Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
45 minut temu, rolstudent napisał:

Pochwalę się wam filmikiem że zbioru pierwszego pokosu z tamtego roku. Kieszonka wyszła idealna prawie 21%bialka 28sm.lux towar na produkcję mleka. 

Oglądałem n YouTube i tak myślałem ze to naszego kolegi z Af 

• Thanks 1
Opublikowano

Ja w 2019 pierwszy raz zrobilem sianokiszonkę w pryzmach. Zbiór sieczkarnia. Teraz tylko i wyłącznie tak 👌cały czas jednolita pasza, nie to co w belach zależy jaka się trafi. 

Opublikowano
1 godzinę temu, kr9292 napisał:

@Paulina1985 u mnie te kryte w 13 msc pomimo że masa i wzrost już jest są wyraźnie słabsze niż te w 15. Nie wiem czemu, ale  te dwa miesiące na sianokiszonce dłużej to nie majątek, a efekt jest

Też coś podobnego mam na myśli, ale to dopiero pierwsza sztuka z wcześnie zacielonych po określeniu wagi/wzrostu a nie wieku, Jak jednak wiadomo- jedna jaskółka wiosny nie czyni

Dnia 8.12.2018 o 22:04, danielhaker napisał:

Chciałem zmierzyć orientacyjnie ile waży, bo dziś ma ruję a za tydzień minie jej 13 miesięcy. Zmierzyłem jeszcze raz, tylko tym razem ścisło. Teoretycznie powinna mieć 457kg (178cm). Wzrost 145cm. Jej matka i babka to potężne krowy :P 

20181208_212725-2_1365x768.jpg

Zacieliłem. W dniu wycielenia, czyli w 22 miesiącu była jedną z najwyższych w oborze, dziś może już najwyższa, ale rozdoiła się tylko do 30l i na 100 dni miała raptem 2600l. Tymczasem matka i babka to krowy na 10+. Druga po niej zacielona w 14,5msc i w drugiej próbie dała 40. Czas pokaże jak rozdoją się następne

Opublikowano
18 minut temu, radekz200 napisał:

Daniel słomy nie szkodujesz 😛

Jeśli chodzi Ci o te nogi, to na swoje usprawiedliwienie powiem, że kilka dni wcześniej przyszły na to miejsce z głębokiej ściółki ;) Krowy stojące w oborze są czyściutkie ;)

Opublikowano
4 godziny temu, soltys48 napisał:

A któren to? Ten co ma blisko? 

Nie tylko na Podlasiu, musli biorę z Piasta już prawie 2 lata

A Ty wiesz, ktory ma blisko? 🤔 😁 dużo wiesz 😁 Dębski czy jakoś tak ? 

Na podlasiu chodziło o ten suchy tmr.

4 godziny temu, slawek74 napisał:

Weź coś zorganizuj to będzie 😉😁

nie mam takich znajomości zeby jakichs fajnych prelegentów- wykladowców zorganizować 😪

2 godziny temu, GrzesiekAgro napisał:

@Paulina1985

Usługa mieszalnia mobilna, napyla Ci melasa i będziesz nadzorować załadunek

ciekawe, ale też trzeba miec skladniki. Chcialam z lucerną, lub dobrym sianem, poza tym wiązałoby się to z kosztem na ta mobilną mieszalnię 😁 wiesz, rozumiesz...KOSZT 😁

Opublikowano
1 godzinę temu, danielhaker napisał:

Jeśli chodzi Ci o te nogi, to na swoje usprawiedliwienie powiem, że kilka dni wcześniej przyszły na to miejsce z głębokiej ściółki ;) Krowy stojące w oborze są czyściutkie ;)

Nie no chodziło mi ze duzo słomy w stanowisku chyba że to było chwile po ścieleniu 😛 A Ty zaraz jakieś domysły że się śmieje że brudne 

Opublikowano

Jeszcze Ci michał nie powiedział, że ten wchodzi w posta???? strasznie wysoki i wąski 😝 Ale ladny ładny, to Twoja podobizna??? 😁😁😁😁

Opublikowano (edytowane)

Ja miele owies i trochę pszenicy , srutownikiem , w którym sita i bijaki nie są zmieniane od lat i wychodzi , sieczka , czasem ziarno przeleci, cielaki wpieprzaja, i nieźle wyglądają , do tego gniecione pasza od krow🤗 

@radekz200

Przyznaj się że ten Avatar , to z tej kolorowanki z galerii , tylko pokolorowane

Edytowane przez GrzesiekAgro
Opublikowano
2 minuty temu, Paulina1985 napisał:

Jeszcze Ci michał nie powiedział, że ten wchodzi w posta???? strasznie wysoki i wąski 😝 Ale ladny ładny, to Twoja podobizna??? 😁😁😁😁

A u Ciebie czyja podobizna? 😂😂

4 minuty temu, GrzesiekAgro napisał:

@radekz200

Przyznaj się że ten Avatar , to z tej kolorowanki z galerii , tylko pokolorowane

Pierwszy lepszy z Google 😂😂😂

Opublikowano
damianzetor9540 napisał:

A co, dopłatę z dobrostanu się chce? 🤔😅

Pamiętaj że musisz mieć na to krowy w systemie wolnostanowiskowym

stanowiska tez się kwalyfikują tylko te wymiary 1.93m x 1.32m