Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sm Ryki tłuszcz 4.4 białko 3.74   pow. 35 tys.    1.78 brutto 

Opublikowano

Zawsze pisałem. Cena była tylko przez 2 miesiące mniejsza parę groszy niż 1.5 więc utrzymywały się na stałym poziomie

3 minuty temu, grzesiu napisał:

O dostawcy Ryk się obudzili a do połowy roku nikt się cenami nie chwalił. Czyżby nie było czym? 

A za miesiąc @grzesiu jeszcze bardziej Ci humor popsuje 😋

Opublikowano

grzesiu napisał: O dostawcy Ryk się obudzili a do połowy roku nikt się cenami nie chwalił. Czyżby nie było czym?  ciebie też ostatnio nie było wielbicielu M😆 trochę masz chyba problemy ze wzrokiem

Opublikowano

Pytanie z innej beczki i do Mlekpolowców. Jak wyglądają Wasze wyniki komórek somatycznych w Mlekpolu w porównaniu do tego co podaje federacja z próbnych udojów? Takie same czy gdzieś zawsze wyższe?

Opublikowano
Dnia 9.11.2018 o 08:55, leszek1000 napisał:

A ja 1,02 brutto. A mama jeszcze do prezesa chce jechać się dogadać. NIe rozumie że nic z tej produkcji nie zostaje . Jeszcze prąd zdrożeje to wszystko pójdzie do góry 

Mogę się przenieś,ale żal jej polskiej mleczarni 

Z zachodu niestety to idzie. Tylko duże hodowle zostają niestety. 

niestety? ja słysze ze w mniejszych to wet dostaje pieniądze w a dużych to panie długi w tysiace ida na samego weta :D takze tego

Opublikowano
11 godzin temu, slawek74 napisał:

grzesiu napisał: O dostawcy Ryk się obudzili a do połowy roku nikt się cenami nie chwalił. Czyżby nie było czym?  ciebie też ostatnio nie było wielbicielu M😆 trochę masz chyba problemy ze wzrokiem

Kurde nie wiedziałem że jestem aż tak pilnowany to nawet miłe 😆 to z sympatii czy wręcz przeciwnie?

Opublikowano

Nikt cię nie pilnuje tylko wszędzie wtykasz nos trudno tego nie zauważyć a jak jakaś mniejsza mleczarnia płaci premie i jest to więcej od M to cię boli nie wiem czemu przecież to nie z twojego portwela

Opublikowano
33 minuty temu, slawek74 napisał:

Nikt cię nie pilnuje tylko wszędzie wtykasz nos trudno tego nie zauważyć a jak jakaś mniejsza mleczarnia płaci premie i jest to więcej od M to cię boli nie wiem czemu przecież to nie z twojego portwela

Ale mnie to w żadnym wypadku nie boli bo z tego powodu to ani mi nie przybędzie ani nie ubędzie. Każdemu życzę przynajmniej takich stawek i stabilizacji jakie daje Mlekpol!!! 

Opublikowano
15 minut temu, grzesiu napisał:

Ale mnie to w żadnym wypadku nie boli bo z tego powodu to ani mi nie przybędzie ani nie ubędzie. Każdemu życzę przynajmniej takich stawek i stabilizacji jakie daje Mlekpol!!! 

To źle życzysz, bo Sierpc i Ryki płacą co najmniej to samo lub więcej. Trzeba życzyć cen i stabilności jak  w Piątnicy.

Opublikowano

Jak to kogoś interesuje to mogę podać jak Sierpc mi zapłacił za wrzesień, bo świeżej faktury jeszcze nie mam. 70 000 litrów 1, 63 brutto za litr przy parametrach 3,73% tł. i 3,41 % białko. I niestety to cały czas za mało przy rosnących kosztach produkcji. Nie ma się co pocieszać, że ci więksi bardziej wiszą weterynarzom, bo to nie prawda. Teraz to i ci mali i średni płacą koło 10. Jest coraz gorzej. :(

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie tak jak piszesz. Koszty rosną a symptomów do utrzymania ceny po 1 stycznia 2019r brak. 

Odnośnie porównania ceny Mlekpolu to przypominam że chyba od marca (jeśli się mylę proszę o poprawienie) trzyma cenę na bdb stabilnym poziomie czyli trzecia cena w kraju. Gdzie Sierpc i Ryki płaciły co najmniej -10gr przy tych samych parametrach.

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano
11 minut temu, grzesiu napisał:

Dokładnie tak jak piszesz. Koszty rosną a symptomów do utrzymania ceny po 1 stycznia 2019r brak. 

Odnośnie porównania ceny Mlekpolu to przypominam że chyba od marca (jeśli się mylę proszę o poprawienie) trzyma cenę na bdb stabilnym poziomie czyli trzecia cena w kraju. Gdzie Sierpc i Ryki płaciły co najmniej 10gr przy tych samych parametrach.

To ile teraz wyszło za październik? 

Opublikowano

grzesiu napisał:

Odnośnie porównania ceny Mlekpolu to przypominam że chyba od marca (jeśli się mylę proszę o poprawienie) trzyma cenę na bdb stabilnym poziomie czyli trzecia cena w kraju. Gdzie Sierpc i Ryki płaciły co najmniej 10gr przy tych samych parametrach.

przetłumacz ostatnie zdanie . Po jakiemu to?

Opublikowano (edytowane)

To słabo w tym SIERPCU. Ale potwierdzam mój żywieniowiec ciągle słyszy jakieś markotanie dostawców z sierpca o słabej cenie i pytał sie ile my dostajemy ale zapewne dostaną zaraz jakaś dużą premię i bedzie cena blisko 2 zł a u nas tego nie ma ...🙁 . OSM MLEKOVITA  oddział Działdowo poniżej 15  a wiec bez dodatku 2 groszy tłuszcz  4.1 białko 3.3 cena 1.56 brutto bez dopłaty kontroli uzytkowości stada . Dodam też to że cena paszy poszła o 200zł na tonie gdzie w cennikach pasza którą stosuje kosztuje juz neto 1410 zł .... ceny ropy w górę prąd w górę a mleko bez zmian ..

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano

grzesiu napisał:

Odnośnie porównania ceny Mlekpolu to przypominam że chyba od marca (jeśli się mylę proszę o poprawienie) trzyma cenę na bdb stabilnym poziomie czyli trzecia cena w kraju. Gdzie Sierpc i Ryki płaciły co najmniej -10gr przy tych samych parametrach.

styczeń 1,65brutto a od lutego w okolicach 1,5brutto się trzymała cena w zależności od parametrów

Opublikowano
27 minut temu, zkordalski napisał:

To słabo w tym SIERPCU. Ale potwierdzam mój żywieniowiec ciągle słyszy jakieś markotanie dostawców z sierpca o słabej cenie i pytał sie ile my dostajemy ale zapewne dostaną zaraz jakaś dużą premię i bedzie cena blisko 2 zł a u nas tego nie ma ...🙁 . OSM MLEKOVITA  oddział Działdowo poniżej 15  a wiec bez dodatku 2 groszy tłuszcz  4.1 białko 3.3 cena 1.56 brutto bez dopłaty kontroli uzytkowości stada . Dodam też to że cena paszy poszła o 200zł na tonie gdzie w cennikach pasza którą stosuje kosztuje juz neto 1410 zł .... ceny ropy w górę prąd w górę a mleko bez zmian ..

To w waszym oddziale macie chyba inny cennik , bo mi przy tł 4.32 i bi.3.56 przedział 20-30 tyś i z oceną i bez GMO brutto wyszło 1.60 , to wygląda , źe mimo większemu tł i bi cenę mam taką samą jak u Ciebie ....

Opublikowano

Ty to masz abstrakcyjną cenę. U mnie wyszło 1,48 brutto dla vatowca za białko 3,56 i tłuszcz 4,25. Tylko nie jestem pod oceną i mniej oddaję to łącznie ok 7 groszy przepada a oddział ten sam co Twój.

Opublikowano
16 minut temu, Thomas2135 napisał:

Ty to masz abstrakcyjną cenę. U mnie wyszło 1,48 brutto dla vatowca za białko 3,56 i tłuszcz 4,25. Tylko nie jestem pod oceną i mniej oddaję to łącznie ok 7 groszy przepada a oddział ten sam co Twój.

Faktycznie powinieneś mieć przynajmniej 1.53 , gdzieś ci zginęło z 5 gr

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v