Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak pługa nie można wbić to się zamawia wywrotkę piachu 

Koszt mniejszy niż zapalenie u jednej sztuki

Dawanie folii na piach to proszenie się o myszy 

Ale było by widać dziury

W okolicy też okrywają oponami

Najpierw folia, siatka i opony 

Jedna koło drugiej

Ja kupiłem obsypnik 

Jak twardo to trzeba się najeździć żeby okryć

7 minut temu, jackasss napisał:

Tylko pamiętaj, że trzeba strzyk spryskać z każdej strony i od dołu też.

Rozpyla po całym jak się pryska od dołu 

• Like 2
Opublikowano
47 minut temu, slawek74 napisał:

Temu mów o trawie a ten o kukurydzy 🤦

Czytaj uważnie. Pisaliśmy o trawie a ja podałem swój przykład z kukurydzą. I to pryzma i to pryzma. Jak nie dobijesz jednej i drugiej to będzie się tak samo psuła. Nie szukaj zaczepek :)

• Like 3
Opublikowano
3 godziny temu, ThePerkins napisał:

To dajcie mi przepis na wzorowo okrytą pryzmę. Tutaj dana nowa folia, obrzucona po rantach piachem dość grubo, na to stara folia i siatka. Po okolicy precz tak każdy nakrywa, albo samymi oponami i nikt nic nie odrzuca, miałem to nakrywać ziemią ale jak pługa nie dało się wsadzić to czymś się ratować trzeba było ... Pierwsze 2 pryzmy co miałem też dawałem grubo ziemi i nie było lepiej ... Może po prostu pryzmy nie są dla mnie xD. W tamtym roku przecież jeden kopiec wyrzuciłem bo tam nie było w sumie już co odrzucać , tutaj dół jest dobry to mam to marnować ?, zresztą rok temu psuły mi się 2 i nie było takiego czegoś co teraz ... Ma myco leci już ponad 2 tyg i zobaczymy kiedy się zacznie poprawiać ...

Każdy ma swoje sposoby, ale jak dajesz siatkę to ta druga folia jest zbędna. U mnie folia obsypana tylko brzegami, na wierzchu siatka i opony

https://static.agrofoto.pl/monthly_2023_09/20230929_095933.jpg.ef26f546c8daaab055e2442fbedab00f.jpg

Podczas wybierania tuż za ścianą 3-4 rzędy opon które na bieżąco odpycham do tyłu. Odkrywam tylko tyle ile potrzeba

385535549_663160882669298_5104315642800011675_n.jpg

• Like 2
Opublikowano

W tej pryzmie gorzowska narobiła mi roboty bo uschła trochę na pniu i widać że sucha mimo że szybko zebrana. Ziemia mi się nie sprawdziła bo biegały pieski i jak odkryłem folię to sito było ( pieski takie do pasa ). W tamtym roku trawa szła od dołu ( ale tam było dosłownie siano, od góry leżało super, w tym roku odwrotnie góra leci dół ok. 

Zobaczę z drugą pryzmą, tam leciała woda z przyczepy to jak to nie będzie leżeć to trzeba się będzie ku belom pokłonić...  Co do 2 foli to z gryzoniami nie mam najmniejszego problemu póki co ... 

Tą trawę odkrywam co 2 dni ( jak wybiorę ścianę, powietrze odcinam, raz poprawa jest raz gorzej i tak na zmianę ale wszystko przebieram ... 

Opublikowano
3 godziny temu, plati napisał:

Na noc przykrywacie czy zostawiacie otwarte?

Cały czas odkryta chyba że deszcz pada ale zaraz po deszczu odkrywam i tylko siatka zaciągnięta żeby ptaszyska nie robiły bałaganu. 

Opublikowano

problemem zapewne nie jest okrycie tylko towar w tej pryzmie ewentualnie ubicie. w takich temperaturach jak są teraz nie ma prawa się grzać ani psuć (na bierząco) ani trawa ani kukurydza. ja zauważyłem nawey w belach że czasem zdarza się pleść mimo że bele nie są podziurawione ale tylko w tych gdzie trawa jest słabszej jakości jakieś kwiatki i wszystko inne i jeszcze zbyt przesuszone. także polecam zbierać tzw. gnój czy to bele czy pryzma 😅 co do wybierania z pryzmy to właśnie pas z opon dużo daje żeby odcinać dostęp powietrza w głąb pryzmy

Opublikowano

Kosiłem i zgrabiałem w nocy a od 12 przyczepa, uschła mi gorzowska na pniu trochę i jak wybieram to ona rambarasu narobiła, ta co jest na spodzie jest ok, co w środku to ponad nią zgnite ... 

Dziś wybrałem jedną kostkę ze środka to cała dobra była, ale już ta obok nie... 

Opublikowano
mx_racer napisał:

problemem zapewne nie jest okrycie tylko towar w tej pryzmie ewentualnie ubicie. w takich temperaturach jak są teraz nie ma prawa się grzać ani psuć (na bierząco) ani trawa ani kukurydza. ja zauważyłem nawey w belach że czasem zdarza się pleść mimo że bele nie są podziurawione ale tylko w tych gdzie trawa jest słabszej jakości jakieś kwiatki i wszystko inne i jeszcze zbyt przesuszone. także polecam zbierać tzw. gnój czy to bele czy pryzma 😅 co do wybierania z pryzmy to właśnie pas z opon dużo daje żeby odcinać dostęp powietrza w głąb pryzmy

też robię ,,gnój,, i też polecam zawsze takie czy pryz a czy bele lepiej się przechowują 😀 a mi tu nie wierzą 🤣 a i zwierzęta lepiej wyjadają👍

Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał:

też robię ,,gnój,, i też polecam zawsze takie czy pryz a czy bele lepiej się przechowują 😀 a mi tu nie wierzą 🤣 a i zwierzęta lepiej wyjadają👍

Również popieram gnój hehe. Przy mokrzejszej sianokiszonce w belotach mniej odpadów jak mi bociany podziubią, a w pryzmie lepiej się ugniata no i również mniej odpadu a do tego krowy lepiej wyjadają.

Opublikowano
11 godzin temu, ThePerkins napisał:

To dajcie mi przepis na wzorowo okrytą pryzmę. Tutaj dana nowa folia, obrzucona po rantach piachem dość grubo, na to stara folia i siatka. Po okolicy precz tak każdy nakrywa, albo samymi oponami i nikt nic nie odrzuca, miałem to nakrywać ziemią ale jak pługa nie dało się wsadzić to czymś się ratować trzeba było ... Pierwsze 2 pryzmy co miałem też dawałem grubo ziemi i nie było lepiej ... Może po prostu pryzmy nie są dla mnie xD. W tamtym roku przecież jeden kopiec wyrzuciłem bo tam nie było w sumie już co odrzucać , tutaj dół jest dobry to mam to marnować ?, zresztą rok temu psuły mi się 2 i nie było takiego czegoś co teraz ... Ma myco leci już ponad 2 tyg i zobaczymy kiedy się zacznie poprawiać ... 

Drogi skubaniec, zobaczymy dziś przyjdzie ten spryskiwacz i będę testował 

Ile metrów pryzmy wybierasz tygodniowo ? Kiszonka z młodej trawy ? Czym zbierają ci tawe? Czym ubijasz ?

Zacznij dawać na zapalenia węgiel aktywny, i czosnek to zrobi robotę. 

Kubek do doipingu czyścisz?