Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, robert1226 napisał:

A to kto napisał i już masz zarobek .

Z bioffidu tak zarabiają. Ja biorę z agrocentrum i sobie chwalę. Pasze mają dobre i ceny też. 

6 minut temu, tumiwisizm napisał:

Ja daję taka podstawowa na 50% koncentrat 35, do tego trochę jęczmienia a reszta owies, otręby i trochę żyta no to jesx jedzą lux ale mleka z tego nie ma tyle co na granulacie. Tylko mówię i porządnym granulacie ponad 20 procent białka bo takie badziewie najtańsze 18 to można sobie darować, na to samo wyjdzie

18 to ja jalowkom i cielakom daje. 😄

Sasiad daje 18 krowom i się dziwi czemu mleka nie ma. A objetosciowki też ma nie za specjalne 

Opublikowano
16 minut temu, Luki99 napisał:

Soji nie daje a rzepaku to mało bo jak przesadzić to tylko mleko klejkie i somatyka wysoka. Z 50 kg rzepaku na tone ze 20 kg witamin z unipaszu i 25 kg drożdży. 

Taka paszA do bardziej dla jalowek jak już. 50kg to tyle co nic. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, slawek74 napisał:

udziałowiec jest ,,właścicielem,, spółdzielni i odopwiada udziałami . a jaką jest kwota udziałów 

Moich Około 40 tys. 

Podobno na zebraniu ma być podjęta uchwała o nie wypłaceniu udziałów tylko mają iść na poczet długów 

Edytowane przez mleczak12
Opublikowano
Ursusc385 napisał:

Silos najlepiej kupić uzywke za grosze i być niezależnym a nie ze musze brać bo mnie umowa trzyma 

to znajdź ,,za grosze,, chętnie odkupię nawet trzy...

krzychu121 napisał:

Z tym bioffidem to też ostatnio słyszałem od znajomego że jak wzial od nich silos to śruta 200 zł na tonie do góry 

przesada... cztery lata mija i nie zauważyłem by mni skubali....

Opublikowano

A niech syn zadzwoni do nich i zapyta w jakiej cenie śruta? A potem powie że np w agrocentrum jest tańsza i zobaczysz czy z ceny nie zejdą. Chyba że to u mnie na okolicy taki cwany przedstawiciel i tak ceny zawyża. No bo raczej bioffid nie ma jednego przedstawiciela na cały kraj 

Opublikowano
41 minut temu, krzychu121 napisał:

Z bioffidu tak zarabiają. Ja biorę z agrocentrum i sobie chwalę. Pasze mają dobre i ceny też. 

18 to ja jalowkom i cielakom daje. 😄

Sasiad daje 18 krowom i się dziwi czemu mleka nie ma. A objetosciowki też ma nie za specjalne 

W produkcji mlecznej przy żywieniu nie zaoszczędzisz. Nie dasz, nie masz proste. Jak coś urwiesz to odrazu na zbiorniku to widać. Nie zasiejesz dobrej trawy białkowej np. lucerny to zainwestujesz w śruty czy korektory białkowe. 

Opublikowano

@dabrowskit, Nie daje zbyt dużo białka więc jak mam dawać granulat z 21 lub 24 za tańsze pieniądze to chyba lepiej co nie ?, czy się mylę xD 

@Ursusc385, no niestety, jeszcze mnie z tym kaczyńskim wkurzył i postanowiłem coś zmienić ... 

Patrzyłem skład finezji to też rzepak daleko w składzie. Ta topka faktycznie drugie otręby to tak średnio... 

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolniik122 napisał:

A kto ci powiedzial ze jesteś niezalezny od kogos? Nie bierzesz od firmy która postawiła ci silos, to albo płacisz za silos albo przyjezdzają po silos i po temacie. Nikt nikogo nie trzyma.

W składach od poczatku jest najwiekszy udział tego składnika w tonie. W topce otreby są na drugim miejscu to tak srednio bym powiedział. Sporo jest ich udziału na tone paszy. Wolałbym kupic finezje bądź agro 23% białka. U siebie stosuje Agro 23 i jest okej, po zmianie krowy nie ucieły mleka ani parametrów. Tylko to jest granulat.

Masz skład tego agro 23 gdzieś podesłać ?

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, ThePerkins napisał:

Masz skład tego agro 23 gdzieś podesłać ?

Na poprzedniej stronie jest.

41 minut temu, krzychu121 napisał:

A niech syn zadzwoni do nich i zapyta w jakiej cenie śruta? A potem powie że np w agrocentrum jest tańsza i zobaczysz czy z ceny nie zejdą. Chyba że to u mnie na okolicy taki cwany przedstawiciel i tak ceny zawyża. No bo raczej bioffid nie ma jednego przedstawiciela na cały kraj 

Jeden przedstawiciel zarabia na większej marży na tonie paszy a drugi na zasadzie im wiecej sprzedasz tym wiekszy zarobek. To juz pewnie zalezy jaka umowa o prace jest. 

Edytowane przez Rolniik122
Opublikowano
1 godzinę temu, Nintendo napisał:

Taka paszA do bardziej dla jalowek jak już. 50kg to tyle co nic. 

Jałówkom daje to samo tylko mniej

Opublikowano
44 minuty temu, PiotrZet napisał:

Bierze ktoś pasze z de heus? Może się ktoś na ten temat wypowiedzieć ?

Brałem swego czasu. Pasza ok, ale żywieniowiec do kitu. Oby sprzedać jak najwięcej.

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolniik122 napisał:

Na poprzedniej stronie jest.

Jeden przedstawiciel zarabia na większej marży na tonie paszy a drugi na zasadzie im wiecej sprzedasz tym wiekszy zarobek. To juz pewnie zalezy jaka umowa o prace jest. 

Z agrocentrum wszędzie mają taką samą cenę. Nie raz tu podajemy cenę i u wszystkich taka sama 

Opublikowano
Luki99 napisał:

Nie ma to jak samemu zrobić pasze bo tych gotowych to krowy nie chcą żreć i prawie pół wypłaty na pasze pójdzie. Samemu można zrobić słabszą to będzie tańsza i bez problemu z somatyką. 

niexdo końca...

Luki99 napisał:

2 minuty temu, Rolniik122 napisał:

Jak sie kupuje oby najtańsze to i nie będą jeść. 

Przez kilka lat kupowałem najtańsze 18 z de heus, provimi i agrocentrum 18 C+ jeszcze to to z agrocentrum jeszcze najlepiej jadły a już od dwóch lat sam robię mieszam owies, otręby pszenne, drożdże, witaminy, troche rzepaku i jedzą bez problemu mniejszy koszt a mleka jeszcze więcej. 🤑🤑

jaką masz wydajnoś? może by się czego nauczył 🤔

semos napisał:

ile max można dać śruty rzepakowej na szt, aby nie było problemu z somatyką

mhm zależy od pasz objętościowych czasem 0.5kg a czasem i 2kg a somatyka to raczej nie od śruty

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, slawek74 napisał:

niexdo końca...

jaką masz wydajnoś? może by się czego nauczył 🤔

Nie mam krów pod oceną bo mi to niepotrzebne, więc wydajności nie znam. Jedynie  dzienną od krowy a wszystkie po cielaku 23-25l na mają prawie taką samą nie narzekam. Poprawiać nie potrzebuje wystarczy mi taka.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
45 minut temu, Ursusc385 napisał:

Szczepił ktoś ostatnio na bvd ta jednoroczna szczepionka? Jak cenowo wychodzi? 

W następnym tyg będę szczepił to mogę dać znać 

@slawek74 Skąd bierzesz biofeed , dasz jakiś namiar ?, bo na stronie za cholere nic nie ma

Opublikowano

Maks 60zl na łepek 50 parę nie pamiętam bo za całość placilem.

Ja biorę agromix 26 , jutro maja przywieść to skład wrzucę. U nas nawet nie wspominają o tych poniżej 20% białka. Jest jakiś odpowiednik 26 400zl tańszy to też tego nie oferują bo jakieś dziadostwo czort wie na czym musi być.  W zeszłym miechu 2235 za tonę placilem 26