Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Strasznie uogólniasz. Podobno można kogoś poznać, a co będzie dalej to już od ludzi zależy. "poru..a" to i w biedronce są tacy co znajdą chętne.  

Opublikowano

Czy ktoś ma też problem z zalogowaniem się do IRZonline? od piatku cielakow nie mogę zarejestrować 😡

Opublikowano

Portal ARiMR do rejesyrowania cielaczków dopłat itd...nie mogę się zalogowac od piątku.

Opublikowano
20 godzin temu, slawek74 napisał:

Nie dodaję zimą nic a na dwa dni rozmieszałem przed wczoraj pierwszy raz tej jesieni i prawdopodobnie do wiosny tak bedzie patrzy się czy pasza się nie grzeje i czy ją wyjadają

A jakies porady co do "okresu przejsciowego" z reki na TMR? Pamietasz to jeszcze ? 

Mysle czy tresciwej nie odpuscic na starcie i sypac z reki, bo tresciwa to zawsze byl taki "wabik". Pojadly kuku do polowy i czekaly na tresciwa, wtedy dopiero wylizaly do konca i tak samo moze byc z TMR, ale z drugiej strony od poczatku bedzie zly nawyk.

U siebie to sie historii nasluchalem, ze na poczatku TMR nie rusza i mleko w dol i dopiero po miesiacu cos sie ruszy.

Opublikowano

Moje jadły od razu, ale część z nich już kiedyś jadła tmr u pepików. Nawet jak przerywam na lato i wracam z tmr jesienią to nie ma problemu.

Opublikowano

asus921 ja daję część pasz do wozu a część z ręki premiuje te co lepiej doją spadku nie pamiętam po przejściu jak i jakiegoś wielkiego wzrostu zależy co jedzą i czy po zastosowaniu będą więcej pobierać

Opublikowano (edytowane)

Mi jak z Danex-u na testy przywieźli na tydzień, jadły jak szalone odrazu 😁 i więcej sianokiszonki potrafiły zjeść, mleko niewiele ale o 50 litrów wzrosło na odbiór od 35 krów, koszty paliwa zwracały się nie zwiększając treściwych.  Zabrali paszowóz, pobranie mniejsze sianokiszonki i mleko do poziomu wyjściowego spadło. 

Mój kuzyn szukał dziewczyny jeżdząc po gospodarzach i pytał się czy cielaków nie macie na sprzedanie 😂 zawsze w godzinach dojenia żeby rozejrzeć się czy córa pomaga, Znalazł skubany tym sposobem 

Edytowane przez marcinffff
  • Haha 5
Opublikowano (edytowane)

@marcinffff

Ja nie ukrywam, ze licze na konkretne wzrosty, mam nadzieje, ze sie nie przelicze. Wydajnosc co najwyzej przecietna, wiec jest z czego wyskoczyc. Glownie chodzi o wieksze pobranie i mozliwosc zwiekszenia pobrania slomy. Bo teraz przy podnoszeniu kuku po prostu juz nie mialy ochoty jesc slomy i sie podkwaszaly, wiec musialem redukowac. Zrobilem kilkudniowe testy ze srutowaniem slomy i wymieszaniem razem z kuku to odrazu kal gestszy i tluszcz do gory, ale to na dluzsza mete zbyt czasochlonne, dlatego mysle o paszowozie, bo jako tako to on roboty nie ulatwi, bo i tak bedzie uzytkowany narazie na zewnatrz, bo nie ma warunkow na wjazd.

P.S

Mysle, ze te 5-10kg spokojnie powinny wiecej zjesc, a to juz sie robi kilka litrow od sztuki przynajmniej w teorii od tych po wycieleniach

Edytowane przez asus921
Opublikowano (edytowane)

@leszek1000

No o to chodzi, ze nie beda mialy wyjscia :) Musza te slome zjesc. Wiadomo jakies sortowanie w TMR sie zdarza, ale sortowanie z pocietej "papki" vs podawanie calej slomy to powinno byc niebo a ziemia. Licze tez, ze somatyka wlasnie przez to spadnie, bo mam problemy male ostatnio.

@marcinffff

Taka rzedowa na ciagnik ? Wczesniej @soltys mi polecal sieczkarnie taka stacjonarna jak kiedys byly.

Ale ten paszowoz tez nie jest duzo drozszy akurat od tej sieczkarni co napisales, wiec chyba bedzie wygodniej :)

Edytowane przez asus921
Opublikowano

właśnie tak jak piszesz, u mnie nie było widać wielkiego wzrostu na zbiorniku bo wiadomo zasuszenia wycielenia i cały czas jakieś zmiany ale na próbnym udoju sztuki w 5 i 6 laktacji ktore do tej pory dawały max 36-38 tym razem 44 i 45 wiec mysle ze warto

Opublikowano

Jest jeszcze strona baddo tam mój znajomy poznał swoją obecną miłość . Ja jak miałem chęć kogoś poznać jechałem na imprezę i tam się poznało tyle fajnych kobiet że głowa mała a teraz to co słyszę każdy face insta i h*j wie co jeszcze ale myśli że pozna jak będzie pisać w sieci a to trzeba w realu .

Opublikowano
1 godzinę temu, poziomka napisał:

Taki środek jak CAROFERTIN na poruszenie (karoten) to się nadaję ? https://leki-weterynaryjne.pl/produkt/carofertin-100-ml-roztwor-flakon/

Stosowałem i powiem, że jeśli wszystko masz ogarnięte to podziała. U mnie niektóre sztuki kilka dni po podaniu ruja jak marzenie(efekt jak po hormonach), a u niektórych nic, spróbować warto. Tylko na dłuższą metę za dużo roboty

Opublikowano
19 godzin temu, rolas360 napisał:

@ThePerkins nie chce się wtrącać Ale odradzam Ci zakup krów z Litwy i Łotwy. Podobno jest tam strasznie dużo chorób.

No właśnie też się trochę tego obawiam , a jakby dali zaświadczenie ?, czy to tylko nic nie znaczący świstek ?