Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam wysiane cztery odmiany . Halka ,pionier, Perseusza i popis .pionier i halka są nisze od  Perseusza i popisać o jakieś 50 cm.   Popis i perseusz mają w granicach 3.5 miejscami 3.7cm. Halk i pionier mają lepsze kolby. 

Opublikowano

Do mnie dzwonił dostawca wysłodki i mówił że w tym roku auto 200zl drożej powiedziałem że w tym roku podziękuję. 

Zasuszacie krowy bez przygotowania? Czyli zastrzyki i do widzenia? 

Opublikowano

Kierowcy pewnie narazie badają teren i dlatego taka cena myślą że złapią Jelenia 😂 cena spadnie konkretnie po swojej okolicy widać że kukurydza wszędzie wyrośnięta 

Opublikowano
47 minut temu, Soltys85 napisał(a):

Do mnie dzwonił dostawca wysłodki i mówił że w tym roku auto 200zl drożej powiedziałem że w tym roku podziękuję. 

Zasuszacie krowy bez przygotowania? Czyli zastrzyki i do widzenia? 

Skoro już dzwonią to widać szukają jeleni. 
Kampania może za miesiąc ruszy a oni już cene znają. 
Druga sprawa to zależy od jakiej ceny te 200 zł drożej. Jak przywozili wam po 2 tys i 200 zł drożej to do przeżycia. Ale jak wozili po 5 czy 5.5 tys i chca jeszcze 200 zł drożej to widać chce zrobic kilka złotych strzałów i dobrze zarobić a później wozić za te parę stówek zarobku. 
W moje strony z Malborka około 250 km w tamtym roku na początku wozili po 5 tys a pod koniec po 3600 i od tego VAT się jeszcze odliczało. Później się ze znajomym zgadałem to mówił że im płacili po około 1800 zł za samochód. To łatwo policzyć jaką kasę robili. 1800 zł Wysldoki. 250km *5 zl z kilometra daje 1250 zł. Więc zarabiając tylko na transporcie Wysldoki wychodziły około 3 tys. A 2 tys to była kasa extra. Nie dziwne że tylu przewoźników się narobiło. Do portu jechali ze zbożem a na powrocie brali Wysldoki. 

Opublikowano
16 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Skoro już dzwonią to widać szukają jeleni. 
Kampania może za miesiąc ruszy a oni już cene znają. 
Druga sprawa to zależy od jakiej ceny te 200 zł drożej. Jak przywozili wam po 2 tys i 200 zł drożej to do przeżycia. Ale jak wozili po 5 czy 5.5 tys i chca jeszcze 200 zł drożej to widać chce zrobic kilka złotych strzałów i dobrze zarobić a później wozić za te parę stówek zarobku. 
W moje strony z Malborka około 250 km w tamtym roku na początku wozili po 5 tys a pod koniec po 3600 i od tego VAT się jeszcze odliczało. Później się ze znajomym zgadałem to mówił że im płacili po około 1800 zł za samochód. To łatwo policzyć jaką kasę robili. 1800 zł Wysldoki. 250km *5 zl z kilometra daje 1250 zł. Więc zarabiając tylko na transporcie Wysldoki wychodziły około 3 tys. A 2 tys to była kasa extra. Nie dziwne że tylu przewoźników się narobiło. Do portu jechali ze zbożem a na powrocie brali Wysldoki. 

kampania już ruszyła w Wielkopolsce 

Opublikowano

U nas wysłodki po 2300-2500 pozniej juz ludzie jeździli i pytali czy nie chce bo cukrownia z biogazownia sie nie dogadała i nie mieli co robic z tym. 

Jakie ceny u was za czyszczenie i zaprawianie zboża? 

Opublikowano
Godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

kampania już ruszyła w Wielkopolsce 

Jaką cukrownia ? 

Godzinę temu, ChiquitaB napisał(a):

U nas wysłodki po 2300-2500 pozniej juz ludzie jeździli i pytali czy nie chce bo cukrownia z biogazownia sie nie dogadała i nie mieli co robic z tym. 

Jakie ceny u was za czyszczenie i zaprawianie zboża? 

Jaka cukrownia ? 

Opublikowano
W dniu 27.08.2025 o 07:26, Karol6130 napisał(a):

Ludzie już zaczynają kosić 

Ale po co, na co jak to zielone 

Kolba mlekoj

20250827_072240.jpg

20250827_072223.jpg

Większość ludzi to raczej tak po parę przyczep aby było co dawać. Też będę musiał z pół ha ukosic a reszta za jakieś 3tyg

Ważne że ta po gorzowskiej spoko wygląda, 3m wysokości, pałki też puszcza więc coś z tego będzie 

Opublikowano

Jest tu ktos z posiadaczy rozsiewaczy kuhn/rauch? Mam axere i jedna strona wysiewa mi wiecej jak druga. Instrukcja mowi tylko o regulacji skali a nic wiecej ale co mi da regulacja skali jak silownik bedzie i tak to samo otwierał tylko na skali inaczej pokaże . robil ktos taka regulacje?

20250828_084311.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, ChiquitaB napisał(a):

Jest tu ktos z posiadaczy rozsiewaczy kuhn/rauch? Mam axere i jedna strona wysiewa mi wiecej jak druga. Instrukcja mowi tylko o regulacji skali a nic wiecej ale co mi da regulacja skali jak silownik bedzie i tak to samo otwierał tylko na skali inaczej pokaże . robil ktos taka regulacje?

20250828_084311.jpg

Też tak mam tylko w mds, i poprostu jedną stronę mniej ustawiam na skali, kiedyś ktoś pisał o kalibracji że chyba jakimś sworzniem o określonej średnicy ale dokładnie nie pamiętam.

Opublikowano

Tylko sęk w tym ze mam elektryczne sterowanie i nie mogę osobno ustawić, jest w instrukcji z tym bolcem ale to bez sensu jest ze jak sie nie zgadza to skalę tylko sie przestawia. To w sumie tak jakbym oczy zamknął i nie widział problemu. To jakaś opcja przestawienia silownika powinna byc

Opublikowano (edytowane)

Ja w mds po zakupie sobie wyregulowałem bo też z prawej strony większą dziura 

U mnie normalnie jest na gwintach przy siłownikach, kawałek pręta w dziurę i zrobione. 

Raczej musi być jakaś regulacja. 

Albo siłowniczek z drugiej strony za mało Ci otwiera 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano

Ciężko stwierdzić na oko wyglada podobnie. Znalazłem instrukcje na stronie kuhna inną niż tą co mam do rozsiewacza i jest tam opis właśnie regulacji silownikiw elektrycznych. Będę musial sie pobawić troche. Znalazłem jeszcze minimalna regulacje juz na wskaźniku który skalę pokazuje ale musze obadać czy razem z nim przestawia sie zasuwa