Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, soltys48 napisał:

Był 

Ojciec nie myślał w ten sposób jak ja 

Inaczej byłbym w innym miejscu niż teraz jestem

Wtedy kto chciał to ziemi było do oporu i za grosze tak naprawdę 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
11 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Kto miał wtedy rozum to dziś nie czapkuje o dzierżawy ...🤪

😲

Ogar nie rozum a po pierwsze dobre plecy a po drugie miękki kręgosłup.

Mam w bliskiej rodzinie takich co skorzystałeś z dobrodziejstwa czasów im współczesnych....

• Like 1
Opublikowano

Mam w bliskiej rodzinie takich co skorzystałeś z dobrodziejstwa czasów im współczesnych....

Ojciec naszego wice ministra znaczną rolę odegrał w ratowaniu pgrow

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, soltys48 napisał:

Chłopie u mnie w podlaskim nie było PGR ale w warminsko mazurskim to PGR na PGR ...wystarczyło mieć kasę i chęci i ziemi do oporu nawet z drugiej ręki jeśli nie bezpośrednio po PGR ...na początku lat 90 ziemia była prawie darmo i tyle ...tylko nie wszystkim się chciało robić ...a co powiedzieć ruszyć deee i jechać na pole 10/15 km ..

Opublikowano
6 minut temu, Karol6130 napisał:

A to mieli taki obowiązek?

Przecież mogli też sprzedać to co mieli 

Taka jego logika. Głupi jesteś, bo Ci rodzice nie kupili PGR-u..... 

• Like 2
  • Haha 2
Opublikowano
4 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Chłopie u mnie w podlaskim nie było PGR ale w warminsko mazurskim to PGR na PGR ...wystarczyło mieć kasę i chęci i ziemi do oporu nawet z drugiej ręki jeśli nie bezpośrednio po PGR ...na początku lat 90 ziemia była prawie darmo i tyle ...tylko nie wszystkim się chciało robić ...a co powiedzieć ruszyć deee i jechać na pole 10/15 km ..

Widzisz. Ode mnie 6 km był bardzo duży PGR a w promieniu 30km było ich kilkanaście. 

Z jednym się zgadzam z tobą 

KTO CHCIAŁ i się nie bał....

Za ojcowe decyzję nie mogę odpowiadać.

Co do ziemi po PGR u nas to książkę  by napisał 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Leszy napisał:

Taka jego logika. Głupi jesteś, bo Ci rodzice nie kupili PGR-u..... 

Twoja logika jest taka że rolnik stracił bo pgry padły ...nic głupszego nie mogłeś wymyślić ..

Soltys...Jeśli ktoś pisze że był za młody to ja się pytam co ojciec wtedy robił i tyle ....mój mi zawsze tłumaczył kupuj ziemię bo zginiesz na 15ha ..

Opublikowano
5 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Twoja logika jest taka że rolnik stracił bo pgry padły ...nic głupszego nie mogłeś wymyślić ..

To weź jeszcze raz przeczytaj tamto.  

Opublikowano

Kiedyś mojemu Ojcu proponowano cały pgr wraz z całym majątkiem i zespołem pałacowo-dworskim , obok pałacu były stajnie / obory , sam pałac piękny bo z XVIIw i lamus drewniany do tego też z tego okresu.. do tego dawali kredyt na nowe ursusy i inne maszyny.. to było na dość krótko przed rozpadem PRL i denominacją , niestety Ojciec bał się że tego sam nie spłaci , a ziemi coś ponad 120ha było do zgarnięcia , pałac odrestaurowany był , wraz  z wszystkimi meblami i ozdobieniami..

Gdyby wiedział że tak szybko to spłaci za jakieś koguty to by się nie zastanawiał nawet ..

Opublikowano

Do czyszczenia komina mam taki przyżąd na wkretarke z lansuszkami na końcu, super czyści komin.

Co do Prl, jak to miało przetrwać jak wszyscy kradli, teściowa robiła w zakładach mięsnych to zawsze mowila ze każdy wynosił to czemu ona nie miała, i to dzień w dzień. Jak jeszcze pracowałem to koles robil kiedyś jako zaopatrzeniowiec w PGR, zawsze mowil ze niczego mu nie brakowało. Teściowa opowiadała ze do nich z gminy przyjeżdżali zeby tesciu jakas ziemie za grosze po kimś kupil to nie chciał bo za ciężka do uprawy, ludzie bali się wszystkiego zeby inwestować ale kraść juz nie. Ci co z pierwszych prow-ow czy to SAPARD byl wtedy korzystali to teraz największi gospodarze w okolicach.

• Like 3
Opublikowano
Bogdan_ja napisał:

Kto miał wtedy rozum to dziś nie czapkuje o dzierżawy ...🤪

Weź ty sołtysik wytłumacz jak było jak ciebie wtedy na świecie nie było 😲

nie wszędzie były pgr...

Bogdan_ja napisał:

Był 

Ojciec nie myślał w ten sposób jak ja 

Inaczej byłbym w innym miejscu niż teraz jestem

Wtedy kto chciał to ziemi było do oporu i za grosze tak naprawdę 

cały czas kłamiesz i nie znasz realiów z innych stron Polski niż twoja ...

Opublikowano

Kto miał pgr pod ręką to może i kupił ,pod warunkiem że miał jakieś maszyny ,no a jakie maszyny miał gospodarz za komuny ,jak miał z 11 ha to może i dostał trzydziestkę po kilku latach ,jak miał sześc dziesiątkę to zarżnięta i okradziona z pgr ,jak jakąs maszynę to zarżniętą z przetargu z pgr .  Tam było nakazano palnikiem palić zgrabiarki ,czy pługi i na złom . I wiecie co ,te cholerne zgrabiarki siódemki ,czy brony ludzie ze złomu brali i na powrót spawali . A jesli chodzi o złom ,u mnie pgr nie było to na złomie dostałeś polewane wiadro a nie kawałek rurki ,za to w okolicach pgr już można było coś wybrać . W takim Olecku był złom przy jeziorze ,tu jak na Raczki , wyjazd . Lemieszy ,i poidła krowom nawybieralem ,bo w okolicy pgry ,a u mnie w Raczkach ,druty od tabaki i podziurawione garnki .  Teraz drogi lux ,traktory szybkie i sprzęt to i 10 km można na pole dojechać ,a kiedyś ,mam niecały  hektar tak z 10 km  ode mnie to wiecie jakie kiedyś były drogi  ,to była pier**l... eskapada by tam dojechać ,to było ekonomicznie nieuzasadnione . I kuwa wziąć 15 ha ,trzydziestkę ze snopowiązałką ........ . A co ja   tu się  produkuję  . Ten wygrał co za grosze wziął razem z budynkami  i miał na miejscu ,jak  miał czym robić i kredytów się nie bał .

• Like 3
Opublikowano

Po czasie pgr też były jeszcze takie momenty 'taniosci', w 2001 roku rodzice kupili 4 ha ziemi od państwa po 6-9 tys za ha, takiej ziemi było bardzo dużo u nas, na kolejnym przetargu już więcej chętnych było ale cena ciągle niska i po 13-15 tys za ha szło. Bali się a wtedy jakby poszaleli to można było kupić 30-40 ha i to blisko domu.