Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Pawel29 napisał:

Panowie czy użytkuje ktoś z Was szuflo-krokodyl przy ładowarce teleskopowej do ładowania paszowozu? Zda to egzamin przy trawie w pryzmie?  Bo zwykłym krokodylem lub piranją załaduję trawę i kukurydzę ale już na osypki i inne dodatki sypkie trzeba podpinać szuflę a tym szuflo-krokodylem osypkę się dowiezie do paszowozu i kukurydzę myślę też bez większego problemu poradzi w silosie tylko ciekawi mnie jak by to wyglądało z trawą w pryzmie?

Sonarol 3w1

Opublikowano
8 godzin temu, Pawel29 napisał:

Panowie czy użytkuje ktoś z Was szuflo-krokodyl przy ładowarce teleskopowej do ładowania paszowozu? Zda to egzamin przy trawie w pryzmie?  Bo zwykłym krokodylem lub piranją załaduję trawę i kukurydzę ale już na osypki i inne dodatki sypkie trzeba podpinać szuflę a tym szuflo-krokodylem osypkę się dowiezie do paszowozu i kukurydzę myślę też bez większego problemu poradzi w silosie tylko ciekawi mnie jak by to wyglądało z trawą w pryzmie?

Obornik tym nawet ładują(tylko trzeba szczyty odpiąć), wiec pewnie i z pryzmy trawę weźmie. Szczególnie jak dobrze pocięta. 

8 godzin temu, pawlak2507 napisał:

Wyrwać wyrwiesz na pewno ale czy o to chodzi przy wybieraniu sianokiszonki to już sam musisz sobie odpowiedzieć

Krokodylem też się wyrywa. Jak sporo towaru idzie, to się nie zdąży popsuć. 

Opublikowano

@Leszy no właśnie w tej chwili to używam do tego zwykłego krokodyla na turze i ściana pryzmy wygląda akceptowalnie tylko zastanawia mnie jak będzie wyglądało wbijanie szufli w trawę w tym łycho krokodylu bo teraz przy zwykłym krokodylu potrafi ciągnik ryc kolami jak chcem cale zeby wbic a trawa jest bardzo mokra bo ok 22% sm i praktycznie sieczka.

I druga rzecz. Jak bym już zdecydował się na ten łycho krokodyl to jakie żeby będą lepsze? Kute przykrecane do ramy czy te takie wypalane z grubej blachy.     

@krzychu121 o tym sonarolu też myślałem. Tylko muszę gdzieś podjechać na żywo zobaczyć jak duża w nim jest ta szufla. Bo na zdjęciach wydaje się dosyć płytka. A w tej chwili 2m szufla a turze robię 2 kursy po osypke więc była by lipa jak tamtym trzeba by było jeszcze więcej razy obracać.

Opublikowano

Łyżkę będzie Ci ciężej wbić ale można to zrobić na dwa razy (zamykasz wyrywasz otwierasz i poprawiasz drugi raz) o sonarolu słychać dużo słabych opini jak jest na turze do niedużego ciągnika to jeszcze ok ale do ładowarki do oporowej roboty to porażka. Jest jeszcze opcja wycinaka szczękowego tylko że zamiast zębów ma łyżkę oglądałem kiedyś taki używany redrock bodajże ale pewnie są i inne firmy 

Opublikowano

Turem jednosekcyjnym i łyżką brałem trawę z pryzmy, średniopociętą, teraz mam pociętą na 4-5 cm i idzie elegancko, chociaż pewnie jak będą wyższe temperatury to zaczną się problemy z grzaniem.

Opublikowano
1 godzinę temu, Pawel29 napisał:

@Leszy no właśnie w tej chwili to używam do tego zwykłego krokodyla na turze i ściana pryzmy wygląda akceptowalnie tylko zastanawia mnie jak będzie wyglądało wbijanie szufli w trawę w tym łycho krokodylu bo teraz przy zwykłym krokodylu potrafi ciągnik ryc kolami jak chcem cale zeby wbic a trawa jest bardzo mokra bo ok 22% sm i praktycznie sieczka.

Ładowarka sobie pewnie poradzi, ale osobiście to nie powiem jak to wygląda. Ja do paszowozu używam traktora. 😀 

Opublikowano
1 godzinę temu, Pawel29 napisał:

I druga rzecz. Jak bym już zdecydował się na ten łycho krokodyl to jakie żeby będą lepsze? Kute przykrecane do ramy czy te takie wypalane z grubej blachy.     

@krzychu121 o tym sonarolu też myślałem. Tylko muszę gdzieś podjechać na żywo zobaczyć jak duża w nim jest ta szufla. Bo na zdjęciach wydaje się dosyć płytka. A w tej chwili 2m szufla a turze robię 2 kursy po osypke więc była by lipa jak tamtym trzeba by było jeszcze więcej razy obracać.

To faktycznie będzie problem z tą osypka . W tą łyżkę przy wycinaku zmieścisz gdzieś 3/4 tego co w szufle 2 m. Więc dodatkowy kurs 

Opublikowano
14 minut temu, krzychu121 napisał:

To faktycznie będzie problem z tą osypka . W tą łyżkę przy wycinaku zmieścisz gdzieś 3/4 tego co w szufle 2 m. Więc dodatkowy kurs 

A nieprawda co prawda mam do tura łyżkę 2m i łyżko krokodyl 1,8 m i w łyżki krokodyla kukurydzy z pryzmy więcej nabiram niż na łyżkę bo tu masz czym docisnąć i przytrzymać. 

Opublikowano

Karcher jest na ciepłą wodę więc lepiej się nią myje. Kranzle też daje radę ale wiadomo że jakby była na ciepłą wodę to jeszcze lepiej by szło. W kranzle dobra opcja jest to że można przestać myć a myjka będzie chodziła jeszcze 30-40 sekund zanim się wyłączy. Myjka  tak się nie wyłącza i włącza więc powinien być bardziej żywotny . Nowa też chciałem kranzle ale było kilka tys droższa niż Karcher przy podobnych parametrach 

• Thanks 1
Opublikowano

Kranzle na ciepłą jest dla mnie za droga a tym bardziej dwóch gości mi odradzało jak powiedziałem jak często będę używał  zresztą  np rozrzutnik i tak będę mył pradownica strażacka. Ile letnia masz kranzle i ile cenisz?

Opublikowano

Nie pamiętam. Musiałbym sprawdzić. Wziąłem ją z serwisu jako używana i przejrzana. A potem na modernizację z tego serwisu wziąłem karchera bo był sporo tańszy niż nowy kranzle. A też nie wiadomo ile nie używam tej myjki żeby dopłacać kilka tys. 3700 do rozsądnej negocjacji 

Opublikowano

Jak to z tymi programami. Kierownik budowy, projekt, pozwolenia. I kończy się na tym że formalności przybywa, kosztów również. Może perfekt robota ale kosztowo znając życie wyjdziesz podobnie niż robiąc samemu. Jedyna różnica to że potem musisz spełniać wymagania z programu

Opublikowano

W poprzednich naborach miałem brać i zrezygnowałem. Głównie przez to że obora pełna, a tam wzrost trzeba było. Doradczyni zaczęła klepać wniosek i nawet nie zapytała czy jestem w stanie dołożyć sztuk, a nie wiedziałem że trzeba zwiększyć do wniosku.

Opublikowano
1 godzinę temu, Paramonov napisał:

Składal ktoś wniosek o płytę obornikowa ? Czy rolnik powyżej 50 ma szansę dostać ? Warto to składać czy lepiej samemu robić lub w ogóle nie 

Czy się to w ogóle opłaca w takie coś wchodzić po dofinansowanie , za dużo różnych dupereli i głupot do spełnienia,  a jak jeszcze nie jesteś na VAT to dołożysz do tego , za te swoje 50% +vat zrobisz i nikt nie będzie ci na ręce patrzył i się czepiał szczegółów. 

Opublikowano

Gospodarstwo nie jest na VAT . Właśnie nie wiem co robić nie ma tej płyty niby wygoda by była z płytą ale szkoda trochę kasy na to....a zwiększać sztuk też nie chce :) także nie wiem