Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

A finalnie wyjdzie z 60 złotych doplaty

To może lepiej uproszczone systemy upraw?? 

Bez pługa, szybciej, taniej, a rośnie tak samo ;) 

Opublikowano
2 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Co mnie obchodza problemy małorolnych co mają małe stopy i udają "wielkich "🤭

Nie o to mi chodzi. Tylko Ty trochę od nas starszy to jaka Twoja opinia na temat tego obornika i jego przyorywania 

Opublikowano

Na dodatek jak niemiły sasiad to jeszcze 2 biegi w dół i 3 dni obornik albo gnojowica lezy🤣 na jesieni opaliłem gnojowice znajomemu i wozil na pola kawałek ode mnie. Powiem wam że całe szczęście że wiatr wiał w nie moja stronę. Wieś dalej było jeszcze czuć tak waliło ale dosyc pizgało wtedy. Ale praktycznie za beczka latał z talerzowka ale smród z 4 dni jeszcze się utrzymywal

Opublikowano
6 minut temu, ChiquitaB napisał:

Na dodatek jak niemiły sasiad to jeszcze 2 biegi w dół i 3 dni obornik albo gnojowica lezy🤣 na jesieni opaliłem gnojowice znajomemu i wozil na pola kawałek ode mnie. Powiem wam że całe szczęście że wiatr wiał w nie moja stronę. Wieś dalej było jeszcze czuć tak waliło ale dosyc pizgało wtedy. Ale praktycznie za beczka latał z talerzowka ale smród z 4 dni jeszcze się utrzymywal

Tak jak u nas jeden woził kiedyś osady z oczyszczalni Oj, to nie było dla nosa miłe. 

Opublikowano
Leszy napisał:

@slawek74 a ty sam na gospodarstwie robisz? Nikt Ci nie pomaga? Przy krowach w pojedynkę można się za***ać. To prawda. 

nie robię sam ale jest wielu co robi mówię o wszystkich i w brew pozorom staram się przykryć obornik jak najszybciej czasem jednego dnia worzę a na drugi zaoruję a zdarzalo się i tego samego zaorać ...

Opublikowano
danielhaker napisał:

Ja praktycznie zawsze orzę tego samego dnia co nawiezione. Pryzma leży na polu, bo wożę skorupą, a na miejscu rozwożenie idzie już błyskawicznie

zawsze miałeś skorupę? wszyscy mają ,,skorupy,,? a jaki sens jak mam dużą płytę i mogłbym prosto z płyty wozić? czy ładowanie przezucanie tego obornika za te srebrniki ma w takim przypadku sens?

przeczepiać ciągnik od rozrzutnika do pługa by go przyorać a na drugi dzień od nowa bo jakiś urzędnicyna co nie ma zielonego pojęcia wymyślił przepis? teraz wożenie obornika to jak wyścig formuły ,,1,, 🤦‍♂️

Leszy napisał:

1 minutę temu, gregor1284 napisał:

A finalnie wyjdzie z 60 złotych doplaty

To może lepiej uproszczone systemy upraw?? 

Bez pługa, szybciej, taniej, a rośnie tak samo ;) 

tylko ilu rolników ma do tego sprzęt ? by zrobić dobrze powtarzam ,,dobrze ,, bezorkowcem to potrzebny ciągnik minimum 150km do agregatu 2.5m ....

Bogdan_ja napisał:

4 minuty temu, gregor1284 napisał:

@Bogdan_ja zabierz głos 

Co mnie obchodza problemy małorolnych co mają małe stopy i udają "wielkich "🤭

pimpek problemy to ty masz sam ze sobą...

Opublikowano

Nie wiem gdzie mieszkacie, ale u mnie z domu wyjezdzam na asfalt i z pola tez w wiekszosci na asfalt. Wiekszym problemem jest sprzatanie tego co z kol wyleci niz smrod, tym bardziej, zeby sie wyrobic w 12h to wieksza dzialke robic trzeba na kilka razy.

Opublikowano

Najlepiej brać podstawowe dopłaty niż przestrzegać tego wszystkiego tych ekoschematów itp. Te dopłaty to specjalnie teraz tak zrobili żeby właściciele ziemi brali mniejsze  podstawowe dopłaty a dzierżawcom to bez różnicy bo i tak dopłat nie biorą. Ale i krowiarze też tego nie będą przestrzegać bo prawie wszyscy sieją tylko kukurydze i trawę. 😢😥

Opublikowano

No właśnie na szczęście ekoschematy nie są obowiązkowe, więc nikt nie zmusza do przykrywania obornika jeśli nie ma warunków, czy do mieszania słomy skoro ją zbiera. Gorsze będzie to j3b4ne ugorowanie...

• Like 1
Opublikowano
danielhaker napisał:

Zanim kupiłem skorupę woziłem rozrzutnikiem bez adaptera, a jeszcze wcześniej zwykłą przyczepą 🙋‍♂️

lubisz dwa razy przerzucać ? jak można by raz ? czy warto dla tych paru groszy jak można by raz?

alfa napisał:

Najlepiej to jebac ich przepis 12 h zrobić jak się uważa i nie brać tych paru złotych a może w końcu po rozum do głowy pójdą 

nie sądzę.... urzedniko-debile wymyślają te przepisy a najgorzejej że jeszcze niektórzy zdaje się normalni to popierają 🤦‍♂️

Opublikowano

niby nieobowiązkowe ale zabrali tą kasę z podstawowej dopłaty i znów mniej. lepiej niech by skończyli z tymi dopłatami i można by było żyć normalnie

• Like 1
Opublikowano

O co im chodzi ? Dla zwierzęcia o numerze PL005430131843 brak zdarzenia parującego dla zdarzenia o typie Wybycie (przemieszczenie) z datą 2023-03-28 ze zgłoszenia o numerze dokumentu 20230328/002290215.-