczywiście te odmiany jeszcze nie do kopania ale już widać że będzie mało bulw zapewne dużych ale innymi laty lepiej to wyglądało

w tym roku kartofle już są droższe od cebuli a na pewno wielokrotnie łatwiej zbywalne i chyba różnica tylko się jeszcze pogłębi

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

W moich stronach KMI tez u wszystkich raczej srednio do kiepsko. Deszcze padaja minimum raz na tydzien, powinno byc plonu 40t+ a jak bedzie 30 to bedzie cud.

Nawiazane 5-10 zaleznie od odmiany ale wszystko takie sredniaczki i rosnac nie chce. Kto slabo pilnowal to zaraza wykonczyla nac, kto lepiej to jeszcze zielone po gorze a od spodu wszystko zolto-brazowe. Pierwszy rok w ktorym Soraya wypada najgorzej ze wszystkich odmian.

U mnie najlepiej wygląda pole ktore dostalo troche gradem, lecina sie odbila i juz tego tak choroby nie atakuja, dowiazalo duzo malych ale czy przy kopaniu bedzie lepiej to trudno powiedziec.

Edytowane przez tomek84pl
Opublikowano

Vineta 

af11fb5a44792.jpg

Queen Anna

7e23f82ee3139.jpg

Ilosc spoko tylko przyrastać jakoś im trudno. 🤨

Teraz nad morzem mamy porę deszczową wiec może ruszą. W piątek poszedł Revus. Na koniec tygodnia dostaną Infinito i tak w połowie sierpnia zdecyduje co dalej. 

Opublikowano (edytowane)

grad byl 24-25 czerwiec ale to tak tylko lokalnie , nie mial duzego zasiegu.

1690707000939.jpg

tak to wygladalo na drugi dzien, po tygodniu nie bylo sladu na polu,

Edytowane przez tomek84pl
Opublikowano

U mnie najładniejsze krzaki ma connecta ,Red Lady na twardej ziemi nieduże krzaki na słabszej ładniejsze ,ogólnie wszystko ziemia zbita zalana za dużo deszczu z wiosny , Soraya co sadzona 27 .05 (drugi raz )krzaki ładne zielone . Ochrona jak nigdy zaczęta wcześnie bo często padało i mgły ,kto nie pilnował to kiepsko to wygląda . 

Opublikowano

to najgorsze miejsce na polu, grad przechodzil takimi falami, pasowo i nie wszedzie bylo tak zbite. Tez na poczatku myslalem ze bedzie katastrofa ale odbily koncertowo, bylko 30 stopni w nocy kolo 20 

Opublikowano
23 minuty temu, GABBER85 napisał:

sąsiad ma Connect kawałek z centrali to kosmos krzaki po pas i zielone jak w czerwcu, ciekawe jakie to w smaku

Dla mnie  smak na wiosnę jak próbowałem (zostało od sadzenia ) i teraz to super . Oby tylko tyle nie padało (w trzy dni 70l) bo miejscami woda stoi .Red Lady jak dla mnie nie za specjalne w smaku.

Opublikowano

Skrobiowka gdzie mocno nie przypaliło 12-17 grubego sadzeniaka. 

Po górach 5-7 orzeszków. Trafiają się krzaki po 2szt i zaczynają wiązać lulki. A skiby tak splątane korzonkami jak nigdy, normalnie siatka. 

Koordynator po urlopie na łeb mu padło i mówi, że jaka susza, toż to codzień pada i pada. Będę po niedzieli to złoże do działu skupu podanie niech się buja fiutek. 

Opublikowano
Dnia 24.07.2023 o 18:33, dekada007 napisał:

U nasz na alter dużo pryskają signum lub taniej mocniejsze bellis.

Jeżeli można, w jakiej dawce ten bellis? Zarazę przy okazji też ogarnie?

Też już mi powychodziła alter(z tym że w pomidorach), przeważnie dagonis uspokajał sprawę, ale widzę że teraz za mało.

Co do desykacji, siarczan potasu słabo zadziałał (bynajmniej u mnie). W tym roku będę testować siarczan, ale amonu(podobno rewelacja). 

Podchloryn też miał być rewelacyjny, a raczej średnio byłem zadowolony z efektów.

Opublikowano

Tylko zarypanie dużą dawką azotu dolistnie nie wpłynie na bulwy? Jakieś ciemnienie miąższu itp..? 

Profesjonalni robią tylko Spotlight czy jest jakiś wybór?