Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dodi napisał:

Mocznik na łąki do kiedy staracie się siać? 

gdzie mocznik... 🤦‍♂️ jak już to dzielić na dwa i teraz ze 100kg mocznoka i początek kwietnia ze 150kg minimum saletry...

Luki99 napisał:

Ja dziś daje mocznik na łąki w ilości 200 kg na ha. Polifoski na łąki w życiu nie dawałem. Lepiej częściej przeorać jak trawa wyniknie. 

oby nie wsxło jak z tymi krowami cielnymi....

pawelmf napisał:

semos napisał:

jaką dawkę dajesz??

chcę 200kg polifoskę 8

npk to minimum 300 właśnie się sieje

Luki99 napisał:

Ja dziś daje mocznik na łąki w ilości 200 kg na ha. Polifoski na łąki w życiu nie dawałem. Lepiej częściej przeorać jak trawa wyniknie. Polifoska to jest na zboże lub kukurydze. 

przez to często musos, przeorywać bo słabo nawozisz...

mleko do piątnicy a zacofanie.... 🤦‍♂️🙆‍♂️

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, slawek74 napisał:

oby nie wsxło jak z tymi krowami cielnymi....

Pożyje zobacze. Z krowami liczę że będzie poprawa. 🤔

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Dodi napisał:

3 minuty temu, slawek74 napisał:

gdzie mocznik... 🤦‍♂️

Mocznika nie stosuje ten w tym roku, który nie umie liczyć.

tylko potem nie pisz i nie pytaj że krowy się źle zacielają ..... azotany....

• Like 1
Opublikowano

wczoraj gnojówka dzisiaj npk coś o składzie poli 8 w ilości około 300kg i w kwietniu pójdzie saletra zależnie od pogody i prognoz w ilości około 250kg lub wiecej jest jeszcze opcjia rozlać w przyszłym tygodniu po 100L rsm a potem mniej saletry ale to takie gdybanie 🤔

• Like 1
Opublikowano

Jak to jest z wyrejestrowywaniem z irz ? Będę za kilka dni sprzedawał cialaka facetowi który nie wie że nie ma już fizycznych paszportów. Ja zrobię przemieszczenie a on nie i co wtedy?

Opublikowano
11 minut temu, MajsterMarian napisał:

Pytanko, zgłoszenie urodzenia cielaka, czy trzeba dodać 2 środki identyfikacji ( 2x zwykły kolczyk ), czy jeden wystarczy ?

Dwa razy musisz bo wyskakuje błąd. 

Opublikowano
slawek74 napisał:

Dodi napisał:

3 minuty temu, slawek74 napisał:

gdzie mocznik... 🤦‍♂️

Mocznika nie stosuje ten w tym roku, który nie umie liczyć.

tylko potem nie pisz i nie pytaj że krowy się źle zacielają ..... azotany....

sławek to jakich nawozów nie stosować na łąki a jakie można

Opublikowano

Słowo klucz karencylja. Co z tego że wysiejesz ten nawóz a z rośliną go przywieziesz w pryzmę? Nawóz potrzebuje jakiegoś czasu żeby się rozłożyć i zasilic roślinę a w momencie zbioru nie ma prawa go w roślinie być. Ale się rozpisałem 🤔

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, pawelmf napisał:

sławek to jakich nawozów nie stosować na łąki a jakie można

Ja tam stosuje tylko obornik i saletrę. Po pierwszym pokosie oprócz azotu, Korn Kali albo jakiś pk o wysokiej zawartości potasu. 

Opublikowano

Nie wiem aż takie słabe ziemię macie że tyle nawozu idzie czy co? Przy obecnych cenach gdzie jest sens i logika sypać 300 kg npk i 250 saletry? To jest gdzieś 2 tys zł na hektar dosyć sporo 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursusc385 napisał:

Nie wiem aż takie słabe ziemię macie że tyle nawozu idzie czy co? Przy obecnych cenach gdzie jest sens i logika sypać 300 kg npk i 250 saletry? To jest gdzieś 2 tys zł na hektar dosyć sporo 

Nie czytałeś wcześniej jak pisze ze mu bela sianokiszonki dwie stówy wychodzi koszt .

Opublikowano

Ja w tym roku dałem obornik, gnojowicę i pójdzie ze 150 kg saletry na hektar. Na resztę gdzie nie starczyło naturalnych będzie trzeba sypnąć z 220-250kg. A na drugi pokos się zobaczy w jakich cenach będą nawozy 😉

Opublikowano
gregor1284 napisał:

Słowo klucz karencylja. Co z tego że wysiejesz ten nawóz a z rośliną go przywieziesz w pryzmę? Nawóz potrzebuje jakiegoś czasu żeby się rozłożyć i zasilic roślinę a w momencie zbioru nie ma prawa go w roślinie być. Ale się rozpisałem 🤔

aleś mnie zaimponował 👍😁 powiem jaśniej jak się kosi młode to saletrę bo szybko działa znaczy się rozkłada 😁