Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
artek27 napisał:

2 godziny temu, slawek74 napisał: Borki dostawy: Pierwiastki 22-01 DK; 27-01 DK; 03-02 DK. Jalowki 22-01 wiek 3-14 m-c jedno stado; 26-01 DE wysokocielne; Tel. 818574800 😀 Dzwoniłem do Szepietowa o jalowki 3-9miesiecy to powiedzieli mi cenę 1700-2700netto.

Nie kupuj na jesieni Ci sprzedam wysokocielne jak coś będzie 😂

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze pytanie o ten separator do mleka bo chyba sobie sprawie. Jednym przewodem wlatuje mleko a tym drugim nic nie zaciągnie? np jak bańka w 90 procentach pełna

10 godzin temu, radekz200 napisał:

Oddałem kierowcy do zbadania tak jak pisaliście dla świetego spokoju 😛 dzięki za duże zaangażowanie i odpowiedzi 👍

i jak po tym mastijecie?

Edytowane przez Troker1979
literówka
Opublikowano

Mleko nie zawiera antybiotyku 😛 także po mastijet można doić z 3 ćwiartek  chłopaki ale jak tak podłączyłem to nie działało już sobie myśle ze 100 poszła się jebac 😛 aż przemoeniłem wężyki ten z kulka do kubka udojowego a tamten do kolektora i doiło jak złe 😂 Kurła ale to jakoś źle pomyślane bo ten z kulka powinien być do kolektora żeby jak separator się napełni i przez nie uwagę nie poszło do kolektora a potem w rury 

Opublikowano
23 minuty temu, Takisobierolnik napisał:

Ja bym wolał w odniesieniu do litrów nie każdy ma taką samą cenę. Mniejsza wydajność mniej tresciwych

Najlepszy pogląd dają sztuki litry i pasza bo jakby ci tu celebryta z Internetu buhajczyk napisał litry i ile tresciwej to byś uznał że żywić nie umiesz ale sztuki rozjasnily by wszystko 😀bo napisałby 15tys litrów 2tys pasz  i co mu zrobisz A wydalby na pasze 6tys i zamiast 60 krów doilby 15 

• Like 1
Opublikowano

U mnie nowy też ma taką przypadłości, a instrukcja pisze jak pisałeś kulka do kolektora. Stary kilkunasto letni doi normalnie. A niczym się nie różnią. 

Opublikowano (edytowane)

Ja doje taka sztuke i tak na szary koniec ze w razie co mleko z jednostki końcowej pójdzie w kanal bo różnie bywa

U mnie kulke wciągnęło ciul wie gdzie.  Najlepszy moj pierwszy separator byl tak dobry ze dno wessalo do środka takjakby i sie rozczelnil na dnie. Bralem z grene to dali mi drugi

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano
11 minut temu, radekz200 napisał:

Kurła jak tak podłączyłem to nie doiło 😛 z kulka podłączony pod kubek 

162B21A2-8FCD-4FBA-8F81-407DF804F01C.jpeg

Też to kupiłem i na pierwszy ogień podłączyłem krowę z antybiotykiem.... Jak mi odpuściła mleko, lunela nim tak, że zaczęło zasysać przewodem do kolektora to mało się nie zesrałem ze strachu i zawału nie dostałem, zdążyłem tylko aparat zerwać i odłączyć... Nigdy więcej, juz wolę ręcznie z doić 

• Haha 3
Opublikowano
15 minut temu, radekz200 napisał:

Kurła jak tak podłączyłem to nie doiło 😛 z kulka podłączony pod kubek 

162B21A2-8FCD-4FBA-8F81-407DF804F01C.jpeg

A z banki można mleczko somsiadowi sprzedać. Co by stratnym nie być.

Ra2a28ef4293db5fd7ac29fd85e952f39.jpeg

Patrz somsiad, jakie oka pływają. Najtłusciejsze mleko od najlepszejszej krowy

W sam raz na śmietanę

• Haha 8
Opublikowano
9 minut temu, Ursusc385 napisał:

Też to kupiłem i na pierwszy ogień podłączyłem krowę z antybiotykiem.... Jak mi odpuściła mleko, lunela nim tak, że zaczęło zasysać przewodem do kolektora to mało się nie zesrałem ze strachu i zawału nie dostałem, zdążyłem tylko aparat zerwać i odłączyć... Nigdy więcej, juz wolę ręcznie z doić 

Kurła to teraz mi dopiero mowicie ze to taka ryzykowna zabawka 😛 ale jak to mówią jest ryzyko jest zabawa 😛

Opublikowano

Jak bedzie gdziws trzasniety to też Ci będzie mleko podbijać. JA mam już 4 chyba .Jeden pękł na spodzie klejenie nic nie dawało ,drugi po tygodniu się wciągnął zrobił jak polka do rugby 😀 jeden mam 12l bo nieraz 8 była za mała I mimo jakiegoś ryzyka to uważam to za epokowy wynalazek😀

Opublikowano

A to co krowa 12h od wieczora nie ma co jeść żeby od rana ja pobudzać do przeżywania?

Kukurydza Pierwsza dawka tresciwej przed dojniem i później sianokiszonka druga dawka tresciwej i wyslodki 

Opublikowano

Różnie ludzie żywią i różne praktyki stosują. U mnie dopóki nie było wozu szła kukurydza treściwa sianokiszonka i słoma. Tylko sianokiszonki tyle że do rana/wieczora zawsze wystarczało. Kwasic nie było. 

Opublikowano

U mnie dostają sianokiszonke na końcu, slomy mendy nie chcą ruszyć, te co potrzebują to z pod siebie wybiorą. Jest trochę problem z struktura bo bale co prawda po prasie z nożami ale i tak za długie a nie robie takich suchych i żywieniowiec stwierdziła że lucerna moze sie w zwaczu zwijać bo jest za dlugo cieta. Woz by byl lekarstwem na moje problemy. Dlatego daje rano mokrzejsze a na wieczór drugi bal gdzie wyszlo za suche. I jakoś to sie uklada. Zanim doszedłem do tego to mocznik leżał na glebie a jak bale zacząłem mieszać to ok 210 soe trzyma.