Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W najgorszej sytuacji bede mial cene za styczeń z 5gr mniejsza jak teraz mam w tej mleczarni. A jeżeli wszystkie mleczarnie zrobia tak jak napisały to tu też zwali cene 30gr to i tak do przodu bede

Do tego czuje ze juz mnie opierdzieli z cena za grudzień przez to ze wypowiedzenie dałem i zamierzam im w okresie wypowiedzenia 50l dawać. Jutro po mleko rano jestem ciekawy jak kierowca zareaguje.

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano
6 godzin temu, plati napisał:

Pytanie co do robienia paszy w wozie. Jak zrobię paszowóz na 2 dni i wsypie ospy(pszenno-żytnia) to nic się nie skwasi itd? 

Nie za bogaty był sylwester? bo widać że Cię trzyma jeszcze

5 godzin temu, Ikyps napisał:

Witam orietuje się ktoś kiedy będą wyniki  na stronie oceny pfhb za rok 2022?

Okolice marca pewnie albo kwietnia, a co wyścigi jakieś z somsiadem masz że pierwszego stycznia tak już wyczekujesz tego?

Opublikowano
8 godzin temu, pawlak2507 napisał:

Nie za bogaty był sylwester? bo widać że Cię trzyma jeszcze

Okolice marca pewnie albo kwietnia, a co wyścigi jakieś z somsiadem masz że pierwszego stycznia tak już wyczekujesz tego?

Tak wyścigi z sąsiadem są prowadzone 

Opublikowano
9 godzin temu, plati napisał:

Mieszanka pszenicy z owsem, bądź jęczmieniem. Mój błąd 

Jak qq nie zagrzana w pryzmie to nawet te temperatury nie pokonają paszowozu . Ja ostatnio robię na 3 dni ,i tnę tylko belę pierwszego runa . Mają zęby i resztę trawy z póżniejszych pokosów zadaję na koniec nie pocięte . W paszowozie raczej ok ,bo po 3 dniach nie jest nawet ciepłe .

Opublikowano

Jeśli do wozu wrzucisz zimną paszę to spokojnie 2 dni przy tych temperaturach może być ale jeśli wrzucisz jakąś gotującą się to nawet przy mrozach bym nie robił na 2 dni. Czasem u sąsiada widzę jak wrzuci kuku to jest parowóz a nie paszowóz, ale tak to jest jak pryzmę wielką zrobi a powoli wybiera

Opublikowano
39 minut temu, pawlak2507 napisał:

Jeśli do wozu wrzucisz zimną paszę to spokojnie 2 dni przy tych temperaturach może być ale jeśli wrzucisz jakąś gotującą się to nawet przy mrozach bym nie robił na 2 dni. Czasem u sąsiada widzę jak wrzuci kuku to jest parowóz a nie paszowóz, ale tak to jest jak pryzmę wielką zrobi a powoli wybiera

Można zrobić i wielka pryzmę i powoli wybierać zima. Ale najważniejsze to żeby pryzma z pół roku polezala sobie. Sąsiad zawsze po dwóch czy trzech tygodniach pryzmę wyslodek otwierał i później klął że się psuję a wszystko starannie wybierał itd. W tym roku otworzył po dwóch miesiącach i zaskoczony że się nie grzeje. Tak samo z kukurydzą. Ja teraz odkrywam na dwa tygodnie do przodu i nic się nie grzeje mimo ze powietrze wchodzi wgłąb pryzmy. Wiadomo że w lato to nie przejdzie ale zimą bez najmniejszych problemów i też mieszam na dwa dni. Nawet teraz gdy bylo po 15 stopni nic się nie przygrzalo 

• Like 2
Opublikowano

Krowy się nie przykwaszaja od takiej mokrej kichy?

Ja jak dawałem mokra to z tyłu po ścianach lały 

Opublikowano
5 minut temu, tumiwisizm napisał:

Panowie jakie walicie w tym roku nawożenie na łąki pod 1 pokos? 200kg saletry i 100 polifoski 8 to świat i ludzie czy bardziej śmiech na sali? 

Ja w tym roku 200kg/ha saletrosanu tylko

Opublikowano

Ja sam do końca nie wiem, zostały mi same resztki z poprzedniego roku i tak rozmyślam nad sensem życia. W poprzednim sezonie tego sensu nie widziałem na żadnej łące bo spłacałem krechy więc na nawożeniu podziadowane, nie odsiane nic. W tym roku lepsze nastroje, dodatkowo wpadło trochę dzierżaw z szuwarem. Niby wyszło by 13 ha ale 2 zlikwiduję i posieję kukurydzę, ze 4 odsieję na nowo a z resztą pól niech się dzieje wola nieba ale fajnie by było ponarzekać że dużo belowania a nie jak w tym roku 20 belek po sipmie z ha z całego roku. 

Opublikowano
6 minut temu, tumiwisizm napisał:

Panowie jakie walicie w tym roku nawożenie na łąki pod 1 pokos? 200kg saletry i 100 polifoski 8 to świat i ludzie czy bardziej śmiech na sali? 

120-150kg amofoski i nic więcej 

Opublikowano
16 minut temu, tumiwisizm napisał:

Poszło końcem listopada ok40- 50tys litrów  /ha. gestej świńskiej gnojowicy i to wszystko. 

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, tumiwisizm napisał:

Ja sam do końca nie wiem, zostały mi same resztki z poprzedniego roku i tak rozmyślam nad sensem życia. W poprzednim sezonie tego sensu nie widziałem na żadnej łące bo spłacałem krechy więc na nawożeniu podziadowane, nie odsiane nic. W tym roku lepsze nastroje, dodatkowo wpadło trochę dzierżaw z szuwarem. Niby wyszło by 13 ha ale 2 zlikwiduję i posieję kukurydzę, ze 4 odsieję na nowo a z resztą pól niech się dzieje wola nieba ale fajnie by było ponarzekać że dużo belowania a nie jak w tym roku 20 belek po sipmie z ha z całego roku. 

W tym roku w większości słabo było z trawa, 1 pokos deszczu sporo ale zimne noce i słabo rosło. Reszta roku sucha