Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
42 minuty temu, Roki212 napisał:

Przy takich temperaturach jakie panują obecnie zapewne będzie to alternarioza. Przy alternaliozie jeśli zacznie wchodzić już po dobie z taką upalna pogoda widać jak robią się żółte. Czym będziesz pryskać od alternariozy? mieszanina azoksy i difeno czy coś innego

Chyba ponowie bo miesiąc temu taka mieszanka szła i pomogło. Tak to nie mam jako tako środków. Mam na stanie jeszcze carial flex, infinito, cabrio duo, miedzian, revus ale to bardziej od zarazy typowo. Tu alta więc no po 21 wyruszam chyba azoksa + difeno bo nie wiem czy coś ulepię lepszego z tego. W poniedzialek poszedł carial flex + mikro+ stonka 

Opublikowano

No na alternariozę azoksy i difeno z tego Cabrio Duo działa też piraklostrobina z tego co czytałem. Jest też Revyona z mefentriflukonazolem nie stosowałem, ale na Eiroblight jest wysoko oceniana 

Opublikowano

A samą azoosyskrobine jak by dodać do infinito? Zostało mi ze zbóż. Da to coś na alternarie?. Jaką dawkę zastosować?

Słabo ze srodkami się robi. Poza cabrio był jeszcze tylko jede środek w sklepie. Pożałowałem kasy i kupilem infinito, ale pasuje coś dodać 

Opublikowano
5 godzin temu, Roki212 napisał:

Tyle że azoksy działa na jeden rodzaj alternarii, a difeno na dwa temu w hotowych mieszaninach gdzie pryskamy od zarazy dodają difeno

Ile jest karencji na difeno i w jakiej dawce?

Opublikowano (edytowane)

@ZYLA jak mozesz dokupić  choć połówke dawki difo to warto, teraz warto utrzymać zieloną nać , ziemniaki teraz rosną intensywnie i budują plon

Tak naprawde pryskało sie 10-20 lat temu "na zaraze " bo tak na wsi gadali, że zaraza jest i trzeba Termitem wyjechać"..., a to nie zaraza była tylko alter, człowiek sie nauczył troche,  a tu  chyba tylko na frytki i do obiadu  bedzie sie sadziło , dla siebie, czasy sie zmieniają

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano

A wiesz że nawet mam to i dodam. Czlowiek pogrzebie to i coś zawsze znajdzie😉.

Co do zarazy to trochę nie masz racji. Za ojcowych rządów (nascie, jak nie 20-pare lat temu) , gdzie srodek od zarazy nie był u nas stosowany, lub maksymalnie raz, pamietam dobrze , że jak się zaraza wpierr... to szła okręgiem od centrum ogniska i kasowała niemal całą plantację. Jak by desykantem spryskał 

Opublikowano

Zostalo mi azoksystrobiny środek "azoksar" i juz chcialem lać a patrze, ze nie ma rejestracji w ziemniaku pryskał ktoś?

3 godziny temu, zbyszek8201 napisał:

Myślę że "przyzwoita"

Patrząc na poprzedni sezon to faktycznie "przyzwoita" 😅

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, GABBER85 napisał:

Jeśli ŚOR nie ma rejestracji dla danej uprawy to absolutnie nie wolno

No teoretycznie nie ale pare lat temu stosowałem aktualnie wycofany tezosar a to też była czysta azoksystrobina

Edytowane przez Franklin328
Opublikowano
3 godziny temu, Franklin328 napisał:

Zostalo mi azoksystrobiny środek "azoksar" i juz chcialem lać a patrze, ze nie ma rejestracji w ziemniaku pryskał ktoś?

Patrząc na poprzedni sezon to faktycznie "przyzwoita" 😅

Pryskaj tylko w rejestr zabiegów nie wpisuj.To to samo co Amistar,tylko producent nie wystąpił o rejestrację w ziemniaku bo to kosztuje .

• Thanks 1
Opublikowano

Poszła w piątek full dawka azoskrobina + difenokonazol bo ładnie alternarioza szaleje. Dzisiaj idę i coraz więcej tego dziadostwa. Nie wiem czy to opanuje. Do tego susza. Red lady już dawno przekwitły i dość ładne już ziemniaki wielkościowo. Jurek zaś kwitnie i takie średniawe. 

Opublikowano
41 minut temu, Daro20 napisał:

Wielkość krzaków nie jest wyznacznikiem plonu

Nie chodzi o krzaki. Chodzi o wielkość w środku bulwy. Na foto Jurek I Red Lady z tym że Jurek cały czas kwitnie. Żółte liście dość poważnie od spodu z czarnym nalotem lub sam czarny nalot. Góra zdrowa. Do tego susza. Był robiony zabieg odzielnie na samą zaraze i oddzielnie na samą alternarioze więc może trochę zastopuje postęp 

20240628_082704.jpg