Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
55 minut temu, 90210grzesiu napisał:

4.7 netto 150 sztuk

Mizernie się robi teraz jeszcze Belgia do nas wyśle całe swoje mięso to będziemy nie tylko płakać a już ryczeć

Opublikowano

grzesiu rozumiem ze duńczyki masz skoro zero zysków???

Opublikowano
39 minut temu, 90210grzesiu napisał:

Polskie danbredy, zostało 60 na sztuce, ale narzekać trzeba bo to bardzo małe pieniądze.

No cóz na jednej sztuce miesiecznie zarobiłeś 10 zł  a dziennie 33 grosze  teraz zadaj sobie pytanie czy jesteś biznesmenem w realiach kapitalizmu w stylu Balcerowicza i tak ma być jak twierdzi pio25w czy jesteś chłopem pańszczyźnianym i białym murzynem  który ma robic na free.

 

Opublikowano

liczyłem cykl zamkniety. no to 15 zł miesiecznie  50 gr dziennie

Opublikowano

staszek nie czytasz ze zrozumieniem. 

A co do wypłaty odszkodowania to stała praktyka ubezpieczeli. Zeby iśc do sądu musisz wpłacić 5 % wartości i 2 lata się sądzić. w tym przypadku 100 tys zł a spalony człowiek niema na chleb  i często ludzie z braku kasy nigdy nie idą do sądu a ubezpieczyciel sie smieje. Do składki to oni słodczy jak miód i zapewnienia ze głowa mała a jak szkoda jest zwłaszcza duża to robia wszystko aby nie płacić, psy na człowieku wieszaja. dopiero jak pozew dostaja z sadu to na powrót sa mili i uprzejmik i sie chca dogadać ( zawrzeć ugode)

A wystarczy drobna zmiana w prawie aby ubezpieczony człowiek całkowicie był zwolniony z kosztów sadowych a ubezpieczalnia w razie przegrania sprawy  za kazdy miesiąc zwłoki od dnia wystapienia szkody płaciła 5% odsetek od kwoty odszkodowania. Wtedy wypłacali by odszkodowania jak najszybciej i nieodmawiali z byle powodu wypłaty

Opublikowano

Poczekajmy tydzień,dwa i jeżeli sprawdzą się prognozy to może się okazać ze to może być cena za E klase,sami Niemcy mówią o cenie za E ok 1 euro,Belgowie twierdzą że wirus ma genotyp taki sam jak występujący Europie Środkowej i jeżeli się rozszerzy w starej unii to dopiero będzie jazda

Opublikowano

Proszę łopatologicznie wytłumaczyc, krok po kroku w jaki sposób wystąpienie wirusa w Europie zachodniej miałoby spowodować ostre obniżki cen trzody?

Ludzi enagle przestaną jeść wieprzowine i sie przerzucą na drób/wołowine?

Opublikowano

Nie narzekaj , Słuchaj TV , a będziesz wiedział jak rolnikom dobrze się żyje .

Opublikowano

wiadomo suszowe wzrost opłacalności itd.. a rzeczywistość to inna rzecz 

Opublikowano
1 minutę temu, szczypka napisał:

wiadomo suszowe wzrost opłacalności itd.. a rzeczywistość to inna rzecz 

hehe  mnie już rodzina z miasta się pytała co zrobie z taka kasą bo 1 tys. do hektara to będe rządził, hehehe

Jak im mówie ze 250 zł bo nie mam ubezpieczone a mam w protokole 79% strat w produkcji roślinnej ale na poszczególnych polach nie wiecej jak 65%( jakim cudem oni oszacowali dla całego gospodarstw 79%?????????) to mi mówią ze kłamie bo boje się zeby nie chcieli porzyczyć bo w koncu w TV i w radiu  mówili ze tysiąc a nie zadne 250.

A jak mówie ze w dodatku nie wiadomo kiedy ta kasa bedzie bo protokoły leżą u wojewody i nie wiadomo kredy wrócą to już całkiem krece, heheheheh

A co do świń puki nie bedzie mozliwości sprzedaży bezpośredniej oraz ustawowej regulacji rynku trzody tak długo będą takie ceny. Dla mniej lotnych forumowiczów wyjasniam ze nie chodzi o ustawowe ceny tylko o regulacje rynku np. zewnetrzni klasyfikatorzy, stałe jedne rozliczenie wbc dla całego kraju a nie kazdy zakład ma inne limity wagowe jakieś potrącenia i inne pierdoły. Obowiązkowa kontraktacja 75% przerabianego towaru od lokalnych rolników dla ubojni. Zakłady powinny w końcu konkurować ceną a nie potraceniami i wałkami z pośrednikami. Opodatkowanie kontraktowego, opodatkowanie warchlaków zagranicznych itd. Rynek trzody powinien być regulowany jak Bankowy, jest wolny rynek konkurencja ale sa ustawowe ramy i trzeba sie dostosować a nie jak jest teraz pańszczyzna 21 wieku  ze albo sprzedajesz po 3, 8 jakieś ubojni albo idziesz do paki za sprzedanie kiełbaski sąsiadowi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:
       
      http://moje-ankiety....pond-43841.html
       
      Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!
       
      Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki
       
       
      prosze o pomoc
       
       
      pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         
                                                                                                                           
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v