Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja za bardzo nie patrzyłem na płodność buhaja ale sol mnie uświadomił że jednak trzeba. Po denmarku np załapało mi 3/15 a 5 porcji leży i czeka już z ponad pół roku

Opublikowano

@Paulina1985 powiedz mi jak tam u Was z robotami? Bo cos mi sie kojarzy ze doja sie mucki na czslerwonych? Szef by frugi raz w to zainwestowal? Jakie odczucia i ogolnie pytanie czy sama w swoim gospodardtwie bys je zalozyla? Uzytkuje ktos jeszcze roboty jakiejs innej formy?

Opublikowano

Fajne te kubki mają. Chociaż ja tesknię za tymi wielkimi przezroczystymi ze zlotym logo. genialnie się z nich pije.

Opublikowano
1 godzinę temu, dabrowskit napisał:

wydać ponad 200 zł za słomę i nie patrzeć płodność🤔

Ja tyle to mało kiedy wydaje. Chodzi o to że jakoś nie wierzyłem w wiarygodność tego parametru bo buhaje że słaba płodnością łapały wydawałoby się normalnie ale statystyki nie kłamią.

Opublikowano
1 godzinę temu, Kierownik napisał:

@Paulina1985 powiedz mi jak tam u Was z robotami? Bo cos mi sie kojarzy ze doja sie mucki na czslerwonych? Szef by frugi raz w to zainwestowal? Jakie odczucia i ogolnie pytanie czy sama w swoim gospodardtwie bys je zalozyla? Uzytkuje ktos jeszcze roboty jakiejs innej formy?

niebieskie. 

Szef nie wiem czy by zainwestował jeszcze raz...🤔 Raczej nie. 

Jakbym ja miała gospodarstwo na pewno bym robota nie wybrała.

7 minut temu, kr9292 napisał:

Ja tyle to mało kiedy wydaje. Chodzi o to że jakoś nie wierzyłem w wiarygodność tego parametru bo buhaje że słaba płodnością łapały wydawałoby się normalnie ale statystyki nie kłamią.

ten parametr nie jest bez celu, chociaż nie każda firma chce go podawać, czasem kilka buhajow ma taki parametr, a kilka nie...dlaczego? z prostego powodu - żywotność i przeżywalność plemników nie u kazdego buhaja jest taka sama 🤷‍♀️ jak u facetów. Chociaż oczywiście do pobierania nasienia powinny być uzywane buhaje o określonych wysokich parametrach nasienia 🤷‍♀️ Ja widzę różnicę.

Opublikowano
Paulina1985 napisał:

1 godzinę temu, Kierownik napisał: @Paulina1985 powiedz mi jak tam u Was z robotami? Bo cos mi sie kojarzy ze doja sie mucki na czslerwonych? Szef by frugi raz w to zainwestowal? Jakie odczucia i ogolnie pytanie czy sama w swoim gospodardtwie bys je zalozyla? Uzytkuje ktos jeszcze roboty jakiejs innej formy? niebieskie.  Szef nie wiem czy by zainwestował jeszcze raz...🤔 Raczej nie.  Jakbym ja miała gospodarstwo na pewno bym robota nie wybrała.

oki a dlaczego tak? i co Ci sie nie podoba w delavalu? Czyli rozumiem ze ruch wymuszony?

Opublikowano

A pod wlodawa jest 4 delavalu i 4 layly i jakoś doją. No i teraz niedaleko ciebie 4 layly. Widziałem podgląd delpro tego pod wlodawa to doji się 220 krów i dzienny udoj na tych robotach był 8500 litrów 

A z innej beczki pytanie

Użytkuje ktoś z was silosy zbożowe bądź paszowe firmy Agos? Jak to się sprawdza bo musimy trochę poodciazac plecy na gospodarstwie i to się wydaje najbardziej sensowne wyjście 

Opublikowano

Jeśli jest serwis 24h/dobę, który nie kantuje (u nas potrafil krasc części, albo psuć cos przy okazji zeby bylo do czwgo przyjechać 🤣 za kilka dni ) przyjezdza na wezwanie, i zna sie na rzeczy to Ok, można sobie roboty ze dwa postawić. Im wiecej robotów , tym wiecej nocnych i dziennych awarii, mniejszych, wiekszych, ale takich przez które trzeba wstawać w nocy, i dzień o kazdej porze. Cześci drogie, już oplaca sie od razu kupić jakiegos robota na częsci z holandii i rozpruć. 

Po sporej ilości lat, wolałabym zatrudnić dwie osoby do dojenia i rano i wieczor udój. Naprawy hali proste, malo kosztowne, przewidywalne. A resztę dnia zajmować się rzeczami innymi niż modlenie się, żeby nic nie pierdykło, bo na urodziny do kogos pojechałam albo do ciotki w odwiedziny...

Oczywiscie są też wielkie zalety robotów, osobny dój każdej ćwiartki, informacja z kazdej cwiartki, brak pustodoju ćwiartek, no i brak osoby do dojenia (niby) :) To tak z grubsza.

@emtec123  jak ktos na codzień nie ma z tym atycznosci to rozne kwiatki wychodzą :) Lely, Fullwood, Delaval, Gea, jeden grzyb 😁

Opublikowano

no wlasnie ludzie maja ale wiadomo czesto chwala swoje a jak jest napraqde sie nie dowiemy. U mnie hala westfalia 20 lat od nowosci bez zadnej awarii ;) a jak bedzie sie zachowywal 10 czy 15 letni Lely?

Opublikowano

W miarę serwisowane będą żyły. Nasze już ponad 10lat ciągną.

Opublikowano

Stosuje ktoś nasienie seksowane 4m? Jeśli tak to z jakiej firmy i jak ze skutecznością inseminacji? 

Opublikowano

fullwood jest bardzo ciekawy. Bede chcial jechac po pandemii do DE kilka sztuk podejrzdx jak dzialaja. Akurat mam obok serwis fullwoofa. No i praktycznie te same czesci co do hali maja ;)

bo i po prostu ja nie wyobrazam sobie doic krow przez cale zycie xd a zatrudnic dobrych 2 dojarzy to wydatek tez dosyc niezly. No i rutyna pracownika.... Ciezko byloby mi go zostawic samego zeby wszystko robil. Hale udojowe tez juz maja cwiartkowe doje ;) a cena hali zeby np 250 krow doic w 2 godziny to tez duzy wydatek.. Wystarczy policzyc koszta samego budynku na hale

Opublikowano

Mam problem z bykiem widać że bardzo go swędzi ciało od szyi przez cały grzbiet często tylnymi nogami próbuje drapać się po szyi zachowuje się jak by miał uczulenie nie widać na ciele żadnych śladów zmian sierść mu nie wypada trwa to już z 2 tyg szkoda go bo widać że męczy się co to może być ? Można coś podać ?

Opublikowano

Słuchajcie jak przeprowadzana jest korekcja kopyt w waszych stadach to robiona jest wszystkim sztukom bez względu na to czy są niskocielne, wysokocielne?

Czy lepiej te sztuki które są zacielone zostawić i robić po porodzie?  

Opublikowano

Tylko cena takiej hali fullwooda z tym dojem i badaniem parametrów to już jest kosmos jak nam liczyli. Za to jak hala bok w bok to była najmniejsza rozbieżność cenowa spośród wszystkich producentów do rybiej ości 

Opublikowano

@wysoki1122Byk 2 tygodnie się męczy a Ty lekarza nie wezwałeś? 🤔🤔🤔 pchły, wszy, wszoły...wystarczy podać leki...

@Kierownik ja rozumiem, dlatego albo masz dobrych zaufanych ludzi do dojenia, albo probujesz z robotem. 

@Pawel29 u nas mogą robić wszystkie na odpowiedzialność gospodarza, ale ja tych sztuki 14 dni przed wycieleniem już nie daję.

@Farmer6820 sami doicie na hali?

Opublikowano

no ja w twj chwili 60sztuk na autotandemie doje sam w 1:20h na ostatnie 15min przychodzi mama i myje hale. Ale teraz bede zwiekszal wiec doj w nastepnym roku bedzie podchodzil pod 3h a to juz meczarnia

Opublikowano (edytowane)

Tak sami. 2 godziny z myciem 130 sztuk w 2 osoby w jedną też się da. Mamy kilka sztuk które nam trochę spowalniają robotę. Jedna pierwiastka doi się 22 minuty jak patrzyłem ostatnio ale daje 28 litrów w tym czasie. Ale na drugiej stronie hali w tym czasie pójdą 2 rzuty. Ale co zrobić. 

Bez piany przed udojem i bez wycierania wymion i dipingu po udoju zapewne byłoby szybciej 

Edytowane przez Farmer6820