Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ty nie słuchaj ludzi, a zwlaszcza zywieniofcuf😱😱😱 

A tak na marginesie to na przyklad mnie nie interesuje gdzie wy mieszkacie i macie gospodarstwa 😝

Tamta Paula B. to niestety nie na. Na FB bardzo rzadko się udzielam. Wolę poczytać.

Opublikowano
1 godzinę temu, kr9292 napisał:

Zdarzyło sie wam że SOL zrobił was w CH... Mi nie wyświetlił że krowę mam zasuszyc 🤷 wszystko wprowadzone jak trzeba.

Zgłaszaj takie rzeczy obsłudze technicznej niech się głowią

57 minut temu, tumiwisizm napisał:

Mnie sol strasznie wkurza z tymi badaniami pag, doczytuje wyniki i sam zmienia status a ja wole sam pozmieniać na,,, cielna do potwierdzenia " a nie zaraz do cielnych

był o to raban na grupie na fb właśnie żeby samo doczytywało ;) chociaż najlepiej gdyby pojawiał się status "cielna do potwierdzenia"

Opublikowano
lukas9559 napisał:

chciałbym poruszyć temat rejestracji cielaka na pierwiastke poniżej 2 lat, dalej nie przechodzi w agencji?

U mnie w agencji mówili że minimum 18 miesięcy musi mieć jałówka i wszystko przechodzi

Opublikowano
4 godziny temu, Paulina1985 napisał:

Ktoś moze do Łodzi sie wybiera 12-16 luty ? 

Ferma? Trochę myślę nad tym

2 godziny temu, radekz200 napisał:

Nie martw się ketoza jej nie grozi 😛

Ojj, nie bądź taki pewien ;) Sam chyba już raz miałem przypadek ze 2 lata temu ketozy po kexxtonie i weterynarze również potwierdzają, że nie daje 100% skuteczności, ale przynajmniej złagodzi objawy

Opublikowano

Paulina co do targów to pewnie będzie Agro Days w Warszawie 😊

Opublikowano

@Farmer6820 właśnie nic nie słychać o tym. nawet na stronie farm days nie ma. De Heus byl organizatorem, ale coś mnie się kojarzy, że ich żywieniowiec mowił, że chyba w tym roku nie będzie ??? podobno raczej stawiają na prelekcje indywidualne na gospodarstwach (fakt nawet na targach rzadko bywają). Ale moze się mylę 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️ Do Warszawy to jeszcze bym się kopsnęła 😁

Opublikowano
9 godzin temu, lukas9559 napisał:

chciałbym poruszyć temat rejestracji cielaka na pierwiastke poniżej 2 lat, dalej nie przechodzi w agencji?

ktos kiedyś pisał, ze za zgoda kierownika w Arimr.mozna zarejestrowac od 19-miesięcznej matki. A tak odólnie od 2015roku to zmieniły się przepisy i w1w z 15miesiecy zmienili na 22 miesiace. Ale jesli ktos ma blizsze info to dajcie znac.

@leszek1000i jak Ci się sprawdzają? jakiej firmy dajesz? zalegania spadły do zera? mowię o wielorodkach.

Opublikowano

Bolus wolniej się rozpuszcza, a butla wiadomo. Z Jfarmu wszyscy chwalą. Tez się zastanawiałam. 🤔

Opublikowano

To bolusach nie było jakoś zalegań. Ale krową starszym i trochę zatłuczonym  wole zadzwonić po wet i dać jej zastrzyki z wapna 

Tam mają do wyboru. Jest fosforowy który ma jeszcze wapno ale w mniejszej ilości. 

Na pudełku jest napisane żeby podawać 2 bolusy na raz 

Opublikowano (edytowane)

Tak właśnie ogladałam je i jeśli cos bym wybrała to wlaśnie te wapniowo-fosforanowe, ale na razie myslę ;) u mnie od myslenia do czynów mija dużo czasu, przemysleń i dopytywania wszystkich 😂. Na razie mam ogarnięte, ale w marcu szykują mi się kolejne porody wielorodek 4+ . No zobaczymy.

A chciałam powiedzieć, ze to musli z Piasta naprawdę mega pochłaniają. Jest tylko jedna rzecz jaką bym zmieniła - dodatek calego ziarna kukurydzy zeby bardziej motywowało żwacz do skurczów i pracy 🤔

Edytowane przez Gość
Opublikowano
soltys48 napisał:

8 godzin temu, norbert098 napisał:

U mnie w agencji mówili że minimum 18 miesięcy musi mieć jałówka i wszystko przechodzi

W życiu ,min 22-23 miesiące 

Tak mówili u mnie, dwa lata temu rejestrowałem cielaka na jalowke 21 miesięcy i nic nie było do tej pory

Opublikowano

Ja zauważyłem ,że po kextone przed ocieleniem lubią wyskakiwać trawienie niewiadomo ,z kad, bez utraty apetytu przed ocieleniem . Mój wet to potwierdził. 

Paula są jeszcze obicalc , też wapniowe i wapniowo fosforowe , u nas takie wrzucają

Opublikowano
3 godziny temu, Paulina1985 napisał:

Ktoś podaje bolusy wapniowo-fosforanowe??

3 godziny temu, leszek1000 napisał:

Podaje właśnie od 3 laktacji do góry. Pytanie czy nie lepiej dać butelkę z wapnem zależy ile tego wapna jest. Ja z Jfarm daje wapniowy plus. 

Łatwiej jest podać bolus i to jest na plus 

Te z Jfarmu wg mnie lepsze jak z Overa.

A wybiera się ktoś na konferencje na UR Kraków w marcu?

Opublikowano
1 godzinę temu, GrzesiekAgro napisał:

Ja zauważyłem ,że po kextone przed ocieleniem lubią wyskakiwać trawienie niewiadomo ,z kad, bez utraty apetytu przed ocieleniem . Mój wet to potwierdził. 

Mówisz o trawieńcach? Bo chyba autokorekta zadziałała

Miałem rok temu 6 trawieńców, z czego 5 krów miało kexxtone, szósta nie pamiętam. Tydzień temu pierwiastka również po kexxtone złapała, ale lekkiego i na drugi dzień po zdiagnozowaniu przez lekarza (nie robiliśmy od razu) zaczęła lepiej jeść i chyba już jej samo przeszło

Wet twierdzi że raczej nie ma wpływu