Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siał z was ktoś kozacką kukurydzę na kiszonkę? Jaka obsada na ha? Dzwoniłem do przedstawiciela i mówił, że max to 82tyś, a najlepiej siać 78tyś. Co o tym myślicie? Ja do tej pory siałem drim z syngenta 85 tyś, w mojej okolicy ludzie na kiszonkę raczej po 90 tys sieją

Opublikowano (edytowane)
Dnia 23.11.2021 o 17:54, sawka71 napisał:

kukurydza Talisman na 4a,4b ziemie gliniaste, ciężkie, plon 12t/ha wilgotność 38% koszona 15 listopada siana 5 maja województwo war-maz okolice Iławy. Łodyga mocna, kolby wysoko, mocno się trzymały, zaziarniona do końca, wszystkie równe sobie. Ogólnie jestem zadowolony jak wszyscy przy obecnej cenie mokrej 650 netto.

bardzo wysoka wilgotność jak na ten termin siewu i zbioru, chyba region zrobił swoje

Dnia 23.11.2021 o 19:16, Kobrarj455 napisał:

Jak Talisman spisuje się na południu? Myślę żeby zasiać na piachach i wcześniej skosić pod pszenicę. 

miałem w 2019r, obecny Tezosar extra box mi ja przypalił pamietam, nie wiem która substancja mogła to spowodować, ogólnie ok ale poszłem w typowe denty

Dnia 23.11.2021 o 20:02, Recker napisał:

Panowie szukam odmian kukurydzy na ziarno w typie dent FAO ok240-250 na klasę ziemi 3a-5 region to wschodnie mazowsze... Co polecacie? Myślałem nad mas 23m ale chciałbym jeszcze jakąś inną...

P8834

11 godzin temu, tomi382 napisał:

zna ktoś odmianę ES MYLADY ? W kombinacie rolnym w Kietrzu dała ponad 16t. Preferowana na słabsze stanowiska . Jej FAO to 270 i takie mi pasuje bo usługodawcy i tak przyjadą do mnie dopiero na końcówkę sezonu żeby uniknąć kolejek w skupie.

przez trzy lata z rzędu sieję odmianę Euralis tj ES Inventive, spisuje się dobrze, Mylady pewnie podobnie, tak samo Perspective np lub Faraday, dobra hodowla

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano
49 minut temu, krzychu121 napisał:

Na słabych ziemiach siales ? Z jakimi odmianami miałeś porównanie?

A już chciałem zamawiać ta kozacka kukurydzę

To zamów na próbę droga nie jest może ci się uda.

Gleby 3b-4b pH ok 6 obornik standardowo. Na wszystkie działki nawozilem tak samo.  Miałem Hulka i sucorna

Opublikowano

Znajomy miał boryne i jubilata w tym roku odmiana raczej bez wad jak i zalet wysoka słabe ulistnienie przeciętna kolba jubilat miał lepsza ale nie było głowni i nie połamała się gdzie u sąsiada Chicago leżało połowę. 

Co do Skywalkera miałem w tamtym roku na 6 klasie rósł pięknie ale nie padało od połowy lipca do końca sierpnia i usechł ale to nie wina odmiany bo inne też uschły.

IMG_20200627_125422.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, Primula94 napisał:

Ja miałem Hulka 4-5  lat i było ok, ale w tym roku dużo było nalamanego , a miejscami wiatr wgl go położył. 

A jak kentos na słabych glebach sb radzi? Typu 5- 6z ?

Mial ktoś tego Skywalkera?

Miałem skywakera na 3b to zła nie była ale odstawała kentosa czy codizouka w tym roku jej nie sieję

Opublikowano (edytowane)

Na jakie odmiany na ziarno ~FAO 220 pod pszenice warto patrzeć  ? Plony 10-11 ton zazwyczaj mam. Ostatnio ambrosini był i kukurydza będzie na tym samym polu, może nie ma co przepłacać i wziąć Kwinnsa? Typuje KWS bo takie odmiany mają miejscowi, lub Pionner, ale cenowo odpada.  Ewentualnie pozostaje zakup przez neta jak coś ciekawszego jest.  Może  INVICTUS jeszcze z SY?

Edytowane przez Dastan
Opublikowano

Witam, myślałem że już zasiałeś Baobi, już drugi, albo trzeci sezon się o nią pytasz, za chwilę się okażę że jest przestarzałą odmianą i nigdzie jej nie kupisz. Ja miałem Baobi bardzo wysoka odmiana, późńiej miałem Kissmi prawie identyczna do Baobi, w tym miałem LG30.254 a na 2022 mam już zamówioną P9363 na późniejszy zbiór.

Doszedłem do wniosku, że wolę zebrać 10% mniej masy, ale za to 20% więcej ziarna, bo po co część kukurydzy sadzić na ziarno, później suszyć jak można zakisić na przyzmie i będzie to najtańsze rozwiązanie.

Słyszałem też o takim patencie, że do sieczkarni kukrydzy adaptują heder do kukrydzy od kombajnu zbożowego i w ten spobsób robią kiszonkę z samych kolb kukurydzy.

Opublikowano (edytowane)

U  Mnie Baobi masy dało masę na lepszej glebie tak wyglądało jak na zdjęciach. Na 5-6 klasie dała radę ale kolba była średnia i porażenia głownią były. Przez to że Baobi urosło grubo ponad  4m Hulka musiałem na ziarno zostawić gdzie kolby były dużo lepsze i nie było porażeń głownią. Jak chcesz masę to możesz posiać Baobi ja ją pierwszy raz miałem i pewnie ostatni za duża dysproporcja masy do jakości. Plusem był gruby badyl i ładnie ustała do koszenia.

IMG_20210926_125046.jpg

IMG_20210915_144407.jpg

IMG_20210915_144400.jpg

Edytowane przez Xion