Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
53 minuty temu, kopin napisał:

Byłeś albo jesteś w grupie? Bo jeśli nie byłeś to jak założycie  tak w 5-10 osób to dopiero sie przekonasz jak to jest czasem wesoło,ja jestem w grupie od 6 lat i jest to ciężki temat

Możesz mi trochę sytuację nakreślić ? Co jest nie tak ? 

Cenę jak widziałem zawsze macie trochę lepsza .

Opublikowano

Ja kiedyś tak z 10 lat temu dawałem bezposrednio do Zm salus na Seurop byłem mega zadowolony ale zakład padł, jakiś czas temu może z dwa lata wstecz dałem jednorazową partie do ubojni gdzieś z Śremu też na seurop ale przez pośrednika i mięsność była ok, niestety tamte kontakty się skończyły i zostali pośrednicy. Dlatego pytam czy nie macie namiarów na ubojnie

Opublikowano
34 minuty temu, withanight napisał:

Możesz mi trochę sytuację nakreślić ? Co jest nie tak ? 

Cenę jak widziałem zawsze macie trochę lepsza .

Wiesz ,zakłady robią wszystko żeby rozbić jedność,na początku było lepiej ale potem jak inny zakład potrzebował świnie  to zaproponował lepszą cenę ,potem trzeci i na końcu wyszło że nas jest 17 a sprzedajemy do 3 zakładów bo temu lepiej tam ,tamtemu tutaj ,a jeszcze inny ogólnie cały czas na coś zły bo ma do księgowej dzwonic i ugadywać swinie itd.a przecież to jego świnie i może robić co chce.Pasze czy nawozy to samo,nigdy nie jest tak żeby wszystkim pasiło,bo czemu bierzemy z tej firmy a nie z innej-A MOŻE KOLEGA MA COŚ Z TEGO DLA SIEBIE? i takie tam.Ogólnie zwasze mówie że rolnicy to indywidualiści więc jak jest ich 5 to mają 6 różnych poglądów.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Cargill wozi Koncentrat luzem. Beczka. Co do grup to jest to nieporozumienie i temat rzeka. Ja np miałem przez cargilla cenę o 30 groszy wyższa niż kumpel który oddaje przez grupę. Cena jest katastrofalna. Zostało mi ostatnie 200 sztuk. Sprzedaje i wrzucam nakład na próbę. Wolę mieć 40 zł netto na czysto i bez nerwów. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Dawid727 napisał:

Cargill wozi Koncentrat luzem. Beczka. Co do grup to jest to nieporozumienie i temat rzeka. Ja np miałem przez cargilla cenę o 30 groszy wyższa niż kumpel który oddaje przez grupę. Cena jest katastrofalna. Zostało mi ostatnie 200 sztuk. Sprzedaje i wrzucam nakład na próbę. Wolę mieć 40 zł netto na czysto i bez nerwów. 

Da Ci ktoś w tym momencie 40 netto?

Opublikowano

ws71 napisał:

3 godziny temu, LukaszBRO napisał:

głodne odstawiasz czy z karmnika?

Prosto od karmika,ładowane o 9-10 w ubojni muszą być do 17-tej

moje jak 24 godziny nie jedzą do uboju to 80 łapią przy mięsności 58-61

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, kopin napisał:

Byłeś albo jesteś w grupie? Bo jeśli nie byłeś to jak założycie  tak w 5-10 osób to dopiero sie przekonasz jak to jest czasem wesoło,ja jestem w grupie od 6 lat i jest to ciężki temat

Jeszcze nie jestem i tak naprawdę nie będę w grupie .Piszę grupa ponieważ z kuzynem i kolegą chce stworzyć taką paczkę na poczet lepszych zakupów .To będzie umowa między nami .Mamy taką możliwość i wszyscy są za .Cena na rynku wieprzowiny jest znana i pewnie sporo wody upłynie i się ona nie zmieni .Czekanie na mannę z nieba nic nie da .Trzeba coś z tym robić .A zakup większych partii paszy ,nawozów ,czy też paliwa daje możliwości zakupu po niższej cenie .

Skoro nie sano ,to jaki koncentrat ?

Jaki premiks konkretnie nazwa i jakie macie doświadczenie koledzy  ,bo ja nie mogę sobie pozwolić na eksperymenty  .

Edytowane przez RafaKdziela
Uzupełnienie danych
Opublikowano (edytowane)

Wiele jest do wyboru koncetratow...  Ewrol .koncpasz strong .piast .goltucz itp.itd... Wybur nie jest latwy....

2 godziny temu, Dawid727 napisał:

Iwlasnie oto hodzi zeby na komtrakt isc. Poto ta cena jest.... CHociaz polskie warchlaki wstawiasz. Czy dunczyka dorabial bedziesz...

Edytowane przez PRZMAS19821982
Opublikowano (edytowane)

Zawsze staram się wstawiać polskiego warchlaka o czym zawsze pisze w tym temacie. Ale niestety polski warchlak dorównuje duńskiemu tylko ceną. Teraz też mam te 200 sztuk made in pl no to jest po prostu tragedia. Rozrzut wagowy było widać niewielki przy wstawieniu, teraz sięga 40 kilogramów... Przyrosty beznadziejne... szkoda gadać. Co do kontraktów to przez Cargilla jest dojście do kilku firm wstawiających nakłady bo to oni zaopatrują te firmy w pasze i dlatego jest "furtka". Paszowe firmy się z tego wycofują zostają tylko importerzy warchlaka typu veneker (chyba najbardziej znany) bo mają podpisane umowy długoletnie i musza wywiązać sie z kontraktu. Co ciekawe samo "pośrednictwo plus dowóz" warchlaka to 50 % ceny. Czyli jak jest warchlak po 200 zł w chwili obecnej farmer duński ma z tego tylko stówkę... Tu nie ma co wytykać palcami tych co jadą na nakłady bo to prosta ekonomia. Ma zostawać w kieszeni. Lepiej mieć co 3 czy 4 miesiące trochę mniej ale regularnie i bezstresowo. A największymi przeciwnikami takich tuczów (przynajmniej w ojej okolicy) są rolnicy którzy mają kilka lub kilkanaście macior i tak oprócz tego dorabiają a ich zysk przy cenie 4 zł za kilo to 480 zł za tucznika 120 kilo. Bo przecież "zboża nie licz bo mam za darmo".

Co by nie gadać ta branża zawsze miałą więcej dołków niż górek i na przestrzeni 10 lat ile było dobrej ceny  ? dwa lata ? trochę za mało.

Żeby spamu nie nie było: Pośrednicy (handlarze) w pomorskim 3,6-,3,8. Skiba Chojnice 5,1 netto za E czyli wychodzi podobnie. Za 100 sztuk dopłacał zawsze 40 gr teraz tylko 20 i nie wiadomo kiedy odbiór... A chlewnie w okolicy pustoszeją. 

Edytowane przez Dawid727
Opublikowano (edytowane)

Masz racje dawid tak jest z naszwm towarem. Ja mam cykl zamkniety. Wiem ze ekonomia sie liczy.z cena to tagedia jest i mysle ze po to skupczyki to robia  zeby do tego doprowadzic..... U mnie tez jest roznica w przyrostach nie ma takie duzej moze 20kg .  Jak jest wieksza obsada w wieks9ych skojcach to sa wieksze roznice.....najlepidj jak jest w skojcach ok 20 szt. Niewytykam tobie tego,niewiem moze tez mnie sytuacje do tego zmuszy. Narazie staram sie bronic od tego....jak byl mial kupic warchlaka to bym tez albn zlikwidowal albo na kontrakt przeszedl...sasiad ma tucz nakladczy to nie ma ciekawo z tego co gada ma 38zl... jak mowi plus jest ze  wie ile bedzie kasy...

Edytowane przez PRZMAS19821982
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v