Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Też negatywnych skutków nie widziałem. Ale i pozytywnych też nie było , a jak choroba nie leczona co dzień się pogarsza. 

Już się wyleczyłem z tych dróg na skruty teraz jak się coś przytrafi to nie szukam czegoś co może pomóc tylko od razu idzie coś z grubej rury.

Edytowane przez robert1226
Opublikowano

Radzę najpierw przeczytać co jest na ulotce. U mnie się sprawdzają te tuby. Ale w przypadkach opisanych na ulotce. Jak ćwiartka widać że jest inna niż pozostałe. Czyli jest napuchnięta i na początku zdajania jest tylko trochę skrzepów to się od razu aplikuję tą tubę. I tak przez 4 udoje i przechodzi zapalenie. Wcześniej jak się zostawiało takie krowy i czekało aż samo przejdzie to zawsze trzeba bylo leczyć później antybiotykiem. Tak samo ta tuba nie zadziała jak ćwiartka jest twarda jak kamień i już jest ostre zapalenie. Ten mastan pomaga tylko i wyłącznie we wczesnym wykryciu zapalenia i szybkim zaaplikowaniu. Wtedy można obejść się bez antybiotyku i mleko od takiej krowy cały czas lać do zbiornika. 

Opublikowano

Czyli nawiązując do Twojej wcześniejszej wypowiedzi tuby karencyjne też mogą pomóc ale nie muszą. Dokładnie tak jak te bezkarencyjne.

Nie ma reguły. Czasem lek który ma leczyć daną bakterie też nie działa 🤷‍♂️

Opublikowano

Jeśli mleko dalej nie dobre to daj antybiotyk domięśniowo dobrany pod bakterie, jeśli tylko wymię zostało inne a mleko dobre to próbuj maściami pielęgnacyjnymi u mnie kiedyś była poprawa po czymś takim

Opublikowano (edytowane)

Mleko jest dobre ale jestem niezadowolony bo 20l.  1 ćwiartka nieczynna i już nie widzę poprawy po strzykawkach maściach. Chyba tylko w zasuszeniu to naprawi

Edytowane przez kampl
Opublikowano
2 godziny temu, plati napisał:

Czyli nawiązując do Twojej wcześniejszej wypowiedzi tuby karencyjne też mogą pomóc ale nie muszą. Dokładnie tak jak te bezkarencyjne.

Nie ma reguły. Czasem lek który ma leczyć daną bakterie też nie działa 🤷‍♂️

Dlatego jest robiony antybiogram by wiedzieć co podać. 

Opublikowano
8 minut temu, kampl napisał:

Ile czasu czekacie na wynik? Bo zapalenie to takie 4 dni. Wynik również 🤣 

2'-3 dni ,ale od razu by się nie pogłębiało daje lek który u mnie najczęściej się sprawdza sinulox .

5 minut temu, slawek74 napisał:

nie zawsze i wszystko z antybiogramu działa 🙋‍♂️

2 dni

U mnie lekarz robi I zawsze mu działa.

Opublikowano
8 godzin temu, krzychu121 napisał:

Radzę najpierw przeczytać co jest na ulotce. U mnie się sprawdzają te tuby. Ale w przypadkach opisanych na ulotce. Jak ćwiartka widać że jest inna niż pozostałe. Czyli jest napuchnięta i na początku zdajania jest tylko trochę skrzepów to się od razu aplikuję tą tubę. I tak przez 4 udoje i przechodzi zapalenie. Wcześniej jak się zostawiało takie krowy i czekało aż samo przejdzie to zawsze trzeba bylo leczyć później antybiotykiem. Tak samo ta tuba nie zadziała jak ćwiartka jest twarda jak kamień i już jest ostre zapalenie. Ten mastan pomaga tylko i wyłącznie we wczesnym wykryciu zapalenia i szybkim zaaplikowaniu. Wtedy można obejść się bez antybiotyku i mleko od takiej krowy cały czas lać do zbiornika. 

W lekkich przypadkach typu początek puchnięcia ćwiartki czy jakieś kłaczki w mleku daje przeciwzapalny  vetaprofen i smaruje jakąś topową maścią np z miętą pieprzową. Bardzo duża skuteczność nawet do 80 %. Nie stosowałem tego srebra ale raczej nie zaszkodzi a jeszcze może wspomóc. Fajna dodatkowa opcja.

Nie polecam tej metody przy ostrym zapaleniu, jak ćwiartka jest mocno spuchnięta albo  boląca albo mleko zmieniło kolor lub wszystko naraz . Nie pomoże.

• Like 1
Opublikowano

Może ktoś się orientuje, jak bardzo potrzebne jest to wzmocnienie na górze "kotła" paszowozu? zazwyczaj jest to poziomo wspawana blacha, potrzeba ściągnąć nadstawkę i się zastanawiamy czy trzeba kombinować coś na wzór orginału czy można iść na skróty?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, artek27 napisał:

Zostawiał ktoś mieszankę gorzowską do jesieni? Jak następne pokosy były?

Tydzień niech będzie suszy i słońca i będzie puszczala takie pojedyncze pędy i zaraz się wyklosi zero wartości z tego. Musi mieć cały czas wilgoć wtedy będzie ok i szybko odrośnie 

Edytowane przez dantur96
  • Thanks 1
Opublikowano

KANAŁ ZERO UWAGA!!!

W komentarzach było dużo głosów, żebyśmy zajęli się tematem rolników.

No to w środę o 20:00 wielka debata o rolnictwie. Wsród gości minister Kołodziejczak.

Zapraszamy! 💪

Opublikowano

Mnie to łamie jak widzę że wy prowadzicie dyskusje kiedy można zgodnie z prawem a ja na polu buty zostawię jak wejdę a co dopiero praca ciągnikiem.  Co roku ta sama bajka

Opublikowano

Też nie jest ciekawe na zboża nie wjadę z azotem bo za mokro. A tam gdzie gnój to śmiało bym wjechał bo działka po poplonie po żniwach Tylko talerzowko robione to grunt stabilny 

Opublikowano
Dnia 19.02.2024 o 05:39, ChiquitaB napisał:

Ktoś ma cos sprawdzonego na biegunke u krow? Przypaletalo się jakieś dziadostwo pewnie z wetem razem. Z krów jak z kranu. Oczywiście odrazu mleko w dół

do tygodnia samo przejdzie, miałem to samo ostatnio, pobranie spadło, mleko też ... 

Opublikowano
20 godzin temu, kampl napisał:

Mnie to łamie jak widzę że wy prowadzicie dyskusje kiedy można zgodnie z prawem a ja na polu buty zostawię jak wejdę a co dopiero praca ciągnikiem.  Co roku ta sama bajka

Ja akurat nie patrzę na przepisy. Sam wiem, kiedy daną robotę trzeba zrobić 😛  A te mapki od kiedy można (czy terminy do kiedy) traktuję tylko jako ciekawostkę