Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, ChiquitaB napisał(a):

U nas dzisiaj ciachami, na razie na półmetku bo kawałek drogi do jeżdżenia. Dwa z czterech odwozow

20250925_094229.jpg

20250925_130550.jpg

Czemu taka zielona kosisz . Będzie tu 30 procent suchej masy ? Myślę że poniżej jakieś 27 a to już wielkie straty 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, alfa napisał(a):

Czemu taka zielona kosisz . Będzie tu 30 procent suchej masy ? Myślę że poniżej jakieś 27 a to już wielkie straty 

obstawiam że 28-29 będzie ale straty i tak kosmos 

Opublikowano
1 godzinę temu, plati napisał(a):

U nas wszystkie takie w okolicy. Trzeba by chyba kosić w ostatnim tygodniu października, żeby parametry sie zgadzały

To chyba lepiej poczekać jak kosić i mieć skrobię 20 25 . To jest drogi składnik a rolnicy sami sobie robią koszty i tna wydajność mleka w taki sposób 

Poza tym za 6 dni taka kuku będzie miała o 3 procent więcej suchej masy

Opublikowano

Wszyscy na raz nie zrobią, jak w okolicy jest 10 gospodarzy po 30ha kazdy. 

Jak ktos sieje pszenice to tez jest ograniczony czasowo. 

No i jak sie nie ma swojego odwozu, to tez nie można wydziwiać. Łatwo sie mowi jak ktos sam daje radę albo ma dostępność usługodawców na wysokim poziomie 

• Like 4
Opublikowano

Ale i też chyba już nie będzie na co czekać u mnie trzecia noc z rzędu przymrozek to zrobi się tabaka. Skosilem w środę ta siana normalnie to idealna i piękna po gorzowskiej taka nie równa górki wyschnięta a dołki jeszcze kilka dni brakowało ale już woskowe ziarnko

Opublikowano
Godzinę temu, alfa napisał(a):

To chyba lepiej poczekać jak kosić i mieć skrobię 20 25 . To jest drogi składnik a rolnicy sami sobie robią koszty i tna wydajność mleka w taki sposób 

Poza tym za 6 dni taka kuku będzie miała o 3 procent więcej suchej masy

A o dostępności usług to słyszałeś 🤔 chyba nie....

Opublikowano
4 godziny temu, slawek74 napisał(a):

A o dostępności usług to słyszałeś 🤔 chyba nie....

Tak umawiam sobie jakiś termin jak kuku nie dobra to nie kosze później  dzwonie mowie że dokładam po 100 czy 150 z hektara i jadą kiedy chce . Ja dołożę trochę kasy ale mam towar idealny . Nie chcę już tu się madrzyc i wyliczać ile strat jest na powiedzmy 2 procentach skrobi nie mowa więcej 

Opublikowano

Żeby skosić tak jak trzeba to trzeba miec swoja maszynę. 

W innym przypadku sie moze tylko udac. 

Jak ktos za 100zl jedzie do kogos innego to znaczy, że nie szanuje klientów 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, alfa napisał(a):

Tak umawiam sobie jakiś termin jak kuku nie dobra to nie kosze później  dzwonie mowie że dokładam po 100 czy 150 z hektara i jadą kiedy chce . Ja dołożę trochę kasy ale mam towar idealny . Nie chcę już tu się madrzyc i wyliczać ile strat jest na powiedzmy 2 procentach skrobi nie mowa więcej 

To współczuć takich usługodawców że lecą tam gdzie ktoś da więcej. Długo nie najadą. Opinie się robi latami a zepsuć można w jeden sezon i już się nie jeden przekonał

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Dokladnie opinie mozna sobie momentalnie zrypac a najbardziej jak ktoś nierzetelny jest. Na szczęście ten co u mnie kosil to w sumie znajomy i idzie sie ladnie dogadać co do terminu. Dzisiaj kosili niedaleko mnie i facet nic o studni nie powiedział a na dodatek chyba ręcznie ja obsiewal bo krąg byl obsiany dookoła do samego betonu. I przystawkę z 3 godziny naprawiali. U mnie zawsze łezkę robi jak studnia jest to ładnie widać z daleka 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, alfa napisał(a):

XDDDDDDDDDDDDD 

u nas są poważni usługodawcy którzy mają po kilka maszyn i możesz sobie przekładać jak chcesz. ale warunkiem jest taki że 90% ludzi w gminie ma swój odwoz 

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano
39 minut temu, krzychu121 napisał(a):

To współczuć takich usługodawców że lecą tam gdzie ktoś da więcej. Długo nie najadą. Opinie się robi latami a zepsuć można w jeden sezon i już się nie jeden przekonał

Jak kogoś przestawia o dobę to nic się nie stanie . Awarie jak są to samo się przesuwa też .

To nie trawa że trzeba zbierac jak skoszona . Poza tym jak duży klient jest to oni się boją żeby nie stracić . Mój termin jeśli był to przyspieszają resztę w te miejsce . 2 lata z rzędu miałem monitorowana suchą masę to skosiło się idealnie . W tamtym roku to ja kosiłem przed innymi miałem 33 SM a inni po mnie nawet 45 

Opublikowano
3 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

XDDDDDDDDDDDDD 

u nas są poważni usługodawcy którzy mają po kilka maszyn i możesz sobie przekładać jak chcesz. ale warunkiem jest taki że 90% ludzi w gminie ma swój odwoz 

Odwozicie swoimi ?

Opublikowano
12 godzin temu, alfa napisał(a):

Jak kogoś przestawia o dobę to nic się nie stanie . Awarie jak są to samo się przesuwa też .

To nie trawa że trzeba zbierac jak skoszona . Poza tym jak duży klient jest to oni się boją żeby nie stracić . Mój termin jeśli był to przyspieszają resztę w te miejsce . 2 lata z rzędu miałem monitorowana suchą masę to skosiło się idealnie . W tamtym roku to ja kosiłem przed innymi miałem 33 SM a inni po mnie nawet 45 

Awaria awarią ale żonglowanie kolejka to dla mnie nieporozumienie. Zwłaszcza w tych czasach gdy jest pełno usługodawców. A solidni mają cały czas tych samych klientów. I to widać. Ja się umawiam na dany termin od rana i tak jest. Nie ma że zadzwonią i mówią że przyjadą po południu bo kogoś tam muszą obkosic jeszcze. Awarie mają jak wszyscy ale mają swój serwis plus części to wszystko jest robione na bieżąco. Plus 3 sieczkarnię. To w razie naprawdę poważnej awari gdy jedna ekipa kończy robotę to przejeżdża do tego klienta z nieskończoną robotą. Nikt nocami nie robi. Jedyny przypadek to jak napisałem poważna awaria. Ale wtedy mechanicy ogarniają w nocy maszynę żeby na rano była gotowa 

• Like 1
Opublikowano

U mnie w tamtym roku gość od koszenia pojechał zdobywać teren, a całą okolicę o tydzień przestawił i była za sucha kuku, to w tym roku za bardzo gość nie zarobi z tego co widzę. Ewentualnie stracił klientów co miał blisko i teraz będzie latał gdzieś daleko żeby zarobić.

Opublikowano
W dniu 26.09.2025 o 14:50, alfa napisał(a):

Rekin biznesu😂

• Like 1