Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Pajej napisał:

JA dzis kosiłem to wilgotność 33-34% FAO 240. w piatek kolega kosił FAO 270-280 to miał 35% ale plon duzo wyższy. Ja jak prawie zawsze dałem ciała i zebrałem poniżej 10t/ha

a ja na poplony sieje gryke i nie zamienie ja na kukurydze, tak przekornie pytałem

to proso jest koszone na ziarno jako 2 plon dodatkowy przychód z ha 1500 do 3000 zł i jeszcze piszą to jako zazielenienie 

Opublikowano
Dnia 8.11.2020 o 22:20, Pajej napisał:

nie znam takich wczesnych, a i nie wiem czy to sie opłaci

Dokładnie tak pomimo mniejszego plonu przy 14% wilgotności opłaci sie bardziej i tu moje pytanie na co zwracać uwagę przy wyborze odmian? jest jaks wspólny mianownik do którego wyniki można porównać? sam nie wiem czy stawiać na wcześniejsze odmiany o mniejszym plonie ale i mniejszej wilgotności czy na późniejsze bardziej wydajne ale i mokrzejsze

Dnia 9.11.2020 o 07:34, lassie napisał:

To zależy kiedy chcesz kosić ,jeżeli na początku października lub nawet końcem września(w normalnym roku) i zasiać pszenicę w optymalnym terminie to fao 220-240, jeżeli idzie potem kuku lub jare zboże i nie boisz się zbierać nawet w listopadzie to trzeba nastawiać się na maksymalny plon a taki dają odmiany 270-300 fao. U mnie wcześniej koszona odmiana flintowo-dentowa 240 fao 20-23.10 zebrana, miała 32,5 proc średnio i dała 15,03 t/ha(posiana po niej pszenica),natomiast odmiana fao 290 dentowa koszona tydzień później miała identyczną średnią wilgotność z tym że plon 1,5-1,7 t/ha wyższy.Dziś pod przystawkę idzie P 9363 ,zobaczymy jak będzie z plonem i wilgotnością bo liście okrywowe kolb jeszcze miejscami delikatnie zielonkawe.

Tak jak kolega RU68 pisze, ogólnie to nie ma reguły na to że jak zasiejesz FAO 220 do 240 że skosisz np w połowie pażdziernika z wilgotnością koło 30% bądz 25, albo że te 220 skosisz we wrześniu z wilgotnością 35 bo nie skosisz w takim roku jak ten. Ogólnie wszystko zalezy pogody w trakcie wegetacji, wigoru odmian częściowo, jak będzie kolejny taki rok jak ten tzn że będzie brakować dni z temperatura efektywna dla kukurydzy i słońcem to nic nie wskuramy i sytuacja się powtórzy, ten rok jest i tak dobry pod tym kątem że mozna było zasiać dość wcześnie, fajnie widac wczesnośc odmian podczas wyrzucania wiech i kwitnienia to bardzo wpływa na wczesność dojrzewania choć w tym roku tez te wcześniejsze trzymią wilgoć

8 godzin temu, RU68 napisał:

to proso jest koszone na ziarno jako 2 plon dodatkowy przychód z ha 1500 do 3000 zł i jeszcze piszą to jako zazielenienie 

proso siane po zbożach? praktykowałeś? wyda nasiona i dojrzeją bez dosuszania? do kiedy granicznie musi byc zasiane?

Opublikowano
15 godzin temu, wicia433 napisał:

pajej może odmiana nie taka, albo papu zabrakło.

papu... 400kg PK 20-30 i 300kg mocznika to na 10 ton powinno styknąć.  odmiany to inventive i P8307

15 godzin temu, lassie napisał:

pajej a na jakim ph rosła twoja kukurydza ,na jakiej glebie może zbyt mokre pole jesteś z okolic Radymna ,Jarosławia ?

pk ok 5,5 ziemia mokrawa to prawda. Jestem z okolic Leżajska

Na niektórych działkach troche konose przepuściło ale nie tak znów mega strasznie

Opublikowano (edytowane)

ja twierdze że za wczesnie posiałem i jak był przymrozek póxniej grad to ona miała ok 4 liści i chyba juz robiła zawiązki kolb, kolby wyszły ładnie zaziarnione, ale dość krudkie. kto posiał później wygrał na tym bo w czasie przymrozku była mniejsza

jak patrzyłem to przecietne kolby 14 rzedów i 34 ziaren w rzędzie, były oczywiscie i wieksze po 18 rzedów i 40 ziaren, ale były tez mniejsze

Edytowane przez Pajej
Opublikowano

całkiem możliwe, u mnie przymrozek był już 2 sezony z rzędu i kws chyba jako jedyny nie zredukował kolb, inne odmiany to też jedna duża a obok połowa takiej, a miałem i saatbau i saatena.

a skieje ktoś jeszcze subito? macie zdjęcie kolb, albo ile ziaren robi? dziki u mnie niszczą na potęgę a subito nie bardzo biorą, tylko nie chce się rozczarować jak będą po 30 ziaren i 14 na obwodzie lub mniej.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Pajej napisał:

ja twierdze że za wczesnie posiałem i jak był przymrozek póxniej grad to ona miała ok 4 liści i chyba juz robiła zawiązki kolb, kolby wyszły ładnie zaziarnione, ale dość krudkie. kto posiał później wygrał na tym bo w czasie przymrozku była mniejsza

jak patrzyłem to przecietne kolby 14 rzedów i 34 ziaren w rzędzie, były oczywiscie i wieksze po 18 rzedów i 40 ziaren, ale były tez mniejsze

kolega siał koło 10 kwietnia na Śląsku, zmarzła na 3 listku jakoś i odbiła pięknie, plon koło 15t, nie ma reguły, ja osobiście przypaliłem maistrem na 6-7 liściu połową dawki bo poprawiałem czego konsekwencją była mniejsza kolba co zauważyłem bo naszczęście placowo poprawiałem

co do rzędów ziarem i ziaren w rzędzie to jest róznie jak jest potencjał to i odmiana co ma w katalogu 16 rzędów wykształci 20, cieżko cokolwiek powiedziec w Twoim przypadku no trzeba by znac dokładna agrotechnikę i pogodę

sieje ktos KIDEMOS KWS? jak wychodzi?

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano
1 godzinę temu, proxy8441 napisał:

kolega siał koło 10 kwietnia na Śląsku, zmarzła na 3 listku jakoś i odbiła pięknie, plon koło 15t, nie ma reguły, ja osobiście przypaliłem maistrem na 6-7 liściu połową dawki bo poprawiałem czego konsekwencją była mniejsza kolba co zauważyłem bo naszczęście placowo poprawiałem

co do rzędów ziarem i ziaren w rzędzie to jest róznie jak jest potencjał to i odmiana co ma w katalogu 16 rzędów wykształci 20, cieżko cokolwiek powiedziec w Twoim przypadku no trzeba by znac dokładna agrotechnikę i pogodę

sieje ktos KIDEMOS KWS? jak wychodzi?

już głupi jestem z ta kukurydzą. raz mi sypała ok 11t i byłem hapy, a koledze dzis sypała 15 a reke dam sobie uciąć ze ja dałem mojej wiecej papu

Opublikowano
1 godzinę temu, Pajej napisał:

już głupi jestem z ta kukurydzą. raz mi sypała ok 11t i byłem hapy, a koledze dzis sypała 15 a reke dam sobie uciąć ze ja dałem mojej wiecej papu

takie życie tak samo może dać nawozu pod pszenicę i jemu sypnie 8 a Tobie 5, wiele czynników wpływa na plon

Opublikowano

Dla wielu i tak przepis na sukces to konkretna odmiana która tu na forum komuś obrodziła ponad normę, czy to pszenica czy QQ :P

Zasobność gleby, nawożenie wiadomo podstawa ale ja widzę po swoich polach (3-5klasa) że kukurydza nie lubi zimowej orki - na wiosennej ma dużo lepszy wigor na starcie 

Opublikowano

lubi zimową orkę, ale na piachu. na glinach jeśli chociaż trochę pada to wiosenna jest wiele lepsza, kukurydza potrzebuje o wiele więcej tlenu w glebie jak inne zboża i na zbitej i zimnej glebie słabo sobie radzi.

Opublikowano (edytowane)

A ja w tym roku nie stawiałem na kukurydzę i bardzo się cieszę wschód Mazowsza kukurydza tragedia większość odmian strasznie zredukowała kolbę wiosna zimna później ją zalało a jak trzeba było kolbę zrobić to 7tyg bez kropli deszczu... Znajomy ma kilka odmian Pioniera to kolby żart na zdjęciu mój polski Konkurent 12,1t z hektara 32 wilgotność śmiać mi się chce bo nie bardzo wiadomo o co chodzi drogie zachodnie odmiany zredukowały kolby a takie gówno przyzwoicie sypało. 

IMG_20201006_174701.jpg

IMG_20201006_174741.jpg

Edytowane przez Xion
Opublikowano (edytowane)

Ja miałem połowę konkurenta na kiszonkę i kolby bardzo ładne

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano
9 godzin temu, wicia433 napisał:

lubi zimową orkę, ale na piachu. na glinach jeśli chociaż trochę pada to wiosenna jest wiele lepsza, kukurydza potrzebuje o wiele więcej tlenu w glebie jak inne zboża i na zbitej i zimnej glebie słabo sobie radzi.

Tylko orać glinę na wiosnę to porażka. 

Opublikowano
47 minut temu, witejus napisał:

@Xion ładna ,jakie FAO?

Konkurent ma fao 230/240 siana specjalnie na grys bo bardzo szklisty mało mąki. Fart że na glinie posiany to suszę wytrzymał nie wszystkie kukurydze miały to szczęście... 

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 10.11.2020 o 08:05, proxy8441 napisał:

proso siane po zbożach? praktykowałeś? wyda nasiona i dojrzeją bez dosuszania? do kiedy granicznie musi byc zasiane?

Już pisałem opieram się na obserwacji innych bo sam jęczmienia ozimego nie sieję .Nie ma granicznej daty -zbiór jęczmienia nawet przyspieszają o tydzień i doszusają a wszystko rozbija się o wschody prosa czy po tygodniu czy trzech tygodniach -na pewno gleby lekkie -aprzed zbiorem nie mająs suszarni desykują (chociaż proso kosi się i tak przy zielonej słomie

Opublikowano
13 godzin temu, wicia433 napisał:

zapytaj kolegi co siał i co dał, no chyba że nie będzie chętny się podzielić tymi informacjami.

zapytam, ale on niechetny do zwierzeń. dzis kosimy po sasiedzku moich pól, bedzie wiargodniejsze porównanie

11 godzin temu, wicia433 napisał:

u mnie właśnie mokre zimne gleby sa i tu moze byc problem. w zeszłym suchym roku dała ok 11t czyli jak dla mnie ok

Opublikowano

Xion napisał:

A ja w tym roku nie stawiałem na kukurydzę i bardzo się cieszę wschód Mazowsza kukurydza tragedia większość odmian strasznie zredukowała kolbę wiosna zimna później ją zalało a jak trzeba było kolbę zrobić to 7tyg bez kropli deszczu...

Z jakiej gminy jesteś? To samo zauważyłem. Niektórzy znajomi mówili że miejscami nawet w ogóle zalążka kolby nie było