Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, niesamowity90 napisał:

Może wie ktoś skąd się bierze zjawisko, że krowie puchną stawy w tylnych nogach?To jakieś zapalenia?  Jakieś działania profilaktyczne, żeby było tego mniej?  Weterynarz tylko leki z karencją na mleko i tkanki lub same tkanki. Czasem działają, czasem nie. Jeśli nie działają, 3 tygodnie karencji na tkanki i robi się problem. Mam wrażenie, że kiedyś było mniej takich przypadków, stado coraz bardziej w kierunku HF, może dlatego?

Też to mam odrazu antybiotyk jak mało spuchnięte to efficur jak dużo to vertimoxin i przeciw zapalne do tego .

• Thanks 1
Opublikowano

U mnie idzie antybiotyk bez karencji i przeciwzapalny. Jak narazie pomaga. 

To zapalenie stawu. Jak dobrze myślę to ma uwięzówkę. 

Krowa przeciera sobie skórę na stawie i dochodzi do stanu zapalnego. Jak widzisz takie przetarcia to pryskać specjalnym sprejem. 

• Thanks 1
Opublikowano

U mnie jedna niedawno dostała właśnie na jednej nodze taka bombę ale szybko samo pękło. Wet kazał psikać i nie ruszać jak samo pękło, najgorzej jak ktoś sam grzebie.

U mnie dzisiaj dzień masakra. Wczoraj wieczorem przywieźli z preconu elementy na zbiornik i trzeba było ich wciągać do miejsca gdzie zbiornik. W nocy wlalo niemiłosiernie. Rano przyjechała ekipa przed 7 i dzwig i facet z dźwigu odrazu zaczął marudzi  ze nie ma szans. U mnie wszędzie na budowie glina wiec kola zaraz zalepione. Nawet ich busika musiałem wciagnac ciągnikiem bo 15m przejechal. Zawołałem sąsiada co ma koparko ładowarkę i na szczęście  góry zebrał breje i w dwa ciagniki 50t sie wciągnęło.  Także o 8.30 do 13 zbiornik mieli postawiony i nawet ladnie owiało ze dzwig sam wyjechał ale ciezarowki trzeba było ciągać.

Kto podpowie co zrobić z trawa siana w sierpniu i teraz zjezdzona przez tiry. Koleiny porobiły się.

20210422_100544.jpg

20210422_110655.jpg

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, Maksy napisał:

Miał ktoś doczynienia z bakteriami do gnojowicy bydlęcej? Chodzi mi konkretnie czy stosując te bakterie nie potrzeba mieszadła i czy daje efekty wogole ich stosowanie

Ja dodałem EMy i chyba szału z tego nie będzie o ile pod krowami jest może trochę lepiej to pod jalowizną już nie. 

Opublikowano
2 godziny temu, niesamowity90 napisał:

Może wie ktoś skąd się bierze zjawisko, że krowie puchną stawy w tylnych nogach?To jakieś zapalenia?  Jakieś działania profilaktyczne, żeby było tego mniej?  Weterynarz tylko leki z karencją na mleko i tkanki lub same tkanki. Czasem działają, czasem nie. Jeśli nie działają, 3 tygodnie karencji na tkanki i robi się problem. Mam wrażenie, że kiedyś było mniej takich przypadków, stado coraz bardziej w kierunku HF, może dlatego?

Antybiotyk Bezkarencyjny jest na mleko, aczkolwiek na tkanki chyba jest karencja, u mnie też działa. Korekcja robiona regularnie?

@ChiquitaB jak masz glinę to utwardzaj za wszelką cenę bo się utopisx w tym bagnie. Coś o tym wiem. Ja do dziś do pryzmy dojechać nie mogę, jeżdżę na około przez sąsiada. Na podwórku mam beton bo był koszmar.

• Thanks 1
Opublikowano
6 godzin temu, ChiquitaB napisał:

Na podworku tez mam beton. Utwardzane bedzie na koniec budowy, myślę z 10-20cm żwiru na to kamien polny-gruz i na to jeszcze nie wiem co przyjdzie

Kamień żwir i beton. Kieszen zaboli ale jeżeli w maju masz jeszcze mokro to dobrze nie będzie. Codziennie traktor czy ładowarka paszowoz itp. 

Opublikowano

@michal_19Ja miałem zamawiać te inwentarskie tylko już nie pamiętam firmy cena była ustalona ,a znajomy mi odradził bo właśnie je wywalał z  obory .Zamówiłem zwykłe plastiki w kolorze praktycznie w tej samej cenie ,więc podzwń po firmach i popytaj o ceny .

• Thanks 1
Opublikowano
12 godzin temu, kr9292 napisał:

Antybiotyk Bezkarencyjny jest na mleko, aczkolwiek na tkanki chyba jest karencja, u mnie też działa. Korekcja robiona regularnie?

@ChiquitaB jak masz glinę to utwardzaj za wszelką cenę bo się utopisx w tym bagnie. Coś o tym wiem. Ja do dziś do pryzmy dojechać nie mogę, jeżdżę na około przez sąsiada. Na podwórku mam beton bo był koszmar.

Korekcja raczej indywidualnie jak jest potrzeba, większość roku krowy na polu. Weterynarz daje u mnie dwie substancje, jedna z nich chyba nazywa się Rimadyl. Ale może faktycznie potrzebna jest korekcja raz w roku, bo te zapalenia bardziej chyba na wiosnę przed wyjściem krów na pole.

Opublikowano
23 minuty temu, niesamowity90 napisał:

Korekcja raczej indywidualnie jak jest potrzeba, większość roku krowy na polu. Weterynarz daje u mnie dwie substancje, jedna z nich chyba nazywa się Rimadyl. Ale może faktycznie potrzebna jest korekcja raz w roku, bo te zapalenia bardziej chyba na wiosnę przed wyjściem krów na pole.

Wg mojego doświadczenia najefektywniej i najtaniej jest co  5 miesięcy. Wtedy stawy są zdrowsze i dużo mniej opatrunków niż przy korekcji co 6 miesięcy.

Rimadyl to zwykły lek przeciwbólowy jak Ketonal dla ludzi. Tym nie wyleczy 

• Thanks 1
Opublikowano

Ee tam słabo wyjaśnił tego naszego zwykłego konsumenta... Myślałem, że zrobił jakieś śledztwo na jakim stanowisku siedzi ten lizodup... Co do qq we wsi nikt, ale na okolicy już sieją... Ja czekam jak będzie wilgoć to po 10tym się posieje, jak przysuszy to po majówce zaraz...

Opublikowano
pedro2 napisał:

Ee tam słabo wyjaśnił tego naszego zwykłego konsumenta... Myślałem, że zrobił jakieś śledztwo na jakim stanowisku siedzi ten lizodup... Co do qq we wsi nikt, ale na okolicy już sieją... Ja czekam jak będzie wilgoć to po 10tym się posieje, jak przysuszy to po majówce zaraz...

śledztwo ? a co to policja ? Ciekawe czemu innych wątków z tematu pan redaktor nie poruszył, tylko niejakiego Grzesia

Opublikowano
21 godzin temu, Maksy napisał:

Miał ktoś doczynienia z bakteriami do gnojowicy bydlęcej? Chodzi mi konkretnie czy stosując te bakterie nie potrzeba mieszadła i czy daje efekty wogole ich stosowanie

Stosuję emy dla krów już kilka lat zmiany jakie zauważyłem to że gnojowica bardzo się pieni, mniejszy smród jest przy wożeniu, no i na polu po tym jest dużo dużo dżdżownic, a czy na krowy coś to działa to ciężko powiedzieć, ale mieszadła to na pewno nie zastąpi

Opublikowano (edytowane)

To czy tpr ma tu racje czy nie to mniejsza z tym ale że to  konsument mocno wychwala jedną z firm i próbuje nas przekonać do swoich racji to fakt i chyba wszyscy się  zastanawialiśmy dlaczego czy to aby jest przypadek 🤔🧐

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
radekz200 napisał:

Liczył na wzrost sprzedaży TPR wśród użytkowników forum 😛

To niech poruszy tematy które równie często przewijają się na forum. Dla przykładu : Niezgadzjace się litry w Lowiczu czy parametry w mlekavicie. Wiadomo jaki jest Grzesiu. Popisze sobie swoje wywody na forum i każdy powinien mieć to gdzieś. A tu redaktor z tpr tyle stron już mu poświęcił