Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, slawek74 napisał:

tak tylko zapytam 🤔 dużo sztuk doisz? jakie litry masz na zbiorniku?

41szt średnia 30-32l dziennie od szt 

2 godziny temu, robertrolnik27 napisał:

O Boże... 🤦‍♂️ 

Ty robisz wszystko sam? Jakie masz stado? Ile doisz pochwal się... 

Jak chce się być najmądrzejszym od wszystkiego to się nie jest od niczego 🤷‍♂️

Czyli pokazujesz że nie chcesz wiedzieć nic i liczysz na to że ktoś wobec ciebie będzie utrzciwy i nie przebywając na codzień w stadzie ma ci doradzać co jak masz robić 

Edytowane przez Domiś10
  • Like 1
Opublikowano
50 minut temu, kizak napisał:

To ja tak się wetnę . Mam dojarkę westfalię ,i zanim wkręcałem olej przeznaczony do westfalii ,to pobierało elegancko [zależnie od wkręcenia butelki] . Akurat na składzie przybrakło tego oleju ,więc kupiłem jakiś inny olej do pomp próżniowych . Teraz jest problem z pobraniem ,czyli w tej pozycji co było ,ani w żadnej z bardziej wykręceniem butelki ,nie chce pobierac  . Czyżby był za gęsty i po tych sznurkach nie przemoczy się . Może ktoś to zgłębiał ?

Ja do pompy dojarki  dałem olej Joskina i  ładnie mi to chodzi.

Opublikowano

Zaraz ci napiszą pokaż dowody bla bla bla, zaraz ktoś wstawi swoje wyniki i będziecie tak wygladać jakbyście sobie fiflaka centymetrem mierzyli, kto ma większego. Dajcie spokój, jeden korzysta drugi nie. Na prawdę nie trzeba sie wyzywać od nieudaczników i innych, ja zrezygnowałem i nie żałuję chociaż już na odchodnym mi proponowali jeszcze audyt somatyczny, szkolenie, miałem wtedy już na prawdę ch*jową sytuację bo tylko 17 szt dojonych 😁 jakieś 1,5 roku potem zootechnik wpadł namówić na powrót a tam ze stada 40szt się zrobiło 70, 30 dojnych, ale się nie zdecydowałem. Z drugiej strony też szanuję jak ktoś ogarnia temat tak jak sławko czy leszek1000, zawsze można się czegoś mądrego dowiedzieć

• Like 3
Opublikowano
3 godziny temu, tomislawwitow napisał:

W duovacu pulsator chodzi cały czas w jednym rytmie. Nie zwalnia, ani nie przespiesza. Kwestia aparatu czy pulsatora ? 

Sprawdź czy nie pękła któraś uszczelka w uchwycie indykatora tam gdzie jest regulacja albo pod uchwytem, potrafią pękać ze starości i właśnie takie dziwne rzeczy się dzieją.

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolniik122 napisał:

Zamówione 3 składy mokrej wysłodki po 2400 za skład. Cukrownia Krasnystaw

Co tak tanio. Blisko? W moich okolicach skakało od 3000 do 3400. 100km

Opublikowano
19 minut temu, tumiwisizm napisał:

Zaraz ci napiszą pokaż dowody bla bla bla, zaraz ktoś wstawi swoje wyniki i będziecie tak wygladać jakbyście sobie fiflaka centymetrem mierzyli, kto ma większego. Dajcie spokój, jeden korzysta drugi nie. Na prawdę nie trzeba sie wyzywać od nieudaczników i innych, ja zrezygnowałem i nie żałuję chociaż już na odchodnym mi proponowali jeszcze audyt somatyczny, szkolenie, miałem wtedy już na prawdę ch*jową sytuację bo tylko 17 szt dojonych 😁 jakieś 1,5 roku potem zootechnik wpadł namówić na powrót a tam ze stada 40szt się zrobiło 70, 30 dojnych, ale się nie zdecydowałem. Z drugiej strony też szanuję jak ktoś ogarnia temat tak jak sławko czy leszek1000, zawsze można się czegoś mądrego dowiedzieć

Oni ci napiszą że wynikami z federacji nie mierzą sobie fiflaka z sąsiadem aby mieć więcej od niego 🤣🤣🤣 

Opublikowano
20 minut temu, kampl napisał:

Co tak tanio. Blisko? W moich okolicach skakało od 3000 do 3400. 100km

Suwałki okolice wysłodki po 120 tona z Litwy, jakieś 80km do cukrowni. Tylko one taki grubszy wiór, nie tak jak polskie.

Opublikowano
54 minuty temu, krzychu121 napisał:

Wszystko się zgadza. Ale to tylko nie liczni potrafią zrozumieć że mając 4-5 klasę orna można zrobić fajną objetosciowke a całkiem co innego wyjdzie na torfie mimo iż to też 4b. I wtedy taka krowa żywiąc się dobrą objetosciowka da tyle samo mleka co krowa żywiona trawa z torfów ale z dodatkiem już pelnoporcjowki. I już koszta się rozjeżdżają. Tak samo ma się do tego genetyka. Dlatego jak ktoś pyta ile doisz to wzbudza to we mnie śmiech. Jakby wszędzie było wszystko jednakowe. Dlatego ten z 8 tys wydajności może mieć taki sam zysk jak ten z 10 tys bo ten drugi kręci wydajność generując duże koszta. 

Pewnie tylko ze słaba genetyką nie będziesz miał 10 tyś i na słabych paszach objętościowych. Nie sztuką jest mieć 10 tyś na paszach tylko sztuką jest mieć 10 tyś na objętościowych a dodasz do tego wszytko inne co krowa potrzebuje i masz 12. 

Na to wpływa wiele czynników nie tylko pasza którą dasz i tyle. Jeśli krowie zapewnisz najlepsze warunki od pasz objętościowych po treściwe, światło i świeże powietrze, wentylację to ona się odwdzięczy w mleku i rozrodzie. To nie jest tak że ja jak kupuje na miesiąc 3 t rzepakowej i 2 t sojowej to zarabiam tyle samo co ten co nie kupuje ale ma 8 tys. Nie pewne ale możliwe że ma więcej problemów bo nie spełnia wymagań żywieniowych krów albo spełnia ale po prostu ma inne sztuki które nie potrzebują pasz. Temat rzeka, każdy robi u siebie jak tam uważa 😁

56 minut temu, ChiquitaB napisał:

Ja w tym roku nie żałowałem na pole a muszę korektor białkowy dorzucać żeby mocznik podbić bo susza zwoje zrobila i kiszonki bez szału powychodzily.

No tak, na pewne rzeczy wpływu nie mamy. Ja wszedłem w ziarno kiszone i mocznik spadł, zobaczę jak teraz bo więcej lucerny idzie inna pryzma trawy poszła do badania j czekamy, przed światami korekty będą. 

51 minut temu, Domiś10 napisał:

41szt średnia 30-32l dziennie od szt 

Czyli pokazujesz że nie chcesz wiedzieć nic i liczysz na to że ktoś wobec ciebie będzie utrzciwy i nie przebywając na codzień w stadzie ma ci doradzać co jak masz robić 

Niee, sam dużo robię i wiele rzeczy sam koryguje ale w kontakcie z innymi osobami. Jedna osoba nie jest w stanie wszystkiego ogarnąć. 

Ba nawet muszę wiedzieć wszystko. 

To inaczej. Żywisz krowę patrząc na nią czy na jakieś wyniki z mleka, kału, krwi? 🤔 Chyba że tylko na litry patrzysz. 

51 minut temu, tumiwisizm napisał:

Dlaczego mamy kogoś wyzywać od nieudaczników bo odszedł z federacji? Niee. Po prostu ciekawy temat podważania kilku osób spośród kilkunastu tysięcy więc no mnie ciekawi i też szanuję każdego decyzję tylko nie rozumiem jak federacja może przeszkadzać w produkcji mleka. 😁 Według mnie gryzie się jedno z drugim chyba że już jest większe stado, robot który większość wyników daje codziennie wuedy sensu nie widzę 

Opublikowano
15 minut temu, robertrolnik27 napisał:

Pewnie tylko ze słaba genetyką nie będziesz miał 10 tyś i na słabych paszach objętościowych. Nie sztuką jest mieć 10 tyś na paszach tylko sztuką jest mieć 10 tyś na objętościowych a dodasz do tego wszytko inne co krowa potrzebuje i masz 12. 

Na to wpływa wiele czynników nie tylko pasza którą dasz i tyle. Jeśli krowie zapewnisz najlepsze warunki od pasz objętościowych po treściwe, światło i świeże powietrze, wentylację to ona się odwdzięczy w mleku i rozrodzie. To nie jest tak że ja jak kupuje na miesiąc 3 t rzepakowej i 2 t sojowej to zarabiam tyle samo co ten co nie kupuje ale ma 8 tys. Nie pewne ale możliwe że ma więcej problemów bo nie spełnia wymagań żywieniowych krów albo spełnia ale po prostu ma inne sztuki które nie potrzebują pasz. Temat rzeka, każdy robi u siebie jak tam uważa 😁

No tak, na pewne rzeczy wpływu nie mamy. Ja wszedłem w ziarno kiszone i mocznik spadł, zobaczę jak teraz bo więcej lucerny idzie inna pryzma trawy poszła do badania j czekamy, przed światami korekty będą. 

Niee, sam dużo robię i wiele rzeczy sam koryguje ale w kontakcie z innymi osobami. Jedna osoba nie jest w stanie wszystkiego ogarnąć. 

Ba nawet muszę wiedzieć wszystko. 

To inaczej. Żywisz krowę patrząc na nią czy na jakieś wyniki z mleka, kału, krwi? 🤔 Chyba że tylko na litry patrzysz. 

Dlaczego mamy kogoś wyzywać od nieudaczników bo odszedł z federacji? Niee. Po prostu ciekawy temat podważania kilku osób spośród kilkunastu tysięcy więc no mnie ciekawi i też szanuję każdego decyzję tylko nie rozumiem jak federacja może przeszkadzać w produkcji mleka. 😁 Według mnie gryzie się jedno z drugim chyba że już jest większe stado, robot który większość wyników daje codziennie wuedy sensu nie widzę 

Stoję i czekam aż ktoś mi powie co mam dać a wtedy robie bo inaczej nie wiem co zmienić 

Opublikowano
1 godzinę temu, robertrolnik27 napisał:

33 litry od sztuki z objętościowej ? Kolego zejdź na ziemię 

• Like 3
Opublikowano
3 minuty temu, alfa napisał:

Wyniki z federacji plus doradztwo i są takie wyniki 🤣🤣🤣🤣🤣

33 minuty temu, robertrolnik27 napisał:

Nie wątpię,z federacją nie szło a co dopiero bez 😁 

Nie wiem sugerujesz że nie wiem ile czego dawać czy jak? 😁 Bo schodzisz całkowicie w innym kierunku. 

Poprostu zadajesz głupie pytanie dostałeś odpowiedź na temat wydajności to potem się pytasz o żywienie skąd wiadomo co dać  bo nikt nie może sam zbadać mleka  bo ma problemy z wzrokiem i nie widzi jak stado reaguje na dawki jakie są wyniki I współczynniki  

Opublikowano

Pompa na zewnątrz ,teraz zalany olej alfa milk ,plus mróz i pewnie za to . Wcześniej była gea . Pisze na nim  mądrze ,że i na korozję ,i na extremalne temperatury dobry  [alfa milk] ,a tu zong.😐

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, alfa napisał:

Chłopie to był przykład podany, stąpam mocno po ziemi. 

35 minut temu, Domiś10 napisał:

Wyniki z federacji plus doradztwo i są takie wyniki 🤣🤣🤣🤣🤣

Poprostu zadajesz głupie pytanie dostałeś odpowiedź na temat wydajności to potem się pytasz o żywienie skąd wiadomo co dać  bo nikt nie może sam zbadać mleka  bo ma problemy z wzrokiem i nie widzi jak stado reaguje na dawki jakie są wyniki I współczynniki  

Halo halo bo trochę schodzicie z tematu. Nie mam 12 tys i nie jadę tylko na objętościowkach 🤣 taki pogrzany nie jestem.

Jestem bardziej pogrzany i wydaje dużo kasy na soję rzepak witaminy szczepienia krów i przy tym wszystkim do niczego federacja mnie nie zmusza 🤣

Powiem wam że chyba jakoś to kulam bo jak na 40 krów i 33 ha swoich to robię inwestycje dobre a przy tym są inne rodzinne wydatki. Nie mam zamiaru się chwalić niczym ważne że w portfelu jest okej mam co założyć mam co zjeść i na odpoczynek i wakacje mnie stać. 

Cudotwórcą nie jesteś bo obecnie mam 33-34 l ze zbiornika, litry z federacji mam w d*pie interesują mnie wykresy i wszystkie inne dane. Skoro mam federację za darmo to czemu nie korzystać? 

Badasz mleko od każdej sztuki osobno? Powodzenia na pewno Cię to wychodzi lepiej i taniej 🤣

29 minut temu, kizak napisał:

Pompa na zewnątrz ,teraz zalany olej alfa milk ,plus mróz i pewnie za to . Wcześniej była gea . Pisze na nim  mądrze ,że i na korozję ,i na extremalne temperatury dobry  [alfa milk] ,a tu zong.😐

To masz odpowiedź. Ja tylko jadę na gea, olej jak olej na zimnym gęstszy więc trzeba zwiększyć w upały jak się zapomni to 0.5 l oleju w tydzień i nie ma 🤣

Edytowane przez robertrolnik27
  • Haha 1
Opublikowano
20 minut temu, robertrolnik27 napisał:

Chłopie to był przykład podany, stąpam mocno po ziemi. 

Halo halo bo trochę schodzicie z tematu. Nie mam 12 tys i nie jadę tylko na objętościowkach 🤣 taki podgrzany nie jestem.

Jestem bardziej podgrzany i wydaje dużo kasy na soję rzepak witaminy szczepienia krów i przy tym wszystkim do niczego federacja mnie nie zmusza 🤣

Powiem wam że chyba jakoś to kulam bo jak na 40 krów i 33 ha swoich to robię inwestycje dobre a przy tym są inne rodzinne wydatki. Nie mam zamiaru się chwalić niczym ważne że w portfelu jest okej mam co założyć mam co zjeść i na odpoczynek i wakacje mnie stać. 

Cudotwórcą nie jesteś bo obecnie mam 33-34 l ze zbiornika, litry z federacji mam w d*pie interesują mnie wykresy i wszystkie inne dane. Skoro mam federację za darmo to czemu nie korzystać? 

Badasz mleko od każdej sztuki osobno? Powodzenia na pewno Cię to wychodzi lepiej i taniej 🤣

To masz odpowiedź. Ja tylko jadę na gea, olej jak olej na zimnym gęstszy więc trzeba zwiększyć w upały jak się zapomni to 0.5 l oleju w tydzień i nie ma 🤣

To jak to jest że z taką pomocą nie wiele lepiej ci idzie powinieneś góry juz przenosić i 40-42l wyciskać 

Opublikowano (edytowane)

Na góry wolę wchodzić z narzeczoną. 

Ehh masz rację chyba odejdę z federacji i ciebie zatrudnię. Wtedy będzie 45-50 od szt na dzień 🤗

Nie mam zamiaru się niczym przed tobą wykazywać. Ważne że ja widzę postęp hodowlany u siebie ty nawet wskazane żebyś go nie widział. Jesteś kolejnym krzykaczem na forum który nie pokaże co ma a dużo gada. 

Nie każdy będzie tańczył tak jak ty zagrasz. 😵💫

Podsumowując PFHBiPM tylko skorzystała na twoim odejściu. 🐮👌😆

Edytowane przez robertrolnik27
  • Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, robertrolnik27 napisał:

Ehh masz rację chyba odejdę z federacji i ciebie zatrudnię. Wtedy będzie 45-50 od szt na dzień 🤗

Nie mam zamiaru się niczym przed tobą wykazywać. Ważne że ja widzę postęp hodowlany u siebie ty nawet wskazane żebyś go nie widział. Jesteś kolejnym krzykaczem na forum który nie pokaże co ma a dużo gada. 

No ale czego beczysz stwierdziłem fakty skoro federacja tak ci pomaga to dlaczego wynik jest nie wiele lepszy takie doradztwo pomoc najważniejsze wynikiiiiii to powinieneś stać na poziomie właśnie 40+ a nie 33-34 

Opublikowano (edytowane)

2 godziny temu, robertrolnik27 napisał:

Tak mi się napisało bo coś tam widziałem że już padło takie określenie w stronę tych co zrezygnowali. Ja nie uważam że federacja przeszkadza ale w moim przypadku mi nie pomogła. I z mojej strony to tyle na temat, kto wie. Może jeszcze się nasze drogi skrzyżują a może wręcz przeciwnie. Nie ma co się kłócić.

Może odbijmy trochę od tematu samych krów, ale zostańmy w temacie federacji. 😁 

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/mleko/mleczarnia/podlaski-zwiazek-wyrzucony-z-federacji-odwolamy-sie-od-tej-skandalicznej-decyzji-2498516?fbclid=IwAR0VaQUpbcCTfMKh1rQc4Ax9vGZPtNwTCz2MyBU4pKAWHklxac_QaFj_v6c

Czy ktoś może podpowiedzieć o co dokładnie chodzi w tych przepychankach? I dlaczego jak przeczytałem nagłówek, zatrybiłem 2 słowa - PODLASKI, FEDERACJI to wiedziałem że w tej historii będzie brał udział KF, od lat już wojujący z federacją? 😁 To jakaś wojenka o stołki czy o co chodzi? Tam się przewijają hasła o zarządzie, walnym, reprezentacji hodowców. Nie jest tak że generalnie rolnicy mają w d*pie te całe walne i stuktury, obchodzi ich zootechnik, żywieniowiec, badanie pasz i pdf z wynikami na maila?

Edytowane przez tumiwisizm
Opublikowano
Domiś10 napisał:

6 minut temu, robertrolnik27 napisał:

No ale czego beczysz stwierdziłem fakty skoro federacja tak ci pomaga to dlaczego wynik jest nie wiele lepszy takie doradztwo pomoc najważniejsze wynikiiiiii to powinieneś stać na poziomie właśnie 40+ a nie 33-34 

wiesz ile jest gospodarstw co doi 40+ 🤔

Opublikowano
5 minut temu, Domiś10 napisał:

Federacja mi nie pomaga. Federacja daje mi raporty za darmo potem je wykorzystuje w hodowli. 

Widocznie startowałem z niższego pułapu. 

Nie będę kontynuował rozmowy z Tobą bo jeśli chodzi o żywienie to mógłbyś się uczyć ode mnie bo widziałem wąchałem i dotykałem więcej niż ty. 

Po za tym kolejna osoba na forum która dużo szczeka a żadnego zdjęcia... Boisz się ? A może masz dwie krowy i dolewasz wody i masz te 30 l 🤣 nie wiem, nie mam dowodów więc i tak mogę sobie myśleć. Powodzenia 🤠

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, robertrolnik27 napisał:

Federacja mi nie pomaga. Federacja daje mi raporty za darmo potem je wykorzystuje w hodowli. 

Widocznie startowałem z niższego pułapu. 

Nie będę kontynuował rozmowy z Tobą bo jeśli chodzi o żywienie to mógłbyś się uczyć ode mnie bo widziałem wąchałem i dotykałem więcej niż ty. 

Po za tym kolejna osoba na forum która dużo szczeka a żadnego zdjęcia... Boisz się ? A może masz dwie krowy i dolewasz wody i masz te 30 l 🤣 nie wiem, nie mam dowodów więc i tak mogę sobie myśleć. Powodzenia 🤠

Tak samo jak ty tylko szczekasz ktoś Ci coś mówi jak było w jego przypadku a ty szczekasz czego to nie zawdzięczasz i ile ci nie daje federacja a przychodzi co do czego okazuje się że nie wiele więcej masz i kapa z tego 

10 minut temu, slawek74 napisał:

wiesz ile jest gospodarstw co doi 40+ 🤔

Owszem znam kilka 

Ale jeżeli chcesz dodać swoje to 👏

Opublikowano
1 minutę temu, Domiś10 napisał:

Tak samo jak ty tylko szczekasz ktoś Ci coś mówi jak było w jego przypadku a ty szczekasz czego to nie zawdzięczasz i ile ci nie daje federacja a przychodzi co do czego okazuje się że nie wiele więcej masz i kapa z tego 

Masz duże problemy z czytaniem i szacunkiem do drugiego człowieka. Mam gdzieś czy jesteś w federacji czy nie tylko interesujące jest to dlaczego u kilku osób jest źle a u kilknastu tysięcy wszystko gra. 

Nic mi federacja nie daje i nic jej nie zawdzięczam no może dzięki niej trochę świata krów widziałem.  

Opublikowano

Z tymi dowodami to ostatnio, nie których ponoiosło wysyłając stan konta xD.

U mnie w okolicy z tą federacją to też mieszanie ... Znajomy poszedł wziął żywieniowca, to tak mu dawkę ustalił że wypłaty mu nie starczyło. Niestety dodatek paszy nie pokrył się ze wzrostem w tablekach na kompie... Najlepiej to te krowy sprzedać i mieć spokój :P

Ja póki co zacząłem przygodę z doradztwem żywieniowym i mieszane uczucia mam. +1.5l w zbiorniku/szt. + 2 zapalenia ( nie wiem czy związane z tym ale to powtórki tych co miały wcześniej). Może otworzę po świętach 1 pokos to będzie coś lepiej...