Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ale w mlekpolu tez mozesz zlozyc podanie o korekte prob i wtedy przy nastepnym odbiorze ci biora dodatkowa probe do sredniej. no chyba ze wypadniesz na ostanim odbiorze w miesiacu to lipa. a proby ja bedac w mlekpolu chcial bym miec co kazdy odbior. mam kilka w miesiacu ale naprawde im wiecej prob tym lepiej na biezaco wiesz ze cos w stadzie jest nie tak. nastepna sprawa jak masz 10 prob z niska somatyka do sredniej to jedna proba 800 tys somatyki nic zlego nie zrobi a jak masz w miesiacu 2 proby do sredniej to lipa moze byc po takiej jednej wpadce.

mlekpol tl 4.35 bi 3.33 przedzial 15-30 tyys litrow 1.55 brutto dla watowca za listopad. za grudzien ma byc +15gr  z czego 5 na udzialy.

• Like 1
Opublikowano

Za pozaklasowe Mlekpol obcina 28gr. Co do dopłaty do oceny to do momentu tych zawirowań na górze dopłatę 2gr mieli tylko ci ktorzy byli pod oceną a teraz mają wszyscy dopłatę 2gr wliczoną do ceny a nazywa się to dopłata wynikająca z umowy kontraktacyjnej jak dobrze pamiętam 

Opublikowano

@karol73

A co ci ten FigAND nie pasuje że chcesz przejść do Mlekpolu zakład produkcyjny ROLMLECZ gdzie pracuje banda i tu przemilczę kwestie uczciwości kierownictwa zakładu. 

Opublikowano (edytowane)

Parametry dobre ale litrów mało, chociaz jak mleczarnia płaci za parametry i nie oszukuje to dostaniesz sporo więcej w mlekpolu niż w tej co jesteś

Edytowane przez rolnik115
  • Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, karol73 napisał:

8 tyś. bia 3.5 tłu 4.10 bez oceny 

A gdzie ty właściwie mieszkasz jakie okolice? 

12 godzin temu, rolnik115 napisał:

Parametry dobre ale litrów mało, chociaz jak mleczarnia płaci za parametry i nie oszukuje to dostaniesz sporo więcej w mlekpolu niż w tej co jesteś

Nie byłbym takim entuzjastą Mlekpolu bo wiem co się tam dzieje i jacy ludzie tam pracują 

6 minut temu, Bercik92 napisał:

Najwięcej to byś dostał w Piątnicy...Ciekawe jak tam płacą jakoś nikt kto tam oddaje mleko się tutaj nie chwali...

Sęk w tym że Piątnica tu nie ma terenu (okolice Radomia) z którego odbiera mleko. 

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Bercik92 napisał:

Najwięcej to byś dostał w Piątnicy...Ciekawe jak tam płacą jakoś nikt kto tam oddaje mleko się tutaj nie chwali...

Cofnij się kilka stron do tyłu. Grabos pisał że coś około 2zl wychodzi.

@PRIMO lepiej do mlekopolu niż jak ja do polmleku. W polmleku mam co miesiąc prawie te same parametry mleka, czy mam dużo wycielonych czy już pod zasuszenie to i tak bardzo podobne parametry...

Edytowane przez rolnik115
Opublikowano (edytowane)

Która  mleczarnia będzie lepsza jeździ u mnie mlekpol ryki obory (prezident)no i figand  w którym jestem

Edytowane przez karol73
Opublikowano

Jeśli już koniecznie to Mlekpol albo Ryki a z elpresidente (Laktalis) to daj sobie spokój bo to są naciągacze . 

Opublikowano

Kolega pokazał fakturę z Piątnicy 2,10 o podobnych parametrach do moich-gdyby u nas nie kradli.-i dużo mniejsza dostawa przy moich 1.54 zł u lidera i weź tu się  człowieku nie wku. ...ij  i co mi z takiego LIDERA....

Opublikowano

Co Ci kradną? A byłoby tak pięknie jakby ze 12 lat temu doszło do połączenia z Baranowem, ale rzekomy kryzys nadszedł i papa.

Opublikowano
5 godzin temu, Jaro70 napisał:

Kolega pokazał fakturę z Piątnicy 2,10 o podobnych parametrach do moich-gdyby u nas nie kradli.-i dużo mniejsza dostawa przy moich 1.54 zł u lidera i weź tu się  człowieku nie wku. ...ij  i co mi z takiego LIDERA....

zrobił byś zdjęcie i tu wrzucił, bo aż wierzyć sie nie chce

Opublikowano
Dnia Tuesday, December 25, 2018 o 13:45, PRIMO napisał:

Jeśli już koniecznie to Mlekpol albo Ryki a z elpresidente (Laktalis) to daj sobie spokój bo to są naciągacze . 

tylko u tych naciagaczy mimo tych małych litrów miałby okolo 1,50 brutto więc to chyba ten cały figand to jakieś naciagacze typu bestmilk etc 

Opublikowano

A masz podpisaną umowę z nimi ?

Parę lat temu jeździli i namawiali do przejścia do nich a cena była kusząca i już zbieram się przejść ale jak zasięgnąłem języka to mi piorunem przeszło .

Opublikowano

Chciałbym zmienić odbiorcę mleka. Produkcja to ok 35tys. 

Zastanawiam się nad Mlekovitą i OSM KOŁO.

Trochę się obawiam mlekovity, bo słyszałem że parametry się nie zgadzają z federacją w niekórych przypadkach i że dziwnie dużo somatycznych wychodzi nie raz. Ostatnio nawet z tego względu zablokowali niektóre gospodarstwa.

Mlekovity pytałem, wezmą mnie. 

Nie wiem jak z Kołem jeszcze.

Która z nich będzie lepsza waszym zdaniem?

Opublikowano

Nie wiem skąd jesteś, ale w moich okolicach (płd Wlkp) jeżdżą jedni i drudzy. Na Koło za bardzo nikt nie narzekał, podobno dosyć pokojowo nastawieni do dostawcy, ogólnie ok. Na temat Mlekovity zdania są podzielone, jedni chwalą, inni nie za bardzo bo cena wychodzi niższa niż przed podpisaniem umowy. W Kole jest mniej prób, ale jeśli somatyka jest opanowana to drugorzędna sprawa. Wszystkim nie dogodzisz, obydwie firmy nie są złe, kasa podobna wychodzi.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v