Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam Samasza czołową i naprawdę dobry sprzęt tylko ma jeden minus ciężko zmienia się nożyki, pod talerzem który się odchyla na dół musi być idealnie czysto tak czy inaczej 15-20 min schodzi wymiana nie wiem jak w tych bocznych. Kolega ma też czołową samasza i boczne pottinger i kuhn, samaszka po kopalni jak kosił uderzyli w coś to nic się nie pogiela jedynie trójkąt, pottinger narzeka a kuhn najlepszy jego zdaniem. 

Szczepienia bydła typu bvd, ibr itp wykonujecie też sami? Jak tak to gdzie się zaopatrujecie? Ile u was kosztują takie dawki na szt? 

Opublikowano
50 minut temu, ThePerkins napisał:

A u mnie w mfie po 30-40 ha 3 przekładnie i 3 listwy xD 

Stara Fella one zawsze sie pier**liły od zawsze kosiarki zgrabiarki no ale nalypka Fendt i MF i sprzedaż kosmiczna

Opublikowano

Ja mam kuhna 2,4 od 2009 roku i co roku po 100 ha (25*4) wymieniłem tylko dwa ślizgi i mocowania nożyków , przydało by się jeszcze tulejkę główna zrobić od roku mam czołowa samaszu i chyba kupię większą na tył też chyba samasza  bo cena  za kuhna *2 z czołowa też tak było 

Opublikowano
6 godzin temu, slawek74 napisał:

przez jaki czas?

2 sezony, ponad 30ha do koszenia. Wymiana nożyków nie taka zła, dobrze wyprofilowany klucz do wymiany, czysta listwa i idzie. Przesiadłem się z rotacyjnej polskiej, zachodnich nie miałem to nie wiem, może są i lepsze, ale jak tak dalej będzie działać będę zadowolony.

Opublikowano
2 godziny temu, Mateusz1q napisał:

Stara Fella one zawsze sie pier**liły od zawsze kosiarki zgrabiarki no ale nalypka Fendt i MF i sprzedaż kosmiczna

O ile kosiarki nie mają zbyt dobrej opini to zgrabiarki i przetrzasarki są ok. U mnie na okolicy najwięksi gospodarze bazują na felli. Może nie są to ogromne gospodarstwa ale przedział 100-150 ha. I działają te maszyny od kilku czy kilkunastu lat bezproblemowo a cenowo wychodzą za połowę ceny  reszty ,,zachodnich ''. Niektórzy ,,przesiedli '' się z pottingera. Sam dlatego postawiłem na felle jeśli chodzi o zgrabiarke i przetrzasarke tyle że w barwach masseya. I 3 sezon już minął bez problemu. Nawet porównanie ceny z przed miesiąca. Krone zgrabiajace do boku z możliwością grabenia dwóch wałków wychodzi teraz 140 netto a massey w tym samym wyposażeniu około 70 netto. 

Opublikowano

To nie mógł ketinka dać zamiast pyralginy? Tam nie ma karencji na mleko a działanie to samo nawet lepsze chyba. Ja bym nie ryzykował z tym buscopanem :D daj do zbadania jak nie wyjdzie to będziesz widział na przyszłość 

• Thanks 1
Opublikowano

Ja pier**le ludzie a od kiedy pyralgina wykazuje w mleku ? Nie wiem po co tam napisana ta karencja jeśli można nawet 100 ml do zyly dać przez 3 dni  i nie wykaże antybiotyku  nigdzie w mleczarni 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał:

Ja pier**le ludzie a od kiedy pyralgina wykazuje w mleku ? 

Może i nawet przedostaje się, ale czy zakład to w ogóle by zbadał? Jak oni badają te substancje hamujące, to leki przeciwzapalne nie hamują żadnego rozwoju bakterii. 

Opublikowano

Budował ktoś z was coś ostatnio? Lub orientuje się cenowo jak wychodzi robocizna takich prac? Jestem mniej więcej w okresie rozliczenia za swoją budowę, ekipa robiła wszystko od wykopu po dach, zbiornik pod rusztami, kucie betonu, układanie płytek, dach itp, szalunki, ładowarka i minikoparka ich, jak na razie wychodzi plus/minus 1500zł dniówki, jak się u was wyglądają ceny takich prac?

Opublikowano

od niepamiętnych czasòw tylko mlekozastępcze są bardziej stabilne niz mleko cenę musiałbym patrzyć agroneztwerk czy jakoś tak stosuję

https://allegro.pl/oferta/mleko-dla-cielat-agro-milk-specjal-top-od-2-dnia-13943947677

Opublikowano

Witam. Czy może ktoś z Was kupował jałówki cielne z Zpr Kowróz?

Opublikowano
2 godziny temu, SamaPrawda napisał:

Budował ktoś z was coś ostatnio? Lub orientuje się cenowo jak wychodzi robocizna takich prac? Jestem mniej więcej w okresie rozliczenia za swoją budowę, ekipa robiła wszystko od wykopu po dach, zbiornik pod rusztami, kucie betonu, układanie płytek, dach itp, szalunki, ładowarka i minikoparka ich, jak na razie wychodzi plus/minus 1500zł dniówki, jak się u was wyglądają ceny takich prac?

A w ile osób dziennie robili na tej budowie ?

Opublikowano
2 godziny temu, SamaPrawda napisał:

Z tymi gachurami to zależy kogo się trafi będę budowałem gazraz 16x9 to wycena za całą budowlankie bez dachu jeden zachciał 55 tys inny to sama robotę wyceni na 35 tys a jeszcze inny za robotę ściany bez tynku i bez posadzki , ale z dachem chce 25 tys no i ten ostatni niema koparki to po mojej stronie wykopanie pod  ławy także ciężko powiedzieć ie jak oni toliczą .