Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, soltys48 napisał:

Można i na drugi dzień 

Problemy są tylko jak się sztuka wycieli 

Ale mozna tak robic caly czas? W sensie kupisz cielaki czy krowe na siebie i sprzedajesz na drugi dzien i nikt sie nie dopierd... ?

To dlaczego wiekszosc malych handlarzy raczej robi przemieszczenie z poprzedniego wlasciciela bezposrednio na klienta skoro moga na siebie?

Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

Jeżeli wystawiasz faktury to tak

Handlarze przez siebie nie biorą bo trzeba ZGŁASZAĆ  transporty,świadectwa zdrowia itd

Jak coś nie tak to handlarz jest czysty

Ale pytanie damianzetor bylo o jalowki kupione jako cielne, ktore okazaly sie niecielne i zwrot tych jalowek powiedzmy na nastepny dzien, wiec pytanie bylo o normalne gospodartwo rolne, a nie zarejestrowany handel z DG.

Jak to jest w takim przypadku? Wiadomo, ze jak sie ma swoja jalowke od malego i sie komus sprzeda, to nikt tego pod handel nie podciaga, tak samo jak sie byka chowa i sprzedaje, a jak to jest w przypadku kupna i odsprzedazy w praktyce ? Czy jest jakis okres czasu, ktory musi byc zwierze w gospodartwie, tak jak wlasnie pytal sie ktos wczesniej? 

Np. kupno cielaka jalowki i odsprzedaz za  2 lata jako cielna, to nie handel, tylko hodowla.

kupno jalowki doroslej, zacielenie i sprzedaz za 6-8 miesiecy, to tez raczej hodowla.

Kupno Jalowki cielnej i sprzedaz za miesiac lub krocej to juz raczej nie hodowla, a handel ?

Tak samo np byczki odsadki. Kupno cielaka i sprzedaz za tydzien to raczej handel, ale kupno cielaka i odpojenie go do 100kg w 2 miesiace, czy odpas do 300kg w 6-8 miesiecy to juz hodowla czy jeszcze handel :) Gdzie jest ta granica ?

Opublikowano

Mi się wydaje że z tą agencją to szukacie dziury w całym... agencja to nie urząd skarbowy ich guzik obchodzi czy ty handlujesz czy nie, maja przemieszczenia się zgadzać

Opublikowano
2 godziny temu, asus921 napisał:

Ale pytanie damianzetor bylo o jalowki kupione jako cielne, ktore okazaly sie niecielne i zwrot tych jalowek powiedzmy na nastepny dzien, wiec pytanie bylo o normalne gospodartwo rolne, a nie zarejestrowany handel z DG.

Jak to jest w takim przypadku? Wiadomo, ze jak sie ma swoja jalowke od malego i sie komus sprzeda, to nikt tego pod handel nie podciaga, tak samo jak sie byka chowa i sprzedaje, a jak to jest w przypadku kupna i odsprzedazy w praktyce ? Czy jest jakis okres czasu, ktory musi byc zwierze w gospodartwie, tak jak wlasnie pytal sie ktos wczesniej? 

Np. kupno cielaka jalowki i odsprzedaz za  2 lata jako cielna, to nie handel, tylko hodowla.

kupno jalowki doroslej, zacielenie i sprzedaz za 6-8 miesiecy, to tez raczej hodowla.

Kupno Jalowki cielnej i sprzedaz za miesiac lub krocej to juz raczej nie hodowla, a handel ?

Tak samo np byczki odsadki. Kupno cielaka i sprzedaz za tydzien to raczej handel, ale kupno cielaka i odpojenie go do 100kg w 2 miesiace, czy odpas do 300kg w 6-8 miesiecy to juz hodowla czy jeszcze handel :) Gdzie jest ta granica ?

Granicy jako takiej niema, jedyne co nas ogranicza to interpretacja US w razie kontroli i ograniczenia transportowe

2 godziny temu, Luki86 napisał:

Mi się wydaje że z tą agencją to szukacie dziury w całym... agencja to nie urząd skarbowy ich guzik obchodzi czy ty handlujesz czy nie, maja przemieszczenia się zgadzać

Tylko Pamiętaj,że US ma możliwości wglądu w papiery ARiMR

Opublikowano

A u mnie krowa nie wstaje. Zbadany poziom wapnia, fosforu i magnezu i nie jest tak źle. 

Dostała kroplówki ale nic nie pomogło. O dziwo w 3 dniu nie wstała. 

No ale takie rzeczy się zdarzają. Tylko co mogło być przyczyną. wątroba ? krowa już ma 5 laktacje 

Opublikowano

U mnie teraz jedna ma combo chorób. Przy wycieleniu zrobiła się mała dziura w macicy to została zszyta. Tydzień po trawieniec robiony . Teraz z dnia na dzień trochę zaczęła słabiej wstawać. Ale już lepiej jest

Opublikowano

Nie ma Pauliny,nie ma kto doradzić dobrze.... normalnie Yacenty powinien dać jej etat za bywanie na AF i robienie mega dobrej roboty . Zatrudnić Paulinę jako experta od żywienia rozrodu utrzymywania bydła mlecznego, za co najmniej średnią krajową! Swoją drogą jak Barenburg może się lansować i doradzać, to prawdziwy zootechnik też musi być na forum, żeby laicy nie robili tak,jak im ktoś dla żartu tutaj podpowie. Zatrudnić Paulinę ! 😉😊. Nawiasem mówiąc brakuje jej tutaj, już nie jest tak fajnie i miło. Nie mam już lektury do poduszki... zostałam zmuszona do wojny z mężem.... o pilota 😂 .

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

w 18 r dla pocieszenia  dodam że 6 krów jednocześnie miało gorączkę i zero mleko, pobrania paszy + inne 4 szt zapalenia wymienia i 1 z porażeniem po porodzie, kaszel u reszty bydła , efekt zaledwie 2 krów z importu :)  trochę osiwiałem.. a po porodzie ile ich odjechało. Wypadnięciee macicy, cesarki  inne cuda wianki :( 

Edytowane przez marcinffff
Opublikowano
leszek1000 napisał:

A u mnie krowa nie wstaje. Zbadany poziom wapnia, fosforu i magnezu i nie jest tak źle. 

No ale takie rzeczy się zdarzają. Tylko co mogło być przyczyną. wątroba ? krowa już ma 5 laktacje 

a nie naciagnęła mięśni?

Opublikowano

U mnie po ketofrofenie gorączka po 2-3 dniach ustępowała rekordzistce przeszło po 5, tej aktualnie działa kilka godzin. Cielna więc sterydu nie podam. Dostała w ciemno zestaw antybiotyków i zobaczymy. 🤷

@dabrowskit co tym krowom sie działo?

Opublikowano
27 minut temu, leszek1000 napisał:

Ale po porodzie wstała jeszcze, czy już została leżeć? Jeśli wapń I fosfor są w normie, to podejrzewałbym niedotleniony mięsień, nerw. Kilka razy to przerabiałem, czasami trzeba po prostu dać krowie czas na zregenerowanie się. Mój rekord to 7 dni leżenia mućki pod wiatą, na następny dzień mieli przyjechać po nią, ale w nocy sama przyszła pod okna I zaczęła wyć, że chce do koleżanek 😂 Z kolei kuzyn doliczył 9 dni, ale potem I tak ją sprzedał, tyle, że na wagę żywą. A moja stoi od tego czasu 4 lata, tyle, że somaty od tego leżenia jej skoczyły I nie idzie ich zbić.