Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Sasiad ma tolmeta plus siewnik agromasz na talerzowych redlicach i case mx100c to targa. Trochę trzeba więcej na przód założyć przy pełnym ale idzie, tolmet ma dziwnie hydropak zrobiony, bardzo odstaje od talerzowki siewnik. Ale talerzowka chyba 1400 wazy. Jak do swojego case wezmę ja to przod się lekki robi 🤣

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano
14 godzin temu, radekz200 napisał:

Tak to srebrno czarna, No trudno raz się człowiek oszukał, nigdy więcej 

Lepiej podaj jaka firma bo jest tego masa. Będzie przestroga... ja od kilku lat tylko srebrno czarną biorę z metra i jest super. Boki bez piachu leżą, a potem wykorzystuję jeszcze do odkrywania drewna, kartofli. Po znajomych daję i też po kilka lat używają. 

Opublikowano
1 minutę temu, pedro2 napisał:

Lepiej podaj jaka firma bo jest tego masa. Będzie przestroga... ja od kilku lat tylko srebrno czarną biorę z metra i jest super. Boki bez piachu leżą, a potem wykorzystuję jeszcze do odkrywania drewna, kartofli. Po znajomych daję i też po kilka lat używają. 

Nie mam pojęcia jaka firma tam raczej na niej nigdzie nie pisze 

Opublikowano
ChiquitaB napisał:

To nie budowlane a z banerów reklamowych.

Myszy lubią to 🤭

radekz200 napisał:

1 minutę temu, pedro2 napisał:

U mnie jest na srebrnej części na środku napis expert. Wczoraj odwalałem 😉

Expert to mam na kukurydzy ale biało czarno to luks folia gruba 

My stosujemy megalen

Opublikowano
1 godzinę temu, asus921 napisał:

Nie wiem czy taka mala. Tak jak ci napisalem nowy daszkowy 3m na olx za 3tys znajdziesz. Mi sie nigdy strunowy nie zabil. Tam sa duze odelglosci i cienkie plaskowniki wiec niema jak sie zakleic. Jedynie po latach material nie wyrzymuje kamieni itd. Napewno lepszy niz rurowy.

Nikt ze znajomych niema talerzowki na daszkowym, ale chyba zaryzykuje. Ewentualnie kupic na strunowym i dokupic daszkowy i miec dwa. Troche tez sie boje o udzwig. Mam Lamborghini r5 130km. Da rade na daszkowym z siewnikiem ?

Ja wziąłem w tym roku taki agregat talerzowy 3 m landstal właśnie z wałem daszkowym. Siac jeszcze z nim nie sialem bo kupiony był już po zasiewach.

Ale w  poplonie z gorczycy i rzodkwi oleistej A także rzysko po kukurydzy ziarnowej to zrobil taka sieczke ze prawie nie było widać żeby coś tam rosło.

Jeszcze jedno jak weźmiesz wał daszkowy gdzie on już sporo kg dokłada A także ma to chodzić z siewnikiem to weź wzmocniony zaczep że sworzniami bo te belki szybkiego montażu mimo że 3 kat. To wyglądają delikatnie. 

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy myszy lubią to bo by im d*py zmarzly bo to przecież siatka. Te folie to loteria. Z zilla miałem to super mocna na rozciąganie ale cena tez wysoka. Na łąki gnojowica i jest cacy

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano
18 godzin temu, MKrajes napisał:

To ta srebrna na jednej stronie? Jeżeli tak to walą w **uja po całości. Folia trzaska i pęka jak chce, uznają reklamację, chcą wyceny strat, obiecują wypłaty a na koniec wal się i zostaje batalia po sądach. Kilka punktów w okolicy ją sprzedawało jak wyszedł smród z pękaniem to firma proponowała duży rabat na kolejne rolki za nie poruszanie tematu. 2-3 lata temu jak weszła na lokalny rynek to już nikt tego sprzedawać nie chce. 

4lata temu folia popękała. Sypała się jak wafel po mrozie. Reklamacja.

Naciagnij na to druga folie.

To ta srebrna na jednej stronie? Jeżeli tak to walą w **uja po całości. Folia trzaska i pęka jak chce, uznają reklamację, chcą wyceny strat, obiecują wypłaty a na koniec wal się i zostaje batalia po sądach. Kilka punktów w okolicy ją sprzedawało jak wyszedł smród z pękaniem to firma proponowała duży rabat na kolejne rolki za nie poruszanie tematu. 2-3 lata temu jak weszła na lokalny rynek to już nikt tego sprzedawać nie chce. 

Opublikowano
21 godzin temu, leszek1000 napisał:

Tym po wycieleniu może coś wzrośnie. A w zasuszeniu wysłodków nie dawać .U mnie jak zawsze się kończyło, to trochę mleka spadło. Teraz mam zapas wytłoków i cały rok idzie do wozu. Krowy dostają około 10kg na szt 

To jak tyle wyslodkow dajesz to ile idzie sruty zbożowej do wozu i kuku ?

Opublikowano (edytowane)

@asus921 u mnie rozstaw jest 75 cm i talerze 560mm i ani razu nie udało mi się go zakochać, ani w kukurydzy ani w poplonach.

Gdyby była to zwykła talerzowka bez hydropaku  to można pokusić się o większy rozstaw A tak jak dojdzie jeszcze siewnik że zbożem to będzie razem około 1 tony plus agregat 1550kg A więc razem 2.5 tony to przy tej masie większą odległość na pewno będzie znacząco utrudniać sterownosc ciągnika. A przy 75cm robi dobra robotę więc moim zdaniem nie trzeba więcej. 

Ja mam piasty  bezobsługowe  i talerze ofas. 

Jakie firmy bierzesz pod uwagę?

Edytowane przez Pawel29
Dopiska
Opublikowano
5 godzin temu, strumian napisał:

Nawoził ktoś saletrosanem 30 łąki ? Czy jednak zostać przy saletrze 

Ja sypałem Saletrosan30, wszystko ok. Jeśli sypie saletrę to kizeryt staram się też rozsiać. 

Opublikowano

U mnie nie wiem bo to takerzowka z czasów teścia I ch warta. Na pewno jest mniejszy rozstaw do tego na łożyskach smarownych i są o wiele mniej wytrzymalsze niż bezobsługowe. Do tego lekka i z wałem rurowym. I talerze były nie tak uzębione mocno tylko lekko jak np są w tych siewnikach dużych z sekcjami talerzowymi co nie są  takie agresywne. Dlatego jak suchy rok to idzie po wierzchu i tyle z roboty. Wtedy biorę od sąsiada i robota idzie cacy. Jak kupujesz to bierz tak żeby później nie żałować. Nasza zdążyło się zapchać ale to właśnie przez za mały rozstaw talerzy

Opublikowano

Jestem po ponad tygodniu użytkowania wozu poziomego seko samurai 3. 

Generalnie wszystko w miarę ok. Niestety problem pojawia się przy balotach siana. Robię 160 bez noży. Z mokrym balotem daje radę. Z suchszym już niekoniecznie. 

Muszę chyba wymienić 2swszystkie nożyki, może wtedy jakoś to lepiej pójdzie 

Opublikowano
10 godzin temu, asus921 napisał:

@ChiquitaB Rurowego nie biore pod uwage tylko strunowy tak jak napisalem. 3tys doplaty niby nic, ale na OLX za daszkowy tez wolaja 3tys i wtedy mialbym dwa waly w tej samej cenie. Minus taki, ze jak wezme odrazu daszkowy to bede mial ze skrobakami.

@danielhaker

Wlasnie rozbic grudy troche musi i tu sie sprawdzal zwykly agregat uprawowy z podwojnym walem strunowym. Daszkowy jednak nie bierze calosci, bo ma przeciez odstepy miedzy talerzami, ale jakos to po nim w miare wyglada na filmach. Czym siales? Stopkowy czy talerzowy siewnik? Ile dales za agrolifta. Mam oferte Agrosystem za 16 na strunowym/rurowym i 19 na daszkowym. Cena wydaje sie bardzo dobra, bo w okolicy po 15 to za uzywane wolala.

P.S talerze 560mm odstep do wyboru 75cm, albo 85cm

Siałem Famarolem stopkowym. Moja jest bez hydropaka, to typowa brona talerzowa. Rozstaw 90cm, duży wał daszkowy 600mm, talerze ofas 560mm, piasty bezobsługowe Kraśnik 26 netto

https://img.agrofoto.pl/monthly_2022_07/agro-lift-bt-power-disc_l_a3cc5544d49c8ce96407e2a6085fcb91.JPG

20220824_174804.jpg

Opublikowano
50 minut temu, plati napisał:

Jestem po ponad tygodniu użytkowania wozu poziomego seko samurai 3. 

Generalnie wszystko w miarę ok. Niestety problem pojawia się przy balotach siana. Robię 160 bez noży. Z mokrym balotem daje radę. Z suchszym już niekoniecznie. 

Muszę chyba wymienić 2swszystkie nożyki, może wtedy jakoś to lepiej pójdzie 

Na suchą bele jak ją już trochę poszarpie polej ze 100-150 L wody 

• Thanks 1