Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

u mnie tak wyglądała kukurydza Topico ok 10 mają a nawet gorzej bo został tylko stożek a liście pomarzły na zero. Już miałem kupować kukurydzę bo myślałem że trzeba będzie odsiewać ale została i teraz jest piękna i ma dużą Kolbe. 

Miałem kupić też Skytower ale na moje tereny nie mieli zaprawionej od ptactwa więc odpuściłem . Tereny Biebrzy i Narwi co mówi samo za siebie 😡😡

IMG_20250511_192819_2.jpg

IMG_20250511_192740_8.jpg

Edytowane przez greg1985
Opublikowano
2 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

ale ty na kiszonkę czy ziarno ja chcesz? bo w zeszłym roku na ziarno to ona miała max 2,5m ale dała 16 ton ale no masy licho 

Ja na kiszonkę wysoka nie jest ale masy jest bo jest ulistniona no i kolba konkret nieraz z niższej więcej towaru ilościowo i jakościowo bo niektóre wysokie i sam badyl

Opublikowano

Czy u was też w mlekpolu jakiś czas temu zaczął się problem z bakteriami? Wszystko wymienione, mleko badane na własną rękę ma 60 bakterii a z mleczarni po raz kolejny 160. Słyszałem w okolicy, że nie tylko u mnie ten problem się zaczął, a jak to u was wygląda? co zrobić? :c 

Opublikowano
20 minut temu, wisienka1221 napisał(a):

Czy u was też w mlekpolu jakiś czas temu zaczął się problem z bakteriami? Wszystko wymienione, mleko badane na własną rękę ma 60 bakterii a z mleczarni po raz kolejny 160. Słyszałem w okolicy, że nie tylko u mnie ten problem się zaczął, a jak to u was wygląda? co zrobić? :c 

To jest taki puchar przechodni ,ja olewam temat i robię jak zawsze. po pewnym czasie spada .

Opublikowano
34 minuty temu, wisienka1221 napisał(a):

na razie pół miesiaca, wszystko wymienione. Nic się nie zmieniło w myciu itd.

Zbiornik też przegląd fachowiec zrobił i wszystko dobrze. Już nie wiem co robić 

Złóż pisemne wypowiedzenie i czekaj na reakcję a żobaczysz jak w cudowny sposób wszystko wróci do normy. 🤷‍♂️

Opublikowano
38 minut temu, wisienka1221 napisał(a):

na razie pół miesiaca, wszystko wymienione. Nic się nie zmieniło w myciu itd.

Zbiornik też przegląd fachowiec zrobił i wszystko dobrze. Już nie wiem co robić 

Jednego macie kierowcę na tracie czy kilku ? Obecnie jestem w Łowiczu, u nas jest 4 kierowców, zmieniają się co 2 odbiory. 

Opublikowano (edytowane)

U mnie podobnie tylko ze jest karuzela taka ze normalnie mam 4-8tys a co jakis czas wyskoczy 40, 50 , 80 i znowu spada. Mysle ze sami dobrze koncowki od węża nie myja i jest Co jest. Mam redukcję u siebie i zawsze ja i koncowke płynem myje w zbiornik i dojarke lałem wiecej płynów i bez różnicy wiec temat olałem bo i tak srednia 12 wychodzi 

Co nie zmienia faktu ze 60

to i tak duzo

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano
4 godziny temu, wisienka1221 napisał(a):

Jak masz 60 bakterii badane na własną rękę to doisz syf proste . Mlekpol może mieć czulsze aparatury i masz 160 w wyniku a Piątnica ma jeszcze czulsze aparaty od mlekpolu to miałbyś 250

• Haha 2
Opublikowano
15 minut temu, alfa napisał(a):

Jak masz 60 bakterii badane na własną rękę to doisz syf proste . Mlekpol może mieć czulsze aparatury i masz 160 w wyniku a Piątnica ma jeszcze czulsze aparaty od mlekpolu to miałbyś 250

Jak wierzysz w takie bajki to można powiedzieć że Piątnica ma głupszych dostawców .

• Like 1
Opublikowano

Mówię na przykładzie jak znajomy miał w mlekpolu 120 prowadził walkę z mlekpolem przywiózł do mnie wyszło 150 okazało się że krowa dawała bakterie sprzedał bakterie 10

Opublikowano
11 godzin temu, ChiquitaB napisał(a):

No rozmawiałem ze znajomym co w ofercie maja skytower to mówi ze u nas na rejonie wysoka owszem ale cienka jest strasznie i słabe kolby

W tamtym roku kilku znajomych się na nią rzuciło i wysokością biła wszystkie odmiany na głowę ale masy z niej nie było kolbami też się za mocno nie chwalili. Jak jeden fajnie podsumował dobra odmiana posiać od drogi niech wszyscy widza jaka kukurydza 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, dantur96 napisał(a):

Tutaj macie skytowera 410 cm 

IMG_20250822_183103.jpg

Żaden szal patrząc po kolbie ilości liści grubości łodygi i liści . Nie wiem jak dziś kiedyś kws miał odmiany agro vitallo i jeszcze jedna agro yoko czy coś takiego duże a głupie a najtańszy Pioneer pr39a98 kładł je na łeb będąc o 1.5 m niższy 

Nie chcę też tu się chwalić czy coś ale myślę że każda moja odmiana o metr niższa da więcej masy i ziarna od tej a przede wszystkim więcej wysokoenergetycznej paszy 

Opublikowano

@dantur96 wydaje mi się że więcej niż 10 12 mają i są przede wszystkim grubsze w łodydze i szersze liście do tego kolba dużo lepsza a jak wiadomo dobra kukurydza to plon kolb ponad 50 procent masy