Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

to zależy kto jak liczy bo kiedyś tu wyczytałem że zysk zaczyna się od 1,2zł

ja to sie nie znam, krowy zlikwidowałem w 2012 roku i sie ciesze z tego powodu :D

Opublikowano
1 godzinę temu, Paulina1985 napisał:

...ale Ty zartujesz, no nie???? serio? ktoś jeszcze uwaza wydajność 6tys za DOBRĄ???, ja nie mowię, ze wszyscy mają mieć 11tysiecy, ale...nie popadajmy w skrajność. 

A swoją drogą @Rolnik7343 z czego sklada się wasza dawka ? tak z ciekawości.

czemu mam żartować ? jak widzę wydajność np. @PRIMO to mi oczy wychodzą
kukurydza, wysłodki, słoma, siano, kiszonka z żyta i śruta

Opublikowano

Wszystko zależy od poczynionych inwestycji i aktualnych poczynionych. Jeśli ktoś 10 lat nie robi inwestycji, nie bierze kredytu, robi taczkami i widłami, to i wydajność 5tys mu starcza. 

Ten co chce nowe maszyny, rozwijać się, inwestować to przecież z sufitu kasy nie wieźmie, wiadomo, ze wyprodukować mu na to muszą krowy. I to cała filozofia chyba??

Opublikowano

@matik123 ja z obserwacji tego tematu tak stojąc z boku i czytając wywnioskowałem że chyba znakomitej wiekszości tu osób chodzi tylko o bicie rekordów wydajności, nabijanie statystyk i innych parametrów.

@komizmo a ja im się dziwie ciągle tylko o tej wydajności i wydajności a ktoś tu pisał że 6000 tyś to na granicy opłacalności a ktoś kiedyś zapytał na tym forum jakie ten ktoś ma w ogóle koszty???

Ja powiem na własnym przykładzie gdzie sam nie mam nawet tych 6 tyś średniej nie jestem pod oceną, nie mam paszowozu, nie sieje kukurydzy i u mnie 90 % dawki żywieniowej to sianokiszonka  a z wypłaty zostaje mi jakieś 70-80 % i stać mnie na wiele rzeczy chociażby MGR na full czy OSN.

9 minut temu, matik123 napisał:

O to to. Lobby hf i federacji robi swoje. Cały czas powtarzam jak ktoś ma warunki i przy niskich kosztach ma 10 tyś to jest wtedy bamber bo kasy mu zostaje w ch.j ale jak się słucha ludzi lub czyta czy to w TA czy tygodniku rolniczym jak ludzie się chwalą że ma 12 tyś i któreś tam miejsce gdzieś tam a za chwile się żali że przy cenie 1,2 zł musi dokładać do interesu to się pytam gdzie ma rozum? Taki człowiek jest zazwyczaj murzynem u siebie na gospodarstwie  bo wykonuje rozkazy doradców, zootechników, żywieniowców itd. Oni go poklepują po plecach i zapraszają na wystawy i inne duperele bo doją go jak tylko mogą. Wszyscy zarabiają tylko taki rolnik zarabia najmniej. O ile przy tej cenie co jest teraz to mu zostanie to w kryzysie musi dokładać 

W 100% się z Toba zgadzam, ludzie to tylko patrzą jak w obrazek słuchając tych żywieniowców czy czytając te gazetki ale jak widać amatorów takich rozwiązań nie brakuje a firmy paszowe  czego to nie wymyśla to zawsze wcisną swój produkt jak chociażby Amirap z Agroloku jakie to cudo jest że wszyscy to kupują kto chociaż raz spróbuje.🤣

• Like 1
Opublikowano

prawda jest taka, ze tą wydajność o 2tysiace wiekszą (z 5tys na 7tysiecy) wystarczy zbilansować dawkę 🤷‍♀️ A mieć tyle więcej od krowy, a nie mieć to sami policzcie. Można wtedy i liczbę krów zmniejszyć i jałowki sprzedać, a doić na tym samym poziomie i bez zadnych negatywnych zdrowotnych skutkow dla krów. 

Opublikowano
1 godzinę temu, xenia85 napisał:

Witam

Jestem tu nowa , mąż mi polecił te forum może znajdę tu odpowiedz na mój problem. 

W gospodarstwie które prowadzimy z mężem mieliśmy problem z odchowem nowo urodzonych cieląt główny problem to biegunki. Zawsze są ale nasilają się późno jesienią i pustoszą nam Kojce . 😒Cielęta rodzą się spore wydają się zdrowe po Ok 2 tyg padaja . 

Zwracam się z prośbą o jakoś podpowiedz co robie źle. 

Powiedz co robisz z cielęciem po urodzeniu? W jakim czasie odpojenie siarą? jak długo na mleku są? a kiedy preparat mlekozastępczy? W kojcach pojedynczo są? Jak z wentylacją?

Opublikowano
martin0000 napisał:

@matik123 ja z obserwacji tego tematu tak stojąc z boku i czytając wywnioskowałem że chyba znakomitej wiekszości tu osób chodzi tylko o bicie rekordów wydajności, nabijanie statystyk i innych parametrów.

@komizmo a ja im się dziwie ciągle tylko o tej wydajności i wydajności a ktoś tu pisał że 6000 tyś to na granicy opłacalności a ktoś kiedyś zapytał na tym forum jakie ten ktoś ma w ogóle koszty???

Ja powiem na własnym przykładzie gdzie sam nie mam nawet tych 6 tyś średniej nie jestem pod oceną, nie mam paszowozu, nie sieje kukurydzy i u mnie 90 % dawki żywieniowej to sianokiszonka  a z wypłaty zostaje mi jakieś 70-80 % i stać mnie na wiele rzeczy chociażby MGR na full czy OSN.

9 minut temu, matik123 napisał:

O to to. Lobby hf i federacji robi swoje. Cały czas powtarzam jak ktoś ma warunki i przy niskich kosztach ma 10 tyś to jest wtedy bamber bo kasy mu zostaje w ch.j ale jak się słucha ludzi lub czyta czy to w TA czy tygodniku rolniczym jak ludzie się chwalą że ma 12 tyś i któreś tam miejsce gdzieś tam a za chwile się żali że przy cenie 1,2 zł musi dokładać do interesu to się pytam gdzie ma rozum? Taki człowiek jest zazwyczaj murzynem u siebie na gospodarstwie  bo wykonuje rozkazy doradców, zootechników, żywieniowców itd. Oni go poklepują po plecach i zapraszają na wystawy i inne duperele bo doją go jak tylko mogą. Wszyscy zarabiają tylko taki rolnik zarabia najmniej. O ile przy tej cenie co jest teraz to mu zostanie to w kryzysie musi dokładać 

W 100% się z Toba zgadzam, ludzie to tylko patrzą jak w obrazek słuchając tych żywieniowców czy czytając te gazetki ale jak widać amatorów takich rozwiązań nie brakuje a firmy paszowe  czego to nie wymyśla to zawsze wcisną swój produkt jak chociażby Amirap z Agroloku jakie to cudo jest że wszyscy to kupują kto chociaż raz spróbuje.🤣

Pokaż ta swoją wycenę to Ci wypunktuje gdzie się pomyliłeś, co ominąłeś i dlaczego Ci się wydaje że masz 70 procent zysku.

Opublikowano
30 minut temu, damianzetor9540 napisał:

W rankingu może i wysoko ale bogactwa po parku maszynowym nie widzę :P

I o to w sumie chodzi żeby umieć kiepskim sprzętem osiągać wysokie wyniki w produkcji rolnej. 😁

Opublikowano
43 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

czemu mam żartować ? jak widzę wydajność np. @PRIMO to mi oczy wychodzą
kukurydza, wysłodki, słoma, siano, kiszonka z żyta i śruta

Młody oto co dostają moje krowy. 

Kiszonka z qq

Sianokiszonka 

Pęłnoporcjówka własnej roboty:

Owies 

Pszenżyto 

Qq ziarno mielone

Śruta rzepakowa 

Śruta sojowa 

Kreda 

Minerały 

Drożdże paszowe 

Preparat na toksyny 

Algi 

Kwaśny węglan 

Oraz premia po wcieleniu

Tłumacz chroniony

Soja 

Mielona qq 

Wystarczy to sobie dobrze zbilansować i wszystko dobrze chula. 

Opublikowano
26 minut temu, PRIMO napisał:

I o to w sumie chodzi żeby umieć kiepskim sprzętem osiągać wysokie wyniki w produkcji rolnej. 😁

23 minuty temu, tumiwisizm napisał:

Prawda, nie sztuka mieć park na parę baniek i doic 600 na odbior od 30 szt.

To po co robić, żeby się tłuc na starym gracie? 

Opublikowano

Pewnie po to zeby na wakacje jechac ;) .Albo dzieciakom studia oplacić :) albo zonie samochod kupic :) albo remont zrobić :)

Opublikowano

@damianzetor9540

Dla mnie większą satysfakcją jest wydajność/plon jaki uzyskuje a nie jazda nowym sprzętem. 

2 minuty temu, Paulina1985 napisał:

Pewnie po to zeby na wakacje jechac ;) .Albo dzieciakom studia oplacić :) albo zonie samochod kupic :) albo remont zrobić :)

Paulina to ostatnie 😁

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, kr9292 napisał:

@martin0000 jak powiedziałeś A to powiedz B i rozwiń ten temat jakim cudem zostaje ci 70-80% z mleka

W lato wypasam krowy nie dostają nic kompletne zero sama trawa, zero witamin jakiejkolwiek  śruty treściwej w zeszłym roku dawałem siano w tym roku po zaleceniach żywieniowca chcę dać kukurydze siano i wysłodki ale jak mi wypłata sie nie będzie zgadzać to rezygnuje z tego.

Jeżeli chodzi o sezon zimowy to skusiłem się na żywieniowca no bo każdy tak robi ustalił mi tam jakąs tam dawkę (soja,rzepak, ccm,witaminy,bufor,toffi) obiecała że będe miał tą średnią dzienną od szt. no ale niestety nie moge do niej dobić więc postawiłem jej ultimatów i ma czas do końca lutego jak nie to mam juz dwóch innych na jej miejsce, tak naprawdę to już dawno powinienem jej podziekować po tym jak do tej pory nie zbadała mi sianokiszonki.

I takim to oto sposobem powiedzmy że spokojnie te 2/3 średnio w roku mi zostaje a mało tego jeszcze widze spory potencjał szczególnie w jakości sianokiszonki a przejąłem gospodarstwo 2 lata temu tylko że z takim nastawieniem że ma mi sie zgadzać kasa a nie jakieś tam statystyki czy parametry.

35 minut temu, tumiwisizm napisał:

Pokaż ta swoją wycenę to Ci wypunktuje gdzie się pomyliłeś, co ominąłeś i dlaczego Ci się wydaje że masz 70 procent zysku.

A Ty doktorku to nie jesteś dla mnie partnerem do rozmowy wiec nie będę Ci nic pokazywał, wiem jakie mam przychody a jakie koszty.

Edytowane przez martin0000
Opublikowano

@martin0000   ktoś kto nie zbadał objętościówek się nazywa żywieniowcem?🤦‍♀️ z czego dawkę Ci ustalila pani skoro nawet nie ma punktu zaczepienia? z tabelek z INRA? Dając to co napisałeś to powinieneś mieć na pewno powyzej 6tys od sztuki...ech...Też u nas były kiedyś takie lebiegi 😪