Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, Krowiarka napisał:

mombaliardy

Mnie już nie zdziwi żadna nazwa tej rasy. 😂

Tak na poważnie to jestem sceptycznie nastawiony na krzyżówek. Jak zauważono wyżej nie wiadomo jak żywić, nie wiadomo jakie cechy przejmie potomstwo, itp. Potem krążą fałszywe opinie o jakiejś rasie poparte kilkoma kołtunami z krzyżówek.

Opublikowano
3 godziny temu, Pawel29 napisał:

Czy oczy mają normalny ciemny kolor czy zrobiły się białe? Bo jak białe to jest to uszkodzenie rogówki co mogło stać się  przy transporcie  od uderzenia w coś okiem ale jest to do wyleczenia ludzkim lekiem na receptę i trwać to będzie ok 3 tygodnie.

normalny kolor, tylko na środku biała plama

w transporcie nie, ale mamy jedną wariatkę która broni wanny z wodą i uderzyła rogiem w oko

Opublikowano
1 godzinę temu, gregor12841 napisał:

normalny kolor, tylko na środku biała plama

w transporcie nie, ale mamy jedną wariatkę która broni wanny z wodą i uderzyła rogiem w oko

To idź  do swojego rodzinnego lekarza żeby wypisał Ci receptę na lek cornelegel chyba że masz znajomości w aptece i kupisz bez recepty to jest ludzka maść do oczu i tę  maść wpuszczaj do oka na przemian co 12 godzin z antybiotykiem od wymienia ja dawałem tetradeltę albo mastijet.

Czy u was dostępne są tetradelty bo u mnie w okolicach Augustowa od około miesiąca żaden wet nie może ich zdobyć?

Opublikowano

@Thomas2135 cos dla Ciebie 😂😂😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

Screenshot_20190823-150207_Facebook.jpg

1 godzinę temu, Pawel29 napisał:

Czy u was dostępne są tetradelty bo u mnie w okolicach Augustowa od około miesiąca żaden wet nie może ich zdobyć?

Nie ma. U nas na zamianę dostaliśmy Multimastit.

Opublikowano
15 godzin temu, gregor12841 napisał:

jedna jałówka uderzyła drugą rogiem w oko i zrobiła jej się biała plama, jest szansa że będzie na te oko widziała? jakoś da radę to leczyć?

Kiedyś u nas coś takiego było, plama znikła, ale krowa już nigdy na te oko nie widziała. Chodziła przekrzywiając głowę, a więcej nic jej nie było z tego powodu. 

Opublikowano
7 godzin temu, Pawel29 napisał:

Czy oczy mają normalny ciemny kolor czy zrobiły się białe? Bo jak białe to jest to uszkodzenie rogówki co mogło stać się  przy transporcie  od uderzenia w coś okiem ale jest to do wyleczenia ludzkim lekiem na receptę i trwać to będzie ok 3 tygodnie.

Białe, czym to leczyć ?

Opublikowano

Kupywałem jałówki od takiego pasjonata i mówił ze jego rekordzistka to krzyzówka z sim, nie pamietam juz ile dawała ale w socjalnym jakies puchary miał wiec najgorzej nie doi wiec różnie z tym bywa. Co do jałówek miałem do  wyboru z około 30 poza szwedkami.

Opublikowano

Z tymi krzyżówkami to jest tak, że są fajne jak się skrzyżuje dwie czyste linie, ale potem to cudawianki wchodzą, i trudno dobrze dobrać buhaja do krycia. 

Opublikowano

Jak widzę w katalogach buhaje z ras innych niż HFy to wcale się nie dziwię, że ludzie narzekają na krzyżowki. Do tej pory nie wszyscy właściciele potrafią czytać wykresy liniowe buhajów, nie mowiac o tym, że połowa firm pokazuje o buhaju tylko to co im się podoba, nie tłumacząc i nie umieszczając w katalogu całych wykresów i wyceny. Piszą "długowieczne córki, zdrowe wymię i łatwe porody", no ja dziękuję, ale w tych czasach to za mało 😒😒😒 Bo okazuje się, że wiezadło słabe, racice płaskie a nogi iksowate...no ale porody łatwe🙄 Nie twierdzę oczywiście, że ten kto narzeka to wybrał kiepskiego buhaja (chociaż ja przy NRFie prawdopodobnie tak zrobiłam) 😁, raczej, że musimy zwracać przy krzyżowaniu dużą uwagę na wycenę i żądać maksymalnej ilości informacji. 

Opublikowano
11 godzin temu, Pawel29 napisał:

To idź  do swojego rodzinnego lekarza żeby wypisał Ci receptę na lek cornelegel chyba że masz znajomości w aptece i kupisz bez recepty to jest ludzka maść do oczu i tę  maść wpuszczaj do oka na przemian co 12 godzin z antybiotykiem od wymienia ja dawałem tetradeltę albo mastijet.

antybiotyk od wymienia w oko?

Opublikowano

Krowa swego czasu czochrała się przy wozie z beczką,i tam jeszcze był  hak  do orczyka,i i przecięła powiekę górną,tak że ten hak za nią trzymał. Dziwne że inne krowy jej nie pogoniły . Przyjechali weterynarze,zszyli powiekę i kazali zapuszczać właśnie antybiotyk dowymieniowy.  Nie dawali bardzo szans na sukces z powieką,ale błyskawicznie było ok. Przy problemach z okiem starzy lekarze zalecali wziąć w ..dlugopis'' cukru pudru i w otwarte oko to wdmuchnąć. O dziwo przy takich zbiciach,gdy robi się bielsze oko to pomaga [nie ,gdy już białe],ale czasem jak łzawi,to i też pudrem poczęstuję patrzałkę, i nigdy nie było skutków ubocznych.

Opublikowano

@Paulina1985 wykres liniowy masz na mysli te "słupki"  które cechy daje buhaj lepsze a które odbiegają od wzorca ? Na jałówki sexowane pierwsza rzeczą na jaką patrze to porody super łatwe . Cielęta faktycznie maluchy  wychodzą, główka jest dluższa i weższa, jałówki szybciej dochodzą do siebie ale jaką będzie krową... za 2 lata się dowiem. Rosną bardzo szybko i po miesiącu  dwóch ciężko odróżnić które w kojcu grupowym są od jałówek a które wieloródek.

B. często świetne krowy trafiają się z typowych masówek.

Opublikowano

Te wyceny cech tycza się tylko do czystych ras. Bo tylko na czystej rasie zwierzetach są oceniane. Jak jest w krzyżówkach nikt nie wie bo nikt tego nie bada. Fakt jest jeden ze dziś byki są bardziej doskonałe. A do krzyżówek używał bym byków które są dłużej w rankingu. Niż tych które pojawiają się są niby bardzo dobrze wyceniony ale mogą szybko zniknąć. 

Sam mam kilka hoxmo i w pierwszym pokoleniu są rewelacyjne mleczne. Ale ich córki które są po ho już nie koniecznie. Loteria