Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Bela na styku psuje się jak jest folia kiepska. @ukaszProcho pamiętam, że Agriflexem owijałeś. Też tak miałem kiedyś. 

@ASZv3  nie dam rady dojechać. Jutro będę.

Opublikowano
43 minuty temu, asus921 napisał:

Caly czas mnie korcilo sprobowac w silos, bo z belami to jest duzo roboty i koszty niemale, tylko u nas nikt tego nie robi, kazdy raczej belki.  Za cene tej owijarki to by sie kupilo orkana czy nawet dolozylo do jakiejs forszmitki, tylko, ze sasiad straszy, ze przy malym pobraniu z pryzmy bedzie sie bardzo psuc. 

Co na ten temat myslicie? 11 krow dojnych + mlodziez (okolo 13-15 sztuk) takze pobranie male. Sprawdzilby sie silos jakby zrobic waski, a dlugi? Robil ktos silos przy tak malej ilosci sztuk ? Balot jednak wygoda, przywioze sobie pod obore i final.

Ja przy ok 25 krów i 20 młodzieży mam silos 6m szeroki i w ciągu 4 dni wybieram całą ścianę i nic się nie grzeje.

Opublikowano (edytowane)

Dwa razy owijane, folia 750mm. I tak czasami jest plesni dookola, ale to malutkie ilosci, ale to praktycznie zawsze jest. Teraz bedzie zakiszacz, wczesniej niektore belki mialy.

Co do pojawienia sie plesni na styku balotow, to nie sa kupne tylko moje. Prasa pasowa, ustawiona prawie na maksa, belki mocno zbite.

@Xavier

Masz na mysli cala sciane po szerkosci na dlugosc wycinaka?

Rozumiem, ze np. 3 pokosy to 3 nowe oddzielne pryzmy, tak? Masz dwa razy wieksze pobranie niz ja w takim razie liczac po sztukach. U mnie schodzi 100-150 balotow sianokiszonki tak dla zoobrazowania.

Jaka moze byc dlugosc silosu z 2-3 ha laki z normalnego pokosu ? I raczej plaski robisz czy jak kuku tak po 1.5-2m wysoki chociaz ?

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Dobra cena za tą usługę. My bierzemy 15 za prasowanie newholland br6090 z 15 nożami swoja siatka. Owijanie to wydatek 10 zl +folia  15. Zwozenie 8 -10 zl od sztuki. Kwestia odległości. 

Opublikowano

My robimy usługi tak:

- belowanie 120-125cm z naszą siatką (zmiennokomorowa pasowa Claas Variant z nożami lub bez) 17-18 zł/szt

- owijanie samozaładowczą 8 zł/szt

- zwożenie (ładowarka i jeden lub dwa zestawy z przyczepami) to na godziny różnie ;)

Opublikowano

Ale od 2014 roku robimy juz w pryzmy. Usluga kosztuje 300 zl od przyczepy 

W tym roku biore na testy przyczepe z ciągnikiem to 7 przyczep za darmo a za resztę 150 plus moje paliwo (przyczepa 60 m3) 

Kiedyś radzilismy sobie bez siatek tylko obsypnikiem okrywalismy cala ziemia i było dobrze ale w zimę to była masakra teraz tylko boki piaskiem i trochę po górze zeby powietrze dobrze wygonic. Przez ten czas 5 lat nie mieliśmy zadnego przypadku psucia się. Folia 10 byla w tym roku na 12 przechodzimy. 

Bele robimy tylko dla jalowek z gorszych łąk plus 4 pokos. Przy malym skarmianiu jest to dobry sposob przechowywania 

Opublikowano
37 minut temu, ukaszProcho napisał:

A ile razy baloty owojacie?  U mnie dosyć się psują i nie wiem czy to wina słabej folia czy zbyt mała ilość owiniec 

U mnie tez tak bylo przyczyna byla taka ze folia byla za luzno jak naciagnalem to problem sie skonczyl.

Opublikowano
27 minut temu, asus921 napisał:

Dwa razy owijane, folia 750mm. I tak czasami jest plesni dookola, ale to malutkie ilosci, ale to praktycznie zawsze jest. Teraz bedzie zakiszacz, wczesniej niektore belki mialy.

Co do pojawienia sie plesni na styku balotow, to nie sa kupne tylko moje. Prasa pasowa, ustawiona prawie na maksa, belki mocno zbite.

@Xavier

Masz na mysli cala sciane po szerkosci na dlugosc wycinaka?

Rozumiem, ze np. 3 pokosy to 3 nowe oddzielne pryzmy, tak? Masz dwa razy wieksze pobranie niz ja w takim razie liczac po sztukach. U mnie schodzi 100-150 balotow sianokiszonki tak dla zoobrazowania.

Jaka moze byc dlugosc silosu z 2-3 ha laki z normalnego pokosu ? I raczej plaski robisz czy jak kuku tak po 1.5-2m wysoki chociaz ?

w ciągu 4 dni bierzemy w głąb jakieś 25-30cm (wybierane ręcznie) i na szerokość silosu tj prawie 6 metrów. Robimy tylko jeden pokos, reszta idzie na świeżo i na siano trochę. U mnie długi jest na ok 27-30 metrów (po wierzchu, folia 32m zostaje przeważnie) szeroki jak już pisałem prawie 6m wysokość średnio 1.5m i skarmiam to od listopada do końca maja (do końca maja mi wystarcza ale kończę dawać jak nowa sianokiszonka idzie a to co zostało idzie na spód nowego silosu). Kuku mam szeroki na prawie 8m długi ok 40m wysoki ponad 2 m

Opublikowano

ja kilka lat robie folią FOLPAK polska folia ja mam zero odpadu przy 300 belkach ale mam owijarka mchale inni na te folie troche narzekali u mie sprawdza sie 100 % cena około 250 netto za 75 

Opublikowano
1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

Słyszał ktoś o fimie ALTA Genetics?

Ja kryje nasieniami z Alty 50 % stada. I co ci moge powiedzieć cielaki rodza sie mniejsze,porody łatwe, bardzo dobrze przerastają. Krowy zostaja przewaznie za pierwszym razem(przynajmniej u nnie) aktualnie kryje AltaSousa,AltaJake,AltaGilcrest i AltaEmbassy

Opublikowano

@Thomas2135 Też mam od nich worki na siarę, nasienie ma dobre współczynnik zacieleń szczególnie z Concept plus. I nie jest tak drogo jak w ABS'ie czy ST GEN'ie

Opublikowano

Tylko ja MO potrzebuję. Dziś był pierwszy raz nowy lekarz do insemninacji i jednego miał. Możę uda się coś zamówić a jak nie to poszukamy w innej firmie. I tak wszystkie MO francuskie sa z Copex-u. Ostatnio po tych z Konrada zmarnowało mi się 3 byczki. 

Opublikowano
6 godzin temu, Xawier napisał:

w ciągu 4 dni bierzemy w głąb jakieś 25-30cm (wybierane ręcznie) i na szerokość silosu tj prawie 6 metrów. Robimy tylko jeden pokos, reszta idzie na świeżo i na siano trochę. U mnie długi jest na ok 27-30 metrów (po wierzchu, folia 32m zostaje przeważnie) szeroki jak już pisałem prawie 6m wysokość średnio 1.5m i skarmiam to od listopada do końca maja (do końca maja mi wystarcza ale kończę dawać jak nowa sianokiszonka idzie a to co zostało idzie na spód nowego silosu). Kuku mam szeroki na prawie 8m długi ok 40m wysoki ponad 2 m

Ja to podziwiam Cie za pracowitość. Jak czytam o takiej staranności albo że kiszonkę z qq mielisz przez bąka bo ziarno było całe. 

Opublikowano
9 godzin temu, Thomas2135 napisał:

Tylko ja MO potrzebuję. Dziś był pierwszy raz nowy lekarz do insemninacji i jednego miał. Możę uda się coś zamówić a jak nie to poszukamy w innej firmie. I tak wszystkie MO francuskie sa z Copex-u. Ostatnio po tych z Konrada zmarnowało mi się 3 byczki. 

Thomas sprawdz nesienia Shiuz Bydgoszcz duzo maja MO;) 

Opublikowano (edytowane)

Podpowiedzcie coś gość chce wziąć pierwiastkę, w zamian oferuje zboże, jak zrobić żeby w razie czego nie było draki z US? 

JaVAT on ryczałt najlepiej gdybym wystawił fakturę za sprzedaż i zakup, wtedy nie stracę vatu... ale trochę lipton bo boję się żeby do końca roku nie przekroczyć sprzedaży za 20tys. Jakieś pomysły?

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
1 godzinę temu, MichalForterra1993 napisał:

Thomas sprawdz nesienia Shiuz Bydgoszcz duzo maja MO;) 

Już się raz przejechałem na byku ze shiuz. Byczki się rodziły to miały jakiś przykurcz mięściowy a jeden krzywe nogi. Patrząc od tyłu to w bok były lekko wygięte.

Opublikowano

Brałem Giovanni, Humphrey, i Grandpress. Po tych pierwszych nie łapały i robiłem Grandpressem i to po nim tak było. Moje dostawały jakieś zastrzyki i moment przechodziło. To było ze 3 lata temu.

Opublikowano

Ensibal jedna z lepszych jak nie najlepsza folia 

Opublikowano

Ja mam paletę zamówioną 750. W tamtym roku też ją mieliśmy i nie było żadnych problemów.  Ciężko rozerwać podczas owijania.  Klej dobry.  Z przedziurawieniem  to jak każda inna.  Trafi się coś ostrego i każda się przedziurawi.  Dwa lata temu mieliśmy balensila i trochę słabsza.  Rwala się częściej.  Na próbę też wziąłem 2 czy 3 rolki silotite i albo dali mi stara folię albo jest mocna przereklamowana.  Kleju mało,  rwala się częściej niż balensil więc trzeba było zmniejszyć naciąg.  Więc wyszły 3 belki mniej z rolki w porównaniu do ensibala. A cena podobna 

Opublikowano

Kilkadziesiat tysiecy belek owinelem na 3 owijarkach, początkowo stacjonarna potem rolmako boczny zaladunek i potem maja z przednim to zdecydowanie ensibal i rani mocne i bezproblemowe

Kilkadziesiat tysiecy belek owinelem na 3 owijarkach, początkowo stacjonarna potem rolmako boczny zaladunek i potem maja z przednim to zdecydowanie ensibal i rani mocne i bezproblemowe