Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam do Was taką sprawę, niedługo będę kupował nowy zbiornik na mleko 4000 litrów na modernizację plus odzysk ciepła. I chodzi o pojemność tego odzysku. Biorę pod uwagę dwie firmy. Z Gea gość powiedział że 200 litrów odzysk wystarczy "będziesz miał Pan gorącą wodę do mycia" tak powiedział, tylko czy przy tej pojemności to w lato nie zrobi się tam wrzątek i słabe chłodzenie mleka bo z drugiej firmy delaval gość powiedział że trzeba wstawić odzysk 400 litrów tylko czy przy tej pojemności nie będzie za zimna do mycia i trzeba będzie podgrzewać. Jakie u was są odzyski przy jakiej pojemności zbiornika na mleko? 

Opublikowano (edytowane)

Zbiornik 2200l 150l odzysk. Przy ilości mleka 1200l na jesieni woda była max 60 stopni. Odbiór jest co dwa dni i ta woda wystarczała do mycia zbiornika. Później przyszła dojarka przewodowa to podłączyłem ciepłą wodę z odzysku do zasilania termy (zmniejszenie ilości pobranego prądu do podgrzania wody w termie bo jest już wstępnie podgrzana). I teraz na odzysku jest od 30 do 45 stopni. Myślę że przy ilości 4000l i pełnym zbiorniku to 200l to stanowczo za mało (woda będzie się gotować i sprężarka zbiornika dostanie ostro po tyłku) nie patrz na nic i bierz 400l bo jak zbiornik będzie dłużej studził mleko to w odzysku będzie coraz to cieplejsza woda aż w pewnym momencie zacznie się gotować i będzie problem. A w większym odzysku nie będzie tego problemu tylko trzeba będzie podłączyć termę tak jak ja mam podłączoną.

Dnia 16.11.2019 o 07:26, poziomka napisał:

Edytowane przez rolnik115
Opublikowano
2 godziny temu, ThePerkins napisał:

Co do kukurydzy to np u nas na wsi tragedia, wszyscy wywalają a u mnie to już tragedia. Późno koszone, chyba słabo ujeżdżone. Obecność główni może wywoływać pleśń ?

Moim zdaniem glownia niema wpływu. 

Wydaje mi się ze główna przyczyną jest cięcie w złym terminie. 

Ja zawsze kosze dość wcześnie i strat praktycznie zero. Zadnych  zakiszaczy itp nie uzywam. Poniżej foto pryzmy z tego roku 

IMG_20191130_152703.jpg

Opublikowano

Jak nie można jej dobrze ubić to trzeba dobrze piachem obsypać. Ja tam nie ubijam długo kukurydzy, maksymalnie do pół godziny po koszeniu i ubite. Wpływ na grzanie i psucie się kukurydzy to że na bokach nie ma piachu. Wtedy powietrze idzie przez całą pryzmę z boku i się zaczyna psuć. Ja mam okrytą cała pryzmę ziemia i posypaną żytem aby korzenie puściło by ziemia z boków nie objechała i wtedy nie ma żadnych problemów z psuciem się. Sm 34% i żadnych strat nie ma.

Opublikowano

Nawet kilograma nie wyrzuciłem kiszonki, sucha jak trociny koszona 27 września, ale poszło 12 baniek zakiszacza Mefa siil po 30 kg  + 1000 l wody do rozcieńczenia   i 20 worków soli kamiennej, 3 ciągniki ugniatały wzdłuż i poprzek, na to kolejno  folia, ziemia siatka opony 

trochę kosiłem ostatniego dnia sierpnia bez zakiszaczy też super, odziwo mleko płynęło tak samo na tamtej i tej

Opublikowano
14 minut temu, kr9292 napisał:

Mało kiedy mam mniej niż 38% i jeżeli chodzi o ubicie jest ekstra. Przedstawiciel mi mierzył jakimś przyrządem i sam byl zdziwiony. 

@zetorr6441 ile SM ma twoja? I ile energii 

32sm, 34 skrobia, 77 strawnosc. Na ta masę która dała jestem zadowolony z parametrów. Koszona początkiem wrzesnia. Hulk i sucorn  całe zielone, na brigado suche liście zaczęły się pokazywać, kawalek subito na piachu do polowy suche. W tym roku spr tam cos z 300 fao to może dotrzyma

Opublikowano

@Pawel29 na moim odzysku jest tabela i wychodzi ze na 4000l powinien być zbiornik 300l.Jesli masz do wyboru 200 i 400 bierz większy jak rolnik115 radzi.

Opublikowano

Wczoraj przyszły nowe rachunki za prąd, powiem Wam że kopara opadła... Krowy okropnie pożerają prąd 87 szt było, z czego 27krow i 850 zł co miesiąc. Teraz 60szt opasy i jałówki rachunek 350zl i 500zl nadpłaty (było 420zl co miesiąc w poprzednim półroczu). 

Jeszcze terma 30L chodzi do dojarki i dla cieląt. I tu pytanie czy ma ktoś doświadczenie z przepływowym podgrzewaczem wody? Chyba mniej zeżre prądu na te 15-20l wody niż terma? 

Opublikowano
25 minut temu, pedro2 napisał:

U mnie zbiornik 1400l bez odzysku był. I śrutownik bijakowy 11kw. PGE taryfa "normalna" znaczy nie ta firmowa co u @Thomas2135

A no. Teraz nie można odkręcić, ale może uda się obejść. Po zmianie taryfy z c12(w strefy) na c11(1 strefa) miało być taniej o prawie 200 zł, tak mi wyliczali a płacę dalej tyle samo czyli ok 1 zł/kWh. Musiałbym przejrzeć faktury, bo wydaje mi się, że jakaś opłata wzrosła a miało być taniej. Zużycie też jest kosmiczne, bywa ponad 1000 kWh jak się grzebie w garażu. Jak tylko dom i obora to ok 650-700 kWh. 

Opublikowano

Tylko właśnie co do siewu najlepiej posiać wszystkie w przybliżonym Fao. U mnie właśnie w tym roku część doleciała mocno ( 250 ) , a miałem Codiese, niby 260 , a w tym czasie co była dobra reszta to z niej byłby gnój. U mnie w kopcu właśnie pleśnieje raz jeden bok, za tydzień jest tam dobra a bierze drugi, i ogólnie w środku mi pleśnieje. Jest to taka sucha pleśń. Jeszcze miał mi właśnie sąsiad przyjechać drugim ciągnikiem po kopcu podczas koszenia pojeździć, ale stwierdził , że wyjdę drożej jak firma więc zakończyłem z nim współprace..