Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

No i wychodzi na to że Ty mniej rozwojowy jak inni... 

Wam to jeden tu bogiem co ma 3 ha ..😁

56 minut temu, slawek74 napisał:

Szymon nie obrażaj pana bogdana to chory człowiek jest 🤭

Gdybyś nie był chory to byś nie udawał Andrzeja ..🤪

50 minut temu, robert1226 napisał:

Nawet śmiało można żec niedorozwinięty.

Bardzo trafnie napisałeś o sobie 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

Może mieć i hektar, co to zmienia ? 

Mówisz że ludzie nabrali wokoło dużo ziemi a sam ledwo kilkadziesiąt hektarów kupiłeś, więc widać jesteś nieudacznik. A innych pouczasz. Zejdź na ziemię. 

• Like 1
Opublikowano

Koty zniszczyly mi ponad 20 balikow z drugiego pokosu. Katastrofa jakaś. Pierwszy raz taka sytuacja.i to od razu z taką ilością. A ile się nie doliczyłem? Wolę nie wiedziec. I jeszcze najbardziej mnie wk***ia że kiedyś miałem wszystkie pokosy super. A od roku pierwszy pokos mam bardzo ładny a im dalej tym gorzej. 3 pokosu to już mogę nawet próbować nie dawać. Co się takiego wydarzyło na tych lakach. 

Opublikowano

Ludzie w latch dziewiędziesiątych przesiąknięci byli PRL em ,nie mieli przykładu i wiedzy jak ruszyć ,wy młodsi nie pamiętacie tego ,a opowieści zdają się być jakieś takie nierealne  . U mnie największy na okolicę w roku 89r miał 20 krów ,to był kosmos . Jak ktoś miał tyle krów to miał do tego sprzęt ,czytaj zdobył go za plecami z ramienia PZPR , u nas 8  do 10 , i weś z tego na gwałt kup hektary ,pobuduj się i kup maszyny ,najlepiej na raz . i zrób to wszystko własnymi łapami ,i wybuduj na własnych narzędziach ,bo majster  miał poziomicę ,metrówkę i kielnię ,jak betoniarkę i rusztowania to majster nad majstry .  A tu wszystko upada ,dochód narodowy maleje ,pieniędzy  brak . Kto za komuny był w partii to i za nawozami nie stal ,i przydział na maszynę dostał ,i z pgr cichaczem maszynę bez przetargu . O zakupie ziemi nie wypowiem się bo stare polskie tereny i pgr ,brak ,no zaraz za ,,granicą'' była rsp ,ale toto to tylko było ,no przez takie coś najlepiej rządzona Polska musiała upaśc  .     Mówią że jak wieczorem ,,dorzuci do pieca'' ,to człek łagodniejszy rankiem ,ale czekaj to o kobitach  tak mówią 🤷‍♀️

8 minut temu, kampl napisał:

Koty zniszczyly mi ponad 20 balikow z drugiego pokosu. Katastrofa jakaś. Pierwszy raz taka sytuacja.i to od razu z taką ilością. A ile się nie doliczyłem? Wolę nie wiedziec. I jeszcze najbardziej mnie wk***ia że kiedyś miałem wszystkie pokosy super. A od roku pierwszy pokos mam bardzo ładny a im dalej tym gorzej. 3 pokosu to już mogę nawet próbować nie dawać. Co się takiego wydarzyło na tych lakach. 

Nigdy nie zdarzyło się by balik do końca zgnił ,przeważnie z brzegu  ,bądż dobrej myśli .

• Like 5
Opublikowano

Niestety. Zgnity niemal cały. Przy mniejszych dziurach jest szansa. Ale raczej 10 całkowicie do wyrzucenia. A propo tematu. W 89 mój ojciec miał już przepisane gospodarstwo. Dziadkowie wyszli bardzo z biedy. Dziadek był inseminatorem. Postawili oborę na 40 djp. Ta klasyczna. I mieli już 20ha własności chyba i 10 dzierżawy. Szkoda tylko że mój ojciec na bydle się nic a nic nie znał. Zainwestował w świnie. Bo prościej. No i tyle. Z największego gospodarstwa w gminie nic się na tych głupich świniach wielkiego nie wydarzyło. Ci co poszli w krowy to wyszli dobrze. 

Opublikowano

Bo karcie to tak idzie w środek by była od środka dobrze zbita by nie poszło. 

Wczoraj taka otworzyłem zawiozłem ją na płytę i zacząłem odwijać jedną strona całkowity gnój ale tylko ok 15cm dalej ładna kiszonka.

Opublikowano

Jak po sipmie to ciężko coś wybrać nawet po małych dziurkach po kotach. Ja mam 9 sztuk na stanie. Dzięki nim kiszonka z kukurydzy bez strat ale baloty sito. Kleiłem i kleiłem to strat nie ma wielkich. Problem rozwiązał jak pociągnąłem siatkę taką z drobnymi oczkami i podłączyłem pastuch i to nawet nie dookoła. Jakieś 50%. Koty przestały tam chodzić po jakimś czasie.

Opublikowano

Farma 2. Ogólnie różne miałem baliki. Niektóre zepsute rzeczywiście tylko trochę koło dziury a niektóre wystarczy 1 dziura żeby cały balik wyrzucać. Z zewnątrz gnój. W środku przegrzane, białe. Ale po kocie to dopiero mój pierwszy. Normalnie dookoła niemal sobie poleciał. Zrobię jutro zdjęcie jak to wygląda ładnie. 

Opublikowano

Co do rsp to powiem tak duzo ludzie mówi że PGR. Moj dziadek był jednym z założycieli rsp w latach nie wiem dokładnie 60 gdzies. Wnosił 15ha ziemi wtedy. Pracowało tam jeszcze do napewno 2000r od ch ludzi. Mieli praktycznie wszystko od a do z razem z szklarniami itp. Tata robil przy swiniach teraz na emeryturze. Mają ok660ha mieli okazje kupić po PGR 250ha ale przez uwczesnego prezesa przetarg przegrali  bo o jeden dzień za późno  dowiózł dokumenty. Pozniej się okazało że pracę znalazł  u tego co przetarg wygrał a tylko dwóch do przetargu stawało. Aktualnie maja tylko uprawę roślinna i z 15 ludzi do pracy

Opublikowano
slawek74 napisał:

a po co przewracać 🤭🤔

ładniej się zagrabia ja robię w bele to totalnie mokrych nierobię

rano koszę przetrząsam i na drugie rano grabienie i belowanie. mowa o pierwszym pokosie

• Like 1