Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Kowalsky30 napisał:

Pisałeś niedawno, że nie. Posłuchałem i zamówiłem listownie... Teraz mam taki i taki😪

W urzędzie gminy i miasta przeszło a w zwykłym gminy nie

8 minut temu, Kowalsky30 napisał:

Pisałeś niedawno, że nie. Posłuchałem i zamówiłem listownie... Teraz mam taki i taki😪

Opublikowano

A takie nie przemyślenie głupie wzięło. Bo wszyscy zaczynaja straszyć wojna. Że Rosja za 5 lat będzie chciała uderzyć na Suwałki. Skoro wszyscy od lewa do prawa tak mówią, dalej ludzie zajmujacy się militariami. Nie boicie się że macie przewalone? Bo w końcu to u was cały bałagan będzie. 

Opublikowano

Wierzysz w to ? Teraz wojna nie polega na mordowaniu ludzi po to żeby zająć ich teren. Wojna polega na robieniu kasy. Prosty przykład Ukrainy. Walczą tyle czasu i nie mogą skończyć. Ofiary są ale bardzo mało. Ukraina niby prowadzi wojnę a paliwa kupuje z Rosji. Rosja jakby chciała wykończyć Ukrainę to by im odcięła paliwa i zbombardowała infrastrukture krytyczna. A tego nie robi. Tam się robi na tym kasę. 

A popatrz teraz na strefę gazy. Pejsy w kilka dni zabili więcej ludzi niż ten żądny krwi Władek przez dwa lata. A jaki jest faktyczny stan ofiar w strefie Gazy się nie dowiemy bo wszystko trzymaja tam pejsaci. 

Opublikowano

Kuźwa drugie zaleganie w tym roku i pacjętka chyba pojedzie. Po ocieleniu już nie wstała. Przez dobę dostała 7 butelek wapna na raty w tym te jedne z magnezem(pół dożylnie pół w skórę) do tego 0,6 l wapna do pyska. Co to kuźwa za leki. Kiedyś prawie każde zaleganie po przyjeździe weta kończyło się krówka przy nim jeszcze wstawała. Mieli do dyspozycji antiparen. Nie wiem co w tym było oprócz wapna ale działało szybko.

Krowę jak podniosę za biodra stoi, chwieje się  lekko trzęsie ale stoi ze dwie  godziny nawet. Je i pije. Mleko rośnie. Nie wiem czy jest sens siebie i ją jeszcze męczyć. Krowa to skomplikowane stworzenie. Do porodu ok. Cielaczek z d*py wyskoczy i paraliż. To chyba jakaś rewolucja hormonalna się robi. Co to jest te porażenie oprócz tego że krowa się odwapnia? Paraliż nerwów je łapie czy jak?

Rano dałem  tą 6,7 butelkę wapna co było ze 30 h po wycieleniu. Jest sens coś jeszcze w ją pakować. Wapno ile od porodu ma sens?

Opublikowano

Proponuje zbadać przed samym porodem lub po porodzie poziom wapnia, fosforu i magnezu. Nie każde zaleganie jest winą niedoboru wapnia. U mnie, jednego roku zaczeły zalegać przed porodem, przyczyną był niedobór fosforu. 

Czy po porodzie dajesz jakieś wapno lub fosfor, czy dopiero jak zacznie zalegać ? 

• Like 1
Opublikowano

I potasu. Można było u niej pobrać krew tuż przed podawaniem wapna. Po zbadaniu byłby obraz w jakim stanie była, i czy nie trzeba czegoś jeszcze dołożyć

13 minut temu, Troker1979 napisał:

Kuźwa drugie zaleganie w tym roku i pacjętka chyba pojedzie. Po ocieleniu już nie wstała. Przez dobę dostała 7 butelek wapna na raty w tym te jedne z magnezem(pół dożylnie pół w skórę) do tego 0,6 l wapna do pyska. Co to kuźwa za leki. Kiedyś prawie każde zaleganie po przyjeździe weta kończyło się krówka przy nim jeszcze wstawała. Mieli do dyspozycji antiparen. Nie wiem co w tym było oprócz wapna ale działało szybko.

Krowę jak podniosę za biodra stoi, chwieje się  lekko trzęsie ale stoi ze dwie  godziny nawet. Je i pije. Mleko rośnie. Nie wiem czy jest sens siebie i ją jeszcze męczyć. Krowa to skomplikowane stworzenie. Do porodu ok. Cielaczek z d*py wyskoczy i paraliż. To chyba jakaś rewolucja hormonalna się robi. Co to jest te porażenie oprócz tego że krowa się odwapnia? Paraliż nerwów je łapie czy jak?

Rano dałem  tą 6,7 butelkę wapna co było ze 30 h po wycieleniu. Jest sens coś jeszcze w ją pakować. Wapno ile od porodu ma sens?

Lekarz mówi, że tamte krowy były inne 😛

Opublikowano (edytowane)

Rozmawiałem właśnie z wetem to mówi że to zaleganie a nie porażenie. Problem jest z mięśniami tak jakby to były masakryczne zakwasy. Kazał jak najczęściej stawiać krowę i może puści za dzień, dwa, trzy, pięć. Dawać ewentualnie butelkę wapna tak na potrzymanie. Za***ać się robotą przez taką jedną krowę można ale czy będzie za to nagroda? Jakoś nie mam dobrych doświadczeń.

Edytowane przez Troker1979
Opublikowano

Niestety nie pamiętam żeby u mnie kiedyś skończyło się to dobrze jeśli nie wstała po kroplówkach :( ODPUKAĆ odkąd mam spoko żywieniowca od 3 lat i właśnie zwrócił uwagę żeby zwiększyć poziom fosforu w paszy to skończyły się takie problemy ale już się boje ze jak to napisałem to coś wyskoczy

Opublikowano

Różnie z tym jest. Kilkanaście lat temu krowa leżała nam 5 tygodni. Chyba 2 laktacja. Z początku dała radę poderwać się aby się wydoić i znów się kładła, ale po tygodniu już musieliśmy ją 2x dziennie przekręcać na boki i doić na leżąco. Po 5 tygodniach straciliśmy nadzieję i lekarz dał namiar na skup leżaków, wtedy jeszcze nie wiedzieliśmy że tacy są.

Dziwny zbieg okoliczności, ale po 5 tygodniach leżenia, w dzień gdy lekarz zostawił wizytówkę krowa wieczorem poderwała się do dojenia :P Na krótko, ale zawsze. Po kilku dniach coraz dłużej, aż po tygodniu stała już normalnie. Odwdzięczyła się jeszcze kilkoma laktacjami 10+

Opublikowano
46 minut temu, Troker1979 napisał:

Co to jest te porażenie

Mój wet mówi prosto. Zaleganie poporodowe, krowa leży do mniej mniej więcej 3-4 dni po porodzie. Można zauważyć "zamglenie" źrenic. Przyczyna niedobór wapnia

Porażenie, krowa może "położyć się" później niż przy zaleganiu. Można zaobserwować drgawki mięśni. Przyczyna niedobór potasu, fosforu lub magnazu ( niekoniecznie jednego z tych pierwiastków ).

Jedno siedzi w kościach, drugie w mięśniach. Co prawda miałem tylko kilka razy zaleganie i raz porażenie. Ale każdorazowo krowy wstawały przy lekarzu

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, leszek1000 napisał:

Proponuje zbadać przed samym porodem lub po porodzie poziom wapnia, fosforu i magnezu. Nie każde zaleganie jest winą niedoboru wapnia. U mnie, jednego roku zaczeły zalegać przed porodem, przyczyną był niedobór fosforu. 

Czy po porodzie dajesz jakieś wapno lub fosfor, czy dopiero jak zacznie zalegać ? 

Ta już nie wstała po tym jak wypluła cielaka. Po porodzie daje wapno w kroplówce takim podejrzanym, podtuczonym.

Dostała Tetanusan 24% pół butelki dożylnie pół w skórę w czasie rozłożonym na kilka godzin. Tam jest oprócz wapna magnez i fosfor jak się nie mylę.

Czym Uzupełniacie fosfor, potas, magnez? Teraz jeszcze można zbadać krew czy za późno?

Edytowane przez Troker1979
Opublikowano

Jeśli problem jest z fosforem można to zauważyć też po tym, że krowy "puszczają" mleko. Jeśli się widzi rano mleko pod krową, to warto jej dostarczyć fosforu. On odpowiada min za napięcie mięśni 

• Thanks 1
Opublikowano
15 minut temu, Troker1979 napisał:

Ta już nie wstała po tym jak wypluła cielaka. Po porodzie daje wapno w kroplówce takim podejrzanym, podtuczonym.

Dostała Tetanusan 24% pół butelki dożylnie pół w skórę w czasie rozłożonym na kilka godzin. Tam jest oprócz wapna magnez i fosfor jak się nie mylę.

Czym Uzupełniacie fosfor, potas, magnez? Teraz jeszcze można zbadać krew czy za późno?

Nawet powinieneś zabadac tą krew. Może być tak że jej uzupełniasz a to i tak ucieka. 

Te z niedoborami wapna to wstają przy weterynarzu a te z niedoborami fosforu i magnezu to już cięższy temat. Ale jak piszesz ze stoi jak postawisz to powinna się ogarnąć. Tego bolusa jej wrzuc jak wet ma. 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Troker1979 napisał:

Tetanusan 24 się nie nadaje . Teraz to się daje powoli całą butelkę tetanusan 50 do żyly chyba że zacznie nią rzucać to wtedy resztę pod skórę . Tet 24 i jeszcze połowa do żyły to całe nic to jak 125 50 do żyły to i nie dziwię się że nie chce wstać . Dobrze jest w między czasie dać z fosforem coś do żyły . Mam to w 250 butelkach ale zapomniałem . Dobrze dać ta 250 z fosforem i 350 tet 50 jednocześnie