Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
30 minut temu, maxler napisał:

Dziś podczas inseminacji gdy wyjąłem rękę z prostnicy było widać krew na rękawicy.Mieliscie coś takiego?  O co może chodzić?. 

Tym to się w ogóle nie przejmuj. Może zbyt długo się grzebałeś, zbyt mocno chwyciłeś albo masz ciut przy dlugie paznokcie, ale to nie istotne.;)

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

Pisałem o tym. Hodując MO nie mam żadnego wsparcia. Chu...nia po całości. Przejrzałem katalogi Konrada, Intergenu, Abs-u i 4-6 byków do wyboru. Na shiuz się przejechałem i za dużo mają tych wpadek. Żeby to było jeszcze coś dobrego, ale to g....o z końca rankingu. Te które z Czech mam sprowadzone to pokryte były buhajami z czołówki francuskiego rankingu. W Czechach mają dostęp a u nas lobby hf-owe jak beton. Ciekawi mnie skąd Montagro bierze nasienie. Muszę jeszcze przejrzeć katalogi centergenu i mchirz i wws. Podpowie ktoś w jakich firmach mogę jeszcze szukać? Jak tak dalej będzie to z hodowlą zacznę się cofać zamiast rozwijać.

Wiesz co kilka lat temu była tak firma POLgene koncept  czy jakos tak wowczas mieli super oferte Mo z copexu nie tak jak te firmy jakie 3-4 półka także poszukaj czy to istnieje jesCZe 

Opublikowano

Nazwę kiedyś słyszałem, ale nic o nich znaleźć nie mogę. Chyba już nie istnieje.

Opublikowano (edytowane)

ja z konrada mialem w sex author i 100% jaloszek na kilkanascie kryc, litteleton tez 100% na kilkanascie, sleeman 2 na 3 ciaze to samo Jaybee 2 na 3. Z alty po silver 2 na 4 ciaze . z abs po focus 3 na 5 i po global z abs jedna porcje od weta wzialem i kawaler. z hg po snowrush 3 na 3 takze moim zdaniem firma tu  niema nic do zeczy tylko buhaj badz partia

a ze shiuz przez pierwsze 5 lat inseminacji bralem 99% i tez sie nasluchalem jakie to g ma konkurencja i ze wszystkie smieci tu cisna, ale na szczescie w pore sie obudzilem i podziekowalem tej komunistycznej firmie za wspolprace .   nie mam zamiaru nabijac kasy tym sprzedajnym cwaniakom, w dodatku placic za nasienie 3x wiecej niz jest warte. ostatnie nasienie bralem od nich chyba w 2011 ale pamietam wydajnosci matek bykow z metryk zdazaly sie po 8 tys jak dla mnie to jakis zart , nie znam nikogo z wydajnoscia powyzej 10tys kto by od nich cos bral i nie mial w ty interesu...

Pan B... ktory dzialal na moim terenie ciagle powtazal zeby nie brac tego smieciu z zachodu tylko nasze polskie bo one sa najlepesze najzdrowsze i wszystko naj naj ale jak powiedzialem zeby mi pokazal ktory byk ma  za ojca tego naszego super buhaja to zamilkl i jak oddalem zbiornik to wiecej nie zajechal bo wie doskonale ze argumenty mu sie skonczyly i pierwszy lepszy ranking pokaze slabosc tej firmy     ( no moze za wyjatkiem tych ktore publikuje propagandowa gazeta ,,hodowla i chow bydla"  znoszaca zreszta zlote jaja kilku panom w krawatach) ale to juz inna bajka

Edytowane przez zetorr6441
kilka bledow
Opublikowano

Przecież jest na stronie katalog więc po co wam papierowy? 

Opublikowano

Komputera używam raz w miesiącu i wygodniej na papierze niż w telefonie. Już zamówiłem. 

Czy są jakieś programy darmowe, płatne, w których można prowadzić jakby drzewo genealogiczne każdej krowy, tj zapisać sobie po jakim buhaju i jakim pokryta, żeby unikać pokrewieństwa? Jest coś takiego czy dostępne tylko dla osób ze stadem pod oceną. Teraz mam w głowie większość, ale są takie pozapisywane w zeszycie na świadectwach i chciałbym zrobić z tym porządek.

Opublikowano

Mi przyszedł po około 2 tygodniach, zamawiałem z miesiąc temu

Opublikowano

Są jeszcze jakieś firmy oprócz konrada, które sprowadzają jałówki z Czech? Prawie wszyscy zniknęli z ogłoszeń chyba po kryzysie cenowym mleka. Firma od której kupiłem mo nie istnieje i tel skasowane.

Opublikowano
23 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Wybór  czasem mam ograniczony, bo topowe buhaje są czasem spokrewnione z moimi krowami.

podaj mi maila to wyśle Ci cennik z top genu na same Mo zwykłe i sexowane

Opublikowano

Thomas sorki, ale nie mogę się robić na pw. ty niedawno dojarke zakladales chyba? brałeś  Perfect line, warto dołożyć te 2tys do myjki? To jest tylko różnicą w tym że pobiera sama płyny i start dopiero po odłożeniu rury mleczej? Głupi czujnik to i samemu by ogarnal. 

Opublikowano

Tak z myjnią brałem. Kupowane w kredycie bez prowu to 2 tyś na kilkanlat nie robi mi różnicy. Ten czyjnik(krańcówka) udój/mleko jest właśnie pod myjnię podłączony, więc wątpię czy zrobisz to sam. Jakby to było takie proste to wszyscy montujący używki mogliby to montować a tymczasem ile osób wylało mleko w kanał, bo zaczęło myć? Mam zwykłe kombikurki, ale warto dołożyć do pistoletów i mieć bazę pod elektrykę. Nie jest to kłopotliwe z tymi obracanymi wtyczkami, ale z czasem jak będę chciał założyć aparaty z pomiarem, ściągaczami itp bajery to trzeba nowe kurki na stanowiskach montować. Mnie wyszło to z podgrzewaczem, bez wymiennika(przestali montować, bo spawy zaczęły pękać po zmianie czynnika) za 29 stanowisk chyba  niecałe 38 tyś. Nie mam pamięci do cen.

Opublikowano

Na razie daleko mi do tego. Może jak spłacę dojarkę to pomyślę. Na razie jestem bardzo zadowolony, tylko krowy jakieś ciągle niespokojne. Najgorsze są simentalki.  Nie wiem czy te czarne gumy strzykowe Interpuls sprawiają im jakiś ból w czasie dojenia, bo kopią, stają na węże, zrzucają czasem. Dojąc bańką miałem założone silokonowe przezroczyste mięciutkie gumy Genes i krowy stały spokojniej. Nie wiem ile te gumy wytrzymają( co ile czasu zmieniacie) , ale będę próbował znaleźć jakieś silikonowe czy te z Genes-u czy Stimulor(piekielnie drogi).

Opublikowano (edytowane)

Droga ta dojarka. Ja od wczoraj zakładam u gościa dojarke co ma właśnie MO, kurde fajne cielaczki tej rasy są, coś innego bo wszędzie to albo habety albo hf a tu MO ale za dużo od ok. 25 krów nie doi bo zbiornik może 800l

Edytowane przez Zawisza