Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 9.03.2018 o 17:36, Ansja napisał:

Dziś podpisałam zgodę na budowę chlewni w mojej okolicy w której ma być 2 tyś. swiń ..więc komuś się jednak opłaca by robić tak duża inwestycje.Widocznie też asf się nie boi.

A kto to taki bo nawet o tym nic nie słyszałem, możesz napisac na priv. 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, ws71 napisał:

Czyżby szło na firmę Obojan,to sa mistrzowie niskich cen,u nas też kupują ale po 4,20 netto przez pośrednika

Z Żuromina, Sikorscy B. Mies-Pol Oni są lepsi, w negatywnym tego słowa znaczeniu.

Obojan to firma ze Stężycy(pare kilometrów dalej od w.w.) i zawsze 20gr wiecej dają przy wiekszej ilości.

Edytowane przez TheRolnik1992
Opublikowano
26 minut temu, donweter1989 napisał:

Jeżdżą do nas pod Tuchole i z tego co słyszałem ceny nawet nawet mają. Ciekawi mnie jak z uczciwością ważenia.

Widać ze na tym forum sami wierzący:D kazdy wierzy w Boską wagę handlarza:D jeden Pan Bóg wie ile akurat bedzie dziś wazyć:P, ateistów to tu niewidze wcale nikt nie ma swojej wagi ( choć powinien) tylko sie zastanawia czy ten czy tamten ma udciwa wage. dla mnie czytajacego takie zastanawiania są w swej tragedi aż smieszne. No ale ja jestem niewierny Tomasz, a tu na tym forum sami ludzie dobroduszni i niepojete jest aby handlarz katolik mógł was okraść:P

Koledzy jezeli niemasz 100% informacji ze ktoś nieoszukuje na wadze to bądz pewien ze nawadze oszukuje a oszukuje 90% handlarzy  jeden mniej drugi wiecej.

Opublikowano
7 minut temu, tyran3 napisał:

Widać ze na tym forum sami wierzący:D kazdy wierzy w Boską wagę handlarza:D jeden Pan Bóg wie ile akurat bedzie dziś wazyć:P, ateistów to tu niewidze wcale nikt nie ma swojej wagi ( choć powinien) tylko sie zastanawia czy ten czy tamten ma udciwa wage. dla mnie czytajacego takie zastanawiania są w swej tragedi aż smieszne. No ale ja jestem niewierny Tomasz, a tu na tym forum sami ludzie dobroduszni i niepojete jest aby handlarz katolik mógł was okraść:P

Koledzy jezeli niemasz 100% informacji ze ktoś nieoszukuje na wadze to bądz pewien ze nawadze oszukuje a oszukuje 90% handlarzy  jeden mniej drugi wiecej.

Powiem Ci tak jeśli będzie chciał cie wydymać to w ten czy inny sposób i tak to zrobi,a jak sam piszesz 90% oszukuje,można mu to utrudniać ale po prostu wymyśli inny sposób na dymnięcie Ciebie,z dobrego serca do po świnie nie przyjedzie ;-)

Opublikowano
35 minut temu, tyran3 napisał:

Jak nie masz atestu i uprawnień to nikt Twojej wagi honorować nie będzie co więcej możesz nawet zostać ukarany

Opublikowano
50 minut temu, witejus napisał:

nawet jak będziesz miał wagę i będzie różnica na twoją korzyść to ci powie że on płaci według swojej a jak się nie podoba to spier....

wybacz jak mówi ze płaci wedłóg swojej wagi to po co trzymać świnie w takim razie???? a po za tym  to ty wipisujesz fakture

41 minut temu, staszek131415 napisał:

Jak nie masz atestu i uprawnień to nikt Twojej wagi honorować nie będzie co więcej możesz nawet zostać ukarany

co do atestu to gupoty piszesz , niema atestów to sie nazywa legalizacja 600 zł na 25 miesięcy kosztuje a uprawnienia???? do czego???? do przesuwani odważnika????

ja mam wage przed oborą legalizowaną i co najwyżej  nedzna cene proponuja niespotkałem sie jeszcze zeby mi powiedział ze jedzie ze swojej wagi. oczywiście z wagi jedzie bydło i maciory bo tuczniki jadą na wbc  wiec zadko waże bo to niema sensu.

Ale ja wiem ze jak ktoś sprzedaje na zywom potrafią na tuczniku 5 kg ukraść do tego 4 % na opas niektórzy biorą to odajecie ok 10 kg waszej cieżkiej pracy. jak ja bym miał 10 kg odawać to obsiałbym pola łubinem pod talerzówkę  i lezał dogóry pedzlem przepijajać dopłaty a nie robić na h*jów

Opublikowano

No widzisz a jednak trzeba takie uprawnienia posiadać w obrocie handlowym no ale tak jak piszesz dla orientacji nie musisz ich mieć tyle  że sobie przewarzysz

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, staszek131415 napisał:

No widzisz a jednak trzeba takie uprawnienia posiadać w obrocie handlowym no ale tak jak piszesz dla orientacji nie musisz ich mieć tyle  że sobie przewarzysz

staszek NIE MA UPRAWNIEŃ DO OBSŁUGI WAGI  obowiażkiem w obrocie handlowym jest posiadanie cech legalizacyjnych wagi. Cecha legalizacyjna to nabicie legalizacji na szalce wagi( mówie o mechanicznej) lub opieczentowanie panelu sterowania( elektroniczna) i posiadanie urzędowego papieru( ja mam w koszulce dla handlarzy)  To robi wszystko urzednik z Urżędu kontroli miar i wag. Po zamówieniu takiego on przyjerzdza do ciebie na podworek sprawdza stan techniczny twojej wagi, kładzie próbne odważniki ( łacznie 500kg) na srodku wagi oraz po rogach wagi i jak waga wazy prawidłowo( dopuszczalna róznica 0,5%) nabija ceche legalizacyjna i daje ci papier. Taki papier ważny jest 25 miesiecy koszt ok 600 zł. i mozesz z tej wagi wszystko sprzedawać i każdemu.

I teraz staszek pomyśl jak handlarz cie robnie 5 kg po 5 zł to masz strate 25 zł na tuczniku czyli   wystarczy ze Cie nieokradną na 24 tucznikach i legalizacja sie zwraca. i sprzedajesz wszystko ze swojej wagi a handlarz moze kupić albo nie i tyle ja nawet niedyskutuje z handlarzem z czyjej wagi idzie daje mu papier pod nos i mówie ze byk idzie przez moją wage. sam licze i sam wypisuje fakture, a jego rola sprowadza sie do załadowania zwierzaka na samochód i podpisanie mi faktury( choć prawnego obowiazku podpisu niema)

p.s oczywiście od czasu posiadania wagi 2/3 handlarzy przestało do mnie przyjerzdzać:D

Edytowane przez tyran3
Opublikowano
Dnia 9.03.2018 o 17:36, Ansja napisał:

Dziś podpisałam zgodę na budowę chlewni w mojej okolicy w której ma być 2 tyś. swiń ..więc komuś się jednak opłaca by robić tak duża inwestycje.Widocznie też asf się nie boi.

umnie sasiad bedzie stawial chlewnie na 1 tys. sztuk pod tucz kontraktowy........

Opublikowano
13 minut temu, AdamRo napisał:

Skupniki mają legalizację wagi ? A kto legalizuje wagę z dodatkowymi opcjami ?

oczywiście ze maja legalizacje wagi bez wyjatku, tylko wage elektroniczna ustawia komputer i  mozna ja podkrecić np. zeby zanizała ileś % od np. 600 kg. Widziałeś gdzieś skupnika ze starą wagą szalkową??????? nie bo taką cieżko ustawić, oczywiście mozna ale jest trudniej i łatwiej wykryć. Ale jak sam legalizujesz to chcesz aby była mega dokładna bo jak bedzie zaniżać to sam siebie bedziesz okradać a jak bedzie zawyzać to zaden skupnik od ciebie towaru nieweźmie.

u mnie byk wchodzi na moja wage a potem na kupujacego i róznica mieści sie w granicach 5kg raz na plus raz na minus zalerzy jak byk stanie. oczywiscie jak przyjmuje moją wage na początku załadunku to jak byk na kupujaceo wadze ma 3 kg wiecej to i tak fakture pisze z mojej wagi gdzie było mniej i jest bez problemowo wtedy.

Opublikowano

Tuczniki sprzedaję na WBC więc nie ważę, ale wybrakowane maciory sprzedaję 2 odbiorcom i jeden jak i drugi nie widzieli problemu abym ważył na swojej, jeden z nich swego czasu jeździł bez wagi i nawet nie chciało mu się iść do wagi jak ważyłem (zapewne u siebie wagę maciory sprawdził), zaś waga drugiego to +/- 2kg/szt raz na moją korzyść raz na kupującego.  Więc dziś loch wybrakowanych nie ważę bo to nie ma sensu.

Opublikowano

Ja jak sprzedaje świnie to najpierw sam sie waże na swojej wadze łazienkowej a potem waże sie na wadze samochodu który przyjezdza po świnie różnica to +-1kg więc nie jest tak źle

Opublikowano
48 minut temu, Y635 napisał:

Ja jak sprzedaje świnie to najpierw sam sie waże na swojej wadze łazienkowej a potem waże sie na wadze samochodu który przyjezdza po świnie różnica to +-1kg więc nie jest tak źle

spróbuj zważyć się razem ze świńmi jak wejdą na wagę. Te wagi samochodowe da się z pilota w kieszeni przestawić na kilka %

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v