Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Bo najlepiej robić z antybiotykiem karencyjnym co z tego że od 2-4 tygodni trzeba mleko wylewać ale krowa żyje. 

14 godzin temu, pawelmf napisał:

witam panowie jak wygląda dochodzenie krowy po zrobieniu trawieńca a mianowicie przyszyciu do brzucha przez weta , pytam bo pierwszy raz to u mnie było jakie szanse na dojście krowy do sprawności

Krowa słabo raz jje jaz nie 2 tygodnie po operacji. Chudnie ale która przetrwa te 2 tyg to żyje. 

U krowy to wiadomo niektóra po ocieleniu ma słaby apetyt i może przemieścić się trawieniec. Ale ja miałem nawet u półrocznej jałoszki taki przypadek nie wiadomo od czego. 😥😬😟

Edytowane przez Luki99
Opublikowano
radekz200 napisał:

kurła mnie trawieniec w majówkę wraz z wizytami wyszedł w sumie około 1500 zł 

Radek u mnie też ok. 1000 zł w sumie bo na początku przestała jeść i ketoza a trawieńca nie było. W sumie była 5 razy u niej.

nadal nic niechce jeść

Opublikowano
ChiquitaB napisał:

U mnie z trawieńca w sumie 1500zl wyszlo ale to z 3 lata temu i do dzisiaj ja mam. Sam zabieg 500zl reszta to żeby krowe ogarnac do życia

od wczoraj nadal nic nieje tak ogólnie to wesoła a czemu niechce jeść

Opublikowano
kizak napisał:

Podaj różne   Ruchamaxy ,czy coś by pobudziło florę,jakieś drożdże ,bo jak przestała jeśc ,flora kaput ,i trza odbudować 

zwykłe drożdze kuchenne mogą być

Opublikowano

U mnie krowa chciała przecisnąć się przez rurki w stanowisku jak wypuszczałem na pole i zaczepiła się nogą, wet mówi że mięsień zerwany. Wstaje i stoi na trzech nogach, ciekawe czy zregeneruje się na tyle żeby mogła na tej nodze chodzić. Miał ktoś takie doświadczenia?

Opublikowano
niesamowity90 napisał:

U mnie krowa chciała przecisnąć się przez rurki w stanowisku jak wypuszczałem na pole i zaczepiła się nogą, wet mówi że mięsień zerwany. Wstaje i stoi na trzech nogach, ciekawe czy zregeneruje się na tyle żeby mogła na tej nodze chodzić. Miał ktoś takie doświadczenia?

ja miałem po ok. tygodniu doszła do pełnej sprawności. dawałem przez 3dni przeciwbólowe pyralgivet chyba . moja to kupna z obory wolnostanowiskowej i została uczepiona jak wet przyjechał to odrazy sprzedać to nic z tego. krowa była kupiona 2lata temu jest do dziś.

• Thanks 1
Opublikowano
ChiquitaB napisał:

U mnie po trawieńca pomogło dopiero przetoczenie treści zważa ale U mnie późno zauwazone.

Dzisiaj kosiarkę kupiłem w sumie to samo co vicon 228 bo kubota dm2028

spróbuję drożdży dać .

Opublikowano

Kosić bo teraz szybko będzie uciekała. Swoją drogą ładna gesta urosla. U nas wysokość w miarę ale już nie taka gesta. Ale bez deszczu od ostatniego pokosu. Teraz spadło moze 5-6l przez te kilka dni

Opublikowano

Hej. Miałam problem z irz mianowicie nie mogłam zrobić wybycia zwierząt. Dopiero po 2 dniach po terminie się udało. Wcześniej nie miałam problemów z apką. Wyskakuje mi błąd że nieterminowe zgloszenie. Co teraz ?

Opublikowano
13 godzin temu, bieniek_88 napisał:

Jak najłatwiej usunąć klocek z racicy krowy? Jakieś porady?

U mnie dwie osoby trzymały leżącą krowę żeby nei wstawała a ja młotek i mała łapka do gwoździ i do dzieła. 

Dnia 16.06.2023 o 11:01, leszek1000 napisał:

Cały raczej nie. Zależy ile masz aparatów, chodzi o tą końcówkę, do węży

Dnia 16.06.2023 o 11:09, Karol6130 napisał:

Podwójna rórka, wtyczka jest potrzebna w takiej ilości jak liczba aparatów udojowych 

Weź też i do bańki i coś na zapas

Ja mam takich 7

Wracając do tematu kurków:

obraz.png

wtyczka to ta podwójna rurka widoczna na foto? Chyba wezmę te tańsze zamienniki. Jak by nie patrzeć, 50% ceny oryginału DeLavala.

Obecnie mam takie Polanesa

obraz.png

Komentarz na ich temat krótki:

Opublikowano
7 godzin temu, danielhaker napisał:

U mnie dwie osoby trzymały leżącą krowę żeby nei wstawała a ja młotek i mała łapka do gwoździ i do dzieła. 

Wracając do tematu kurków:

wtyczka to ta podwójna rurka widoczna na foto? Chyba wezmę te tańsze zamienniki. Jak by nie patrzeć, 50% ceny oryginału DeLavala.

Obecnie mam takie Polanesa

Komentarz na ich temat krótki:

Tak, wtyczka to ta podwójna rurka

Rurka kolano jest od powietrza