Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Ale zawieszenie masz takie jak w tej z linku ? Łańcuchy przyczepiasz do ciągnika ? 

Takie samo, bez łańcuchów bez tego ładnie pływa ustawione jest ciśnienie w tej bańce tuz trochę wyżej i chodzi góra dół jak trzeba i nawet na boki bo to taki jakby wachacz w samaszu np tego nie tylko góra dół na sprężynach 

• Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, leszek1000 napisał(a):

To znaczy, przez ile te białko się utrzymuje?. Wyślij link do piśmnienictwa, z którego czerpiesz wiedzę na ten temat. Sam chętnie  przeczytam 

Książka Pauliny, już zamówiona😃. Też, w tamtym roku kupiłem sondę, ale jeszcze nie używałem. 

rzuć okiem tutaj

obraz.png

jaśkowski-et-al-2018-new-possibilities-for-pregnancy-diagnosis-in-ruminants-limitations-advantages-use(1).pdf

Opublikowano

Trzeba pamiętać, że krowa  dojona jest 2 razy dziennie. Stężenie tego białka spada, bo nie jest produkowanie. Tutaj też wszystko wrzucili do jednego worka, badanie z krwi i mleka. Po drugie, masz 3 wyniki na teście, cielna, niecielna i powtórz badanie. Wszystko zależy od stężenia. Badanie zawsze można powtórzyć po miesiącu lub 2. Zresztą nie płacą mi za promowanie tego, u mnie się sprawdza i jestem bardzo zadowolony. Testy są wiarygodne i 60-70% krów w ogólnie nie ma robionego USG. Wszystkie się cielną po tych badaniach, nie widzę sensu robienia USG. 

Opublikowano
11 godzin temu, Danielkurp napisał(a):

Panowie robił ktoś może decyzję środowiskową na budowę obory ? Właśnie zaczynam latwic papiery i może jakieś rady macie ? Jak długo czekaliście?

Ja tam nie wiem jak na oborę ,ale na chałupę jak w pół roku się wyrobisz to wszystko na łeb na szyję . W UG na pewno podpowiedzieli .

Opublikowano

Ogolnie od a do z zajęło chyba u mnie rok czasu te pozwolenia. Odbior to wogole w piątek sasiad geodeta zlozyl za mnie papiery w poniedziałek jechałem odebrać pozwolenie na użytkowanie 😁

Opublikowano
11 godzin temu, ChiquitaB napisał(a):

A to na chałupę trzeba dycyzje srodowiskowa?

Napisałem że na oborę nie wiem ,podpowiedziałem ile czasu zajmuje na chałupę .

Opublikowano
21 godzin temu, mr1997 napisał(a):

Takie samo, bez łańcuchów bez tego ładnie pływa ustawione jest ciśnienie w tej bańce tuz trochę wyżej i chodzi góra dół jak trzeba i nawet na boki bo to taki jakby wachacz w samaszu np tego nie tylko góra dół na sprężynach 

U ciebie zawezacz pokosu jest wbudowany w listwę? W sensie są to bębny napędzane trybami z listwy tak jak to w Krone wygląda ? 

Opublikowano
W dniu 9.01.2025 o 20:18, mx_racer napisał(a):

ile litrów siary dajecie cielakowi na pierwsze odpojenie i po jakim czasie drugie? Drugie pytanie czy odkażenie pępowiny jest aż tak ważne? Do tej pory tego nie robiliśmy ale ostatnio zainteresowałem się bardziej odchowem cieląt bo 2 sztuki mi padły i chce się dowiedzieć jak obchodzić się z takim cielakiem żeby % upadków był jak najmniejszy. Ile czego podawać itd. Czekam na rady kogoś kto ma doświadczenie w odchowie cieląt

Tez tak mialem ze cielaki mi padały. Zrobilem badania u krów i wyszło mi BVD i prawdopodobnie u Ciebie tez to jest bo takie same mialem objawy u cielaków.

Opublikowano
10 minut temu, michal_19 napisał(a):

Planujecie rozsiewać już npk na trawy siewne/ gorzowskie? Wody mało delikatnie śniegu spadło, trochę by się rozpuściło 

Jak będzie można już wjechać z azotem to rozsiewam nitrofoskę Yaramila Power 20-7-10 

• Haha 1
Opublikowano

a jeszcze tak zapytam co do pojenia cielaka siarą bo mi to teraz przyszło do głowy drugi raz poicie cielaka siarą z pierwszego udoju po wycieleniu czy tą świeżo udojona z drugiego doju?

Opublikowano (edytowane)

@mx_racer szkoda siary z 1. udoju, lepiej zamrozić w razie jakby zabraklo dla innych. Spokojnie kolejny udój. To co mialo być przyswojone to zostało, a co przegapione to przegapione.

Edytowane przez Paulina1985
pffff
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@kampl 3xdziennie to w zyciu idealnym :) najlepsze, najbardziej efektywne i największe przyrosty. Pytanie  - kto ma na to czas? 

Chyba, ze automatyzacja i stacja odpajania.

Edytowane przez Paulina1985
pffff
  • Like 1
Opublikowano

Ja poje 2 razy dziennie kiedyś dawałem trzy razy ale wtedy słabo pobierały paszę. Poje Teraz mlekiem z de heus kaliber gold. Jak już cielak ma ze dwa trzy tygodnie to dostaje 400g proszku na 2.8 l wody i tak dwa razy dziennie.