Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Paulina1985 napisał:

Jak wcześniej wspomnialas nie mozna porownywać hodowli bydła mięsnego i mlecznego. 

Nie bez powodu jałówka kryta powinna osiagnąć około 50-60% wagi dorosłej sztuki (dla hfa). Dlaczego? dlatego, ze nadal bedzie rosła, gdybyśmy czekali do wieku 20-22 miesiecy z samym kryciem prawdopodobnie jalowka bylaby na tyle otluszczona (na zewnatrz, ale przede wszystkim na narzadach rozrodczych), ze krycie jej byloby bezskuteczne. 

Ja też nie jestem za kryciem jakichs karakanów 11-miesięcznych, ale 13-14 miesiące, regularne ruje i wyrośnięcie sprawia, ze trzeba kryć zeby w wieku 16-miesiecy nie obudzić się z ręką w nocniku, bo zapasiona :)

nawet 18.......zupełnie się zgadzam.

A tam dziewczyny.....cóż poradzę, że jak zobaczę ikonkę Sołtysa to od razu kojarzę go z mięsnymi 😉. Przynajmniej fajny  temat do czytania, zgłębienia/dyskusji.

Opublikowano

Słuchajta słuchajta 😁😁😁 

Muuuuuuuuusisz to mieć !!!!! Cała reszta ujdzie w tłoku, ale te kilkadziesiąt stron powinno być biblią każdego hodowcy👍 lajkuję i dziękuję wydawcy 🤣 świeżynka z 2019 roku.

20200204_121427.jpg

Opublikowano (edytowane)

Moje przekonania też często nie są w zgodzie z ekonomiką hodowli😔 Mój opór zmiękł, gdy musiałam sprzedać Włochowi na mięso, z powodu jałowości, moją kochaną Cykorię - jałówkę rasy HF, w wieku 23 mies o wadze 800 kg.😓

Jej siostrę zacieliliśmy w 12 mies i wszystkie z tej lini tak robimy i z nami są. Praktycznie stanowią 40% stada.

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

No cóż...kolejne doświadczenie i nauka. Znasz swoje stado, wiec na błędach szybko się uczycie  👍 Dzisiaj mam duuuużo do poczytania 🥰🥰🥰🥰 @kr9292 z Hulsenem mialeś rację 🤣 Jak spogladam to widzę, ze kiedys mialam w rekach tę książkę. Zobaczymy inne pozycje. 

Opublikowano (edytowane)

ło matko, pan Smulski to i już swoja ksiązkę wydał???? 😱😱😱 

@przezuwaczka wzielaś sie za doksztalcanie??? 😁😁😁😁😁👍

Aaaaa pytanie.

Zakładał ktoś aktywometry dla jałowek w kryciu????

Edytowane przez Gość
Opublikowano
7 godzin temu, Paulina1985 napisał:

wzielaś sie za doksztalcanie??? 😁😁😁😁😁👍

Bardzo mi tego brakowało. A że ostatnio mało się u nas dzieje to dzięki za natchnienie😘

12 godzin temu, emtec123 napisał:

Korzystacie z Federacyjnego DOKO do doboru buhajów czy dobieracie sami?

Korzystamy z dużym powodzeniem😉 Chyba ciągnę wszystko, co federacja ma do zaoferowania😝

Opublikowano

Mam pierwszą "radndkę" w piątek z przedstawicielką Alltechu. Ma mi worek gorzkich przywieść. Ciekawe co ciekawego ma jeszcze😎

31 minut temu, kr9292 napisał:

przez ciebie ceny poszły do góry 🤔

Jak wszystko niestety. Razem z moim zaintersowaniem ich usługami ich popularność mocno spada.  Są one wg mnie super, ale goście na górze psują wizerunek i ciężką pracę tylu ludzi😓 Ja sobie mojej pracy bez mojego zootechnika i tabulogramów co miesiąc nie wyobrażam.

Opublikowano
7 godzin temu, przezuwaczka napisał:

Mam pierwszą "radndkę" w piątek z przedstawicielką Alltechu. Ma mi worek gorzkich przywieść. Ciekawe co ciekawego ma jeszcze😎

Ja od pół roku używam ich premiksu i jestem bardzo zadowolony. Wcześniej stosowałem Lidermix. 

Opublikowano

i tylko tyle wystaje????? to Ty wypchnietej pochwy nie widzialeś 😳

Słuchajcie ile czasu mija od rozpoczecia dawania preparatu na mykotosyny zeby bylo widac efekty?

Opublikowano

Ja dzisiaj znowu zszywałem, bo już psychicznie jestem wykończony widokiem kilka razy dzień nie, o wpychaniu nie wspominam. 6 miesięcy po porodzie dalej wypycha. Ale w Twoim przypadku odpuściłbym, tyle to nic. 

• Like 1
Opublikowano
43 minuty temu, Paulina1985 napisał:

Słuchajcie ile czasu mija od rozpoczecia dawania preparatu na mykotosyny zeby bylo widac efekty?

2-3 tyg myślę. Zależy na co patrzysz. Objawy żywieniowe mogą być wcześniej. Poprawa somatyki dłużej.

Opublikowano
radekz200 napisał:

Tzn jak zacznie przeć to jeszcze trochę więcej wyjdzie ale ogólnie to tyle 😛 czyli wnioskuje ze nie warto zaszywać narazie? A stan zapalny  się o tego nie zrobi? 

Ile płacisz za finezje to już nie pamiętam , jakbyś mógł to podeślij ten atest jakościowy na pw

Opublikowano
1 godzinę temu, przezuwaczka napisał:

2-3 tyg myślę. Zależy na co patrzysz. Objawy żywieniowe mogą być wcześniej. Poprawa somatyki dłużej.

somatyka 😭😭😭😭 niestrawności takie, ze raz bieguny, a drugie co je mocniej zlapie to zwacz staje 😭nawet nie wiem czy nie trawieniec mi się uszykował z tego 😭koniec silosu z kukurydzą i placzę, a dopiero na myko... idzie preparat od dwoch dni 😭

@radekz200 daj se spokój. Z takiego czegoś nie ma prawa byc stanu zapalnego, to nie koń 😉

Opublikowano
52 minuty temu, dabrowskit napisał:

Ile płacisz za finezje to już nie pamiętam , jakbyś mógł to podeślij ten atest jakościowy na pw

1400 zł brutto w tym około 30 zł raty za silos 😛 a atest wklejałem tu gdzieś na początku roku a teraz już nie mam zdjęcia na tel 

Dnia 3.01.2020 o 19:33, radekz200 napisał:

9D406A2D-6193-45EE-937B-B783C8FBC42D.jpeg

Opublikowano

Jeśli zjadła siarę, jest energiczna i ma apetyt, to bym się nie czepiała tylko obserwowała.

2 godziny temu, Paulina1985 napisał:

koniec silosu z kukurydzą i placzę, a dopiero na myko... idzie preparat od dwoch dni

Przerabiałam to i współczuję. Sprawdż glukometrem sztuki do 60 dni, czy ketozy nie mają, bo mogą być duże straty energetyczne w qq. Na wypłukanie toksyn pomaga przepajanie/drenching i dałabym jakiś hepa dodatek z ostropestem na osłonę wątroby dla wszystkich.