Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a widzisz, ta ma bardzo ładne wymię dalej i co ?, skapnalem się dopiero jak zaczęłem zdajać 1 raz. Taka to ze slawkiem dyskusja, ot dobrą radę daleś, dobrze że do Ciebie wszystko dociera Spytałem się tylko żeby dowiedzieć się czy ktoś kiedyś tak miał i jaka może być to przyczyna i czy coś z tym robić... sztuk dużo ...

Opublikowano
robertrolnik27 napisał:

1 godzinę temu, slawek74 napisał: nie mam więcej pytań... kupuj u dobrego hodowcy a nie papraja tanio było.... A masz zdolność do sprawdzania drożności strzyków jak tak to się nią podziel 😅 Zdarza się tak i tyle tego nie przewidzisz 

za friko 🤔 o nie to kosztuje taka wiedza €€€

ThePerkins napisał:

a widzisz, ta ma bardzo ładne wymię dalej i co ?, skapnalem się dopiero jak zaczęłem zdajać 1 raz. Taka to ze slawkiem dyskusja, ot dobrą radę daleś, dobrze że do Ciebie wszystko dociera Spytałem się tylko żeby dowiedzieć się czy ktoś kiedyś tak miał i jaka może być to przyczyna i czy coś z tym robić... sztuk dużo ...

zacxnij robić to co lubisz a nie na siłę....

• Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, ThePerkins napisał:

Ta moja też miała ładne i kształtne wymie w życiu bym się nie spodziewać takiego zonka moja nawet w strzykach otworów nie miała. 

Taksamo jak jeszcze swinie były to był prosiaczek wieprzek do sikania ok a pod ogonkiem zarosniete , i to był prosiak najlepszy z miotu.

• Thanks 1
Opublikowano

1 raz się z czymś takim zderzyłem niestety :/ Oby dobrze doiła i na 3.

27 minut temu, slawek74 napisał:

za friko 🤔 o nie to kosztuje taka wiedza €€€

zacxnij robić to co lubisz a nie na siłę....

Co ma piernik do wiatraka ?, tyle pomogłeś że fiu fiu... Co jakby to była moja jałówka to też nazwałbyś mnie paprajem ?

Opublikowano

Myślę że strata wydajności na "trójkach" to max 10 %. Doiły mi się takie i po 50 l dziennie. Minus taki że jak złapie poważne zapalenie i nie da się wyleczyć to krowa wek. A tak zawsze można jeden strzyk skasować na amen.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Troker1979 napisał:

Myślę że strata wydajności na "trójkach" to max 10 %. Doiły mi się takie i po 50 l dziennie. Minus taki że jak złapie poważne zapalenie i nie da się wyleczyć to krowa wek. A tak zawsze można jeden strzyk skasować na amen.

Wystarczy mi 500ml rywanolu żeby wykończyć ćwiartkę? Bo daje po 100 po doju

Opublikowano

Ludzie są różni. U mnie ojciec jak sprzedawał to zawsze teoretycznie sztuke która wydawała mu się gorsza zostawiał w gospodarstwie, bo po co miał później słuchać narzekania, że ktoś zapłacił A sztuka kiepska. 

Cieszyło go jak  klient wielokrotnie wracał. 

A i nieraz się okazało że sztuka z wyglądu średnia, A wydajność dużo lepsza niż reszta 

• Like 1
Opublikowano
Troker1979 napisał:

Ja stosowałem ostatnio pollenę JK lepiej działa niż rywanol. Krócej to się babra.

pollene jest już wycofana i nie wolno tego produktu używać.... 🙋‍♂️

plati napisał:

Ludzie są różni. U mnie ojciec jak sprzedawał to zawsze teoretycznie sztuke która wydawała mu się gorsza zostawiał w gospodarstwie, bo po co miał później słuchać narzekania, że ktoś zapłacił A sztuka kiepska. 

Cieszyło go jak  klient wielokrotnie wracał. 

A i nieraz się okazało że sztuka z wyglądu średnia, A wydajność dużo lepsza niż reszta 

miałem na sprzedaż w poprzednim roku i klijent nie chciał kupić bo chciał koniecznie duże sztuki bo uwaga ,,jak się nie uda,, to mało będzie na mięso 🤦 sztuka troszkę mniejsza od innych po pierwszej ksktacji dała o 500 litrów więcej od pozostałych 4 po niej wycielonych a chciałem ją sprzedać bo termin mi nie odpowiadał

Opublikowano
19 godzin temu, ThePerkins napisał:

Miał ktoś taki przypadek że jałówka miała zarośnięty kanał strzykowy ?, mleko nie leci kompletnie nic. Wet przyjechał, podłubał i mówi że raczej nic z tej ćwiartki nie będzie ale kazał 1x próbować zdoić czy będzie coś kapać. No i co za tym idzie teraz daje 1l mleka ... ( oczywiście + zapalenie...)

Oczywiście, że się zdarza. Moim zdaniem doić i grzebać nie warto. Na trzy strzyki dają mleko normalnie. Zaś jak się nic z zewnątrz nie dostanie to zasuszy taką ćwiartkę bez zakażenia żadnego. 

Opublikowano
13 godzin temu, kampl napisał:

Wystarczy mi 500ml rywanolu żeby wykończyć ćwiartkę? Bo daje po 100 po doju

zaryzykuj ,i daj 3 x 100 ml ,lub 2 x 100 mll,i po 2,3 dniach popraw 2 x 100 ,jest szansa że  nie zasuszy , a wyleczy ,oczywiście wymię dziwnie zbrzęknie ,stwardnieje ,ale po czasie to przejdzie .

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Ogólnie to zapalenie nie rokuje. Bardzo twarda ćwiartka, idzie masło. Wiec boję się że to wymię krowę wykończy. Ale po 1 użyciu juz widzę postęp. 

Opublikowano
25 minut temu, robert1226 napisał:

No i co mi pokazujesz że kilka sztuk dało więcej niż 40 to i tak że zbiornika może wyjść mniej .

Przecież to są średnie z całego stada.

20 grudnia 43 krowy dojne średnia 43,

25 stycznia 42 krowy dojne średnia 42,

18 luty 42 krowy dojne średnia 39,

21 marca 40 krow średnia 41,

Itd itd itd

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Supersebusiek napisał:

Dobra spokojnie , nie kłócić się już dziś , a i tradycyjnie Panie i Panowie Najlepszego w Nowym Roku .

Poszedł by na sylwestra  a to nogi bolą ,wziąłby przeciwbólowe ,to by i potańczył ,ale jak wezmiesz przeciwbólowe nie wypijesz ,jak nie wypijesz nie zatańczysz 😐.   O śpiewaniu nie wspomnę 😐          

• Haha 1