Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

może pękło coś w środku przy przytkaniu. podziekuj wujowi 😳 

Opublikowano

Wątpię, aby trawa sama w sobie była przyczyną. Sam daje od trzech do nawet pięciu koszy na sztukę (a mam bardzo dużą posesję) i nic się nie dzieje. Jeśli coś jest nie tak, czy śmierdzi  to nie zjadają. 

Opublikowano
12 godzin temu, Paulina1985 napisał:

może pękło coś w środku przy przytkaniu. podziekuj wujowi 😳 

To jego krowa także sam sobie bajzlu narobił. 

No trudno powiedzieć, żołądek stanął po tej trawie więc bardzo prawdopodobne. Pewnie jakbyś zajrzał bydlakom do "bebechów" to byś się zdziwił ile syfu mogą pomieścić. Bo wszystko czego nie da rady strawić zostaje

Opublikowano

takie życie. U nas ostatnio skręt jelit i krowa w.kilka.godzin się zawinęła...pech...

Opublikowano (edytowane)

Przed zapuszczeniem krowy ile wcześniej obciąć żarcie ?. Stosuje ktoś praktykę doju raz dziennie przed zapuszczeniem , gdzieś tak słyszałem ...

Edytowane przez ThePerkins
Opublikowano
1 godzinę temu, ThePerkins napisał:

Przed zapuszczeniem krowy ile wcześniej obciąć żarcie ?. Stosuje ktoś praktykę doju raz dziennie przed zapuszczeniem , gdzieś tak słyszałem ...

Treściwa (granulat 19 bialka) u nas schodzi już do minimum 30 dni przed zasuszeniem, im mniej mleka tym wiecej tresciwej obcinasz, zeby ochronić watrobę i nie powodowac otluszczenia. 30dni przed zasuszeniem u nas tylko 1kg granulatu i tmr na 24 albo 30 litrów (zaleznie od wydajnosci w momencie zasuszenia). 

Z tym dojeniem bzdura. W dniu zasuszenia dostaje inne jedzenie, podajesz czopy keratynowe czy antybiotyk czy co tam dajesz i KONIEC. Wstawialam zdjecie wymienia dwa dni po zasuszeniu i po 4 dniach...

Opublikowano

Już nie daje jej qq, co złapie od "somsiadek" to zje, a kiszonki normlanie. Czekam na leki z diagramu... na jutro chyba powinny być.

Co powiecie o treściwej z agrocentrum ?, mam ofertę po 1040zł/t tylko że 18%. Daję biofeed 21 to płace 1400zł/t i trochę drogo mi się wydaje , choć na razie jest ok..

Opublikowano (edytowane)

Krówka po wycieleniu przestała jeść. Tylko coś tam dziubnie i bardzo dużo pije. Trochę pieni się jej z pyska.Dostała dwa razy wapno dożylnie i za pierwszym razem glukozę. Kondycja dobra, wstaje lekko, silna bo ciężko utrzymać przy wlewkach, ale już 6ty dzień po wycieleniu i nie je. Mleka tylko 5 litrów na udój więc chyba wątroba siadła(bo mleczna krowa a ta się trochę przypasła to ze swojego tłuszczu powinna dać ponad 10l nie jedząc nic). Krowa zaczyna trzecią laktację. Pod koniec drugiej laktacji gdzieś na  11 - 12 miesiąc zerwała mleko do 0,5 l. Zasuszyłem na 3,5 miesiąca. Krowa rasy mieszanej: hf i norweska. Słabo pracuje żwacz ale jak nic prawie nie je to pewnie dlatego? Dostała neopropiowet, dietan, sodę, dwie kostki drożdży i dwa piwa w jednym wlewie i poprawy zero. Krowa wcześniej wybitnie żerna( zjadła szybko swoje i sąsiadkom pomogła). Wątroba się skończyła? Miałem w tamtym roku taki przypadek że krowa w 3ej laktacji po 4 miesiącach dojenia z kilkunastu litrów na udój spadła na przestrzeni doby na szklankę mleka na udój. Z tym że ta to nic nie jadła tylko wąchała i też jak ta dużo piła.

Edytowane przez Troker1979
literówka
Opublikowano
58 minut temu, Troker1979 napisał:

Krówka po wycieleniu przestała jeść. Tylko coś tam dziubnie i bardzo dużo pije. Trochę pieni się jej z pyska.Dostała dwa razy wapno dożylnie i za pierwszym razem glukozę. Kondycja dobra, wstaje lekko, silna bo ciężko utrzymać przy wlewkach, ale już 6ty dzień po wycieleniu i nie je. Mleka tylko 5 litrów na udój więc chyba wątroba siadła(bo mleczna krowa a ta się trochę przypasła to ze swojego tłuszczu powinna dać ponad 10l nie jedząc nic). Krowa zaczyna trzecią laktację. Pod koniec drugiej laktacji gdzieś na  11 - 12 miesiąc zerwała mleko do 0,5 l. Zasuszyłem na 3,5 miesiąca. Krowa rasy mieszanej: hf i norweska. Słabo pracuje żwacz ale jak nic prawie nie je to pewnie dlatego? Dostała neopropiowet, dietan, sodę, dwie kostki drożdży i dwa piwa w jednym wlewie i poprawy zero. Krowa wcześniej wybitnie żerna( zjadła szybko swoje i sąsiadkom pomogła). Wątroba się skończyła? Miałem w tamtym roku taki przypadek że krowa w 3ej laktacji po 4 miesiącach dojenia z kilkunastu litrów na udój spadła na przestrzeni doby na szklankę mleka na udój. Z tym że ta to nic nie jadła tylko wąchała i też jak ta dużo piła.

Niech lekarz weźmie krew i wyśle do laboratorium na zbadanie czy wątroba jest ok i będziesz wiedział.

Opublikowano
4 godziny temu, Troker1979 napisał:

yyyy... dobra, a lekarz ją badał???

Ta piana z pyska to albo objaw kwasicy albo zapalenie płuc i piana z pluc, ale to byłoby widać że szybciej oddycha, ma temperaturę, no i może ciało obce w przełyku. Za dużo możliwości jak na internetowe gdybanie. Lekarz badał chociaż pH moczu? opukał czy nie ma przemieszczenia trawieńca? bo chyba jak 6ty dzień nie je to widziała doktora??

Opublikowano (edytowane)

Tak lekarz był dwa razy. Kroplówy z wapna i glukozy. Trawieńca wykluczył, z ketotestu wynik w miarę ok przy tym jedzeniu i po porodzie. Płuca ok a kwasica przy diecie dla zatuczonej krowy mało prawdopodobne. Temperatury nie ma, oddycha normalnie, chyba łożysko odeszło w całości bo jak nie to pewnie gorączka by była. ph moczu nie badane. Wygoniłem na pastwisko zobaczymy co będzie.

kał ok nie kwasicowy

ile się czeka na wyniki wątrobowe z krwi?

Edytowane przez Troker1979
dopiska
Opublikowano

Ja mialam wynik za dwa dni. 

Wątroba zawsze podejrzana, jak Ci coś wyjdzie to pomyśl nad żarciem przed zasuszeniem, może za bogato.

Opublikowano

To właśnie jest chyba największa bolączka u mnie w żywieniu. Wszystkie po ocieleniu mają problem z apetytem. Nie mam krów pod oceną więc nie wiem dokładnie która ile daje. Do tego większość stada cieli się luty - maj i teraz basen trzeszczy w szwach a w okresie zimowym szukam mleka by mieszadło złapało pierwszy udój. Zasuszenie często z musu na 3 miechy. Tu też genetyka się pewnie kłania bo krowy które w niesprzyjających okolicznościach dojone są ponad rok idają do końca ponad 20 l dziennie to się nie zatuczają ale niestety mało takich mam.

Krówka trochę lepiej je ale szału nie ma.

Opublikowano

Ja miałem podobnie, ale paszowoz "to ogarnął", bardzo rzadko się zdarza coś takiego nawet jeśli krowa stoi 3 miechy, ale idzie zupełnie na bok na czas zasuszenia. Dostaje pmr co reszta, ale tylko troszkę plus słoma na przegryzke 

Opublikowano

Czy suchy tmr(ziarno qq i owsa jest w składzie) pobieramy już przez 3 dniowe cialaki nie zrobi im więcej bałaganu niż pożytku? Musli nie chcą jeść wgl, a suchy tmr wpieprzają jak głupie 🤷‍♂️

Opublikowano

Robił ktoś z was ten Plan poprawy dobrostanu w ODR? Dużo was kasowali za to? Nam powiedzieli 4 tys i to wydaje się sporo jak za wprowadzenie danych i pieczątke 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, areek9869 napisał:

Czy suchy tmr(ziarno qq i owsa jest w składzie) pobieramy już przez 3 dniowe cialaki nie zrobi im więcej bałaganu niż pożytku? Musli nie chcą jeść wgl, a suchy tmr wpieprzają jak głupie 🤷‍♂️

dużo ludzi tak daje i cielaki żyją :)

Edytowane przez Paulina1985
Opublikowano

@Farmer6820 przecież ten plan miał kosztować coś koło 1tyś.zł w telewizji mówili. Nam facet ma robić ale szczerze powiedziawszy to nie wiem ile sobie zażyczy. Jeśli przyznadzą Ci te dopłaty niby mają zwrócić koszty za ten plan,ale kto to wie jak będzie.Oni swoje a życie swoje....