Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z josery we wiadrze zasuszone krowy i  jałówki cielne na łące lizały, ale na odklejanie łożysk to za mało. Mieszałem sole gorzkie ze zbożem i sypałem do łyżki od tura. 12 h i zjadały wszystkie. To po prostu dostęp do witamin i lepszego zacielenia w następnej laktacji. ok 10 takich  lizawek poszło przez rok

@danielhaker w tych miskach po  Bergophor już widzę jak moja babcia by flance pomidorów  sadziła wstępnie 😆

• Haha 1
Opublikowano

Ja od tylu lat jechałem na tresciwej z Agrocentrum 21 Agroperfect. Odkąd zaczęli coś zmieniać w linii produkcyjnej krowy zaczęły mniej chętnie jeść. Po tylu latach współpracy przeszedłem na TASOMIX KW 21 Energia. Teraz to krowy w łańcuch biją jak taczka wjeżdża na stół paszowy. Różnica na mleku w zbiorniku też jest. Średnio wychodzi 37 litry. Większość hodowców w rejonie(tych z wyższymi wynikami) przechodzi na tą pelnoporcjowke. 

Opublikowano
22 minuty temu, maxler napisał:

Ja od tylu lat jechałem na tresciwej z Agrocentrum 21 Agroperfect. Odkąd zaczęli coś zmieniać w linii produkcyjnej krowy zaczęły mniej chętnie jeść. Po tylu latach współpracy przeszedłem na TASOMIX KW 21 Energia. Teraz to krowy w łańcuch biją jak taczka wjeżdża na stół paszowy. Różnica na mleku w zbiorniku też jest. Średnio wychodzi 37 litry. Większość hodowców w rejonie(tych z wyższymi wynikami) przechodzi na tą pelnoporcjowke. 

Też ją biorę. Stosuje też biofeeda 22% i też jestem zadowolony. 

Nie wiem na którą się zdecydować ostatecznie. 😀

Opublikowano
1 godzinę temu, damiano12332 napisał:

Jaka cena Tasomix?

1280zl netto luz 

1360zl netto worek. 

Nintendo a mógłbyś wysłać skład Biofeedu? No i jak cenowo? 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, maxler napisał:

1280zl netto luz 

1360zl netto worek. 

Nintendo a mógłbyś wysłać skład Biofeedu? No i jak cenowo? 

Podeślę Ci na priw. To powiem Ci, że ja lepszą cenę utargowalem, płacę nieco mniej brutto niż Ty netto. Tzn za tasomix 21 energia 7,2mj.

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, chuck00 napisał:

Mam koło siebie Piasta i Tasomix ale tutaj kasę robią tylko na drobiu. Dużo tego w okolicy. Z resztą produktów muszą jechać w świat żeby sprzedać 😅

Ja mam w swoich okolicach całe mnóstwo firm do wyboru. 

Piasta super 22, kiedyś brałem na próbę.  Tasomix i biofeed lepiej się sprawdził. 

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano

Mam taki przypadek:

Krowa zostala zasuszona ( zbadane mleko płynem było czyste) , podany zostal antybiotyk  i teraz po kilkunastu dniach widac troche obrzek jednej ćwiartki. Chcielismy zdoic i podac antybiotyk, a tam nawet kropli mleka nie polecialo...

Co sadzicie?

Opublikowano

To zależy...czy cwiartka jest taka twarda jak przy zapaleniu? czy krowa ma podwyzszoną temperaturę? czy cwiartka jest bolesna? czerwona? 

Opublikowano
Primula94 napisał:

Mam taki przypadek:

Krowa zostala zasuszona ( zbadane mleko płynem było czyste) , podany zostal antybiotyk  i teraz po kilkunastu dniach widac troche obrzek jednej ćwiartki. Chcielismy zdoic i podac antybiotyk, a tam nawet kropli mleka nie polecialo...

Co sadzicie?

Witaj.Jak nie ma nic .czyli "kaszy".-początek wystąpienia ropy w strzyku lub wody albo wody z domieszką krwi lub wody z białymi glutkami.zostaw nie nie rób i zbadaj jej temperaturę jak ma w normie to świadczy ze nie ma niczego niepokojącego i daj jej sama kiszonkę z kukurydzy i słomy nie więcej to powinien jej zmaleć w ciągu 3-5 dni.

Opublikowano
Nintendo napisał:

20 minut temu, chuck00 napisał:

Mam koło siebie Piasta i Tasomix ale tutaj kasę robią tylko na drobiu. Dużo tego w okolicy. Z resztą produktów muszą jechać w świat żeby sprzedać 😅

Ja mam w swoich okolicach całe mnóstwo firm do wyboru. 

Piasta super 22, kiedyś brałem na próbę.  Tasomix i biofeed lepiej się sprawdził. 

podeślij i mi skład na priv.

Opublikowano

Pytanie co zrobić ze sztuką która dostała antybiotyk 30 dniowy a widać po niej że nie działa i bliżej jej już na drugą stronę aniżeli do wyzdrowienia? Raczej końca karencji nie dotrzyma i chyba czeka ją wyzionięcie ducha bo (nie) chodzących nie biorą... Czekać aż padnie?

Opublikowano

Albo uśpić. Nie wiem jaki to koszt. Zanim ktoś coś powie w tej kwestii przypominam, że TVN czuwa nad nami :ph34r:

11 godzin temu, kr9292 napisał:

Ile kosztuje z bergophoru mieszanka witaminowa dla krów w szczycie laktacji

CA ProVit MAX z biotyną 25kg ok. 130zł jeśli dobrze pamiętam. Osobiście nie stosowałem

• Thanks 1
Opublikowano
6 godzin temu, Xawier napisał:

Pytanie co zrobić ze sztuką która dostała antybiotyk 30 dniowy a widać po niej że nie działa i bliżej jej już na drugą stronę aniżeli do wyzdrowienia? Raczej końca karencji nie dotrzyma i chyba czeka ją wyzionięcie ducha bo (nie) chodzących nie biorą... Czekać aż padnie?

kwestia Twojeg sumienia kolego... 

Opublikowano
8 godzin temu, Xawier napisał:

Tez mialem taki przypadek ostatnio, prowadzalismy ją po oborze, ladnie chodzila, ale jesc nie chciała, zostalo 8 dni karencji jeszcze,  miał ktos ją zabrać na drugi dzień, ale w nocy padła. 

Opublikowano
18 godzin temu, maxler napisał:

wrzuć skład jak możesz ?

Opublikowano
10 godzin temu, Xawier napisał:

A co to za antybiotyk.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Takisobierolnik napisał:

wrzuć skład jak możesz ?

IMG_20191216_105646.jpg

Lanflox przecież ma karencje 12 dni po podaniu podskornym. Zresztą to jest enrofloksacyna i wychodzi szybciej. Ostatnio podałem dla krowy Marbovet i Vetaflunix, do ćwiartki poszedł Mastijet. Wieczorem brat poszedł ja doic i podoil z separatorem a z trzech pozostałych poszło do schladzalnika. Akurat tego wieczoru był odbiór mleka, więc szybko wrzucił próbkę mleka do inkubatora i wyszło czysciutko. Całe mleko pojechało normalnie do mleczarni. Jeśli nie widać poprawy to trzeba uśpić żeby więcej się nie męczyła. Lepiej na forum teraz nie pisać o tych sprawach. 

Edytowane przez maxler
Opublikowano

Czy macie jakieś info na temat "nowej bomby TVN" ? Nie radzę nikomu sprzedawać sztuk z karencją i już nie sprzedamy żadnych leżaków nawet bez karencji. TVN pogrąży polską wołowinę chociaż to w sumie ona sama się pogrąża...