Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Supersebusiek wydaje mi się, że to  kwestia genetyki i odchowu. Ale to już level hard. Kryłem ostatnio jałówkę bo klatkę musiałem opróżnić, 12-13 miesięcy ok 1.35m waga na oko 350 kg niby wszystko ok ale macica malutka. Zobaczymy co z tego wyjdzie

Opublikowano

Jałowki kryć w 10 miesiącu to on chyba wiek liczy od zakończenia odpoju mlekiem🤔

Opublikowano
48 minut temu, kr9292 napisał:

@Supersebusiek wydaje mi się, że to  kwestia genetyki i odchowu. Ale to już level hard. Kryłem ostatnio jałówkę bo klatkę musiałem opróżnić, 12-13 miesięcy ok 1.35m waga na oko 350 kg niby wszystko ok ale macica malutka. Zobaczymy co z tego wyjdzie

Ja kryje w wieku 16 - 18 miesięcy zależy czy powtórzy czy nie , ale idą byki na nie konkretne , elita , i ostatnio jak mi się ufundowała jałoszka to ledwo ją wyjeliśmy , żeby nie zaczepienie za głowę i zaztrzyki na rozwarcie to nie ma szans .

Opublikowano
1 godzinę temu, krzykos napisał:

Jałowki kryć w 10 miesiącu to on chyba wiek liczy od zakończenia odpoju mlekiem🤔

nie, oni prowadza taki "system"... tylko jeszcze nikt nie wie gdzie takie wycielone jalowki mozna zobaczyc 🙄aaaa !! nie można....

1 godzinę temu, Supersebusiek napisał:

Gość chyba nie ma swoich krów i nie wie o czym mówi do końca , to niech sobie kupi i zaciela jałówki w wieku od 10 do 12 miesiąca , ciekawe jak ją potem ocielić , a bawić się w jakieś jersey to też słaby biznes .

gość nie ma swoich krow, ale najezdził się, uwierzył w jakiś tam program odchowu i uskuteczniają to z lepszym lub gorszym skutkiem. Sano ma swój odchow i Josera podejrzewam też. Sano wiemy jak to wychodzi...a jak w DeHeus? mają swoich "fanów" to komuś pewnie to wychodzi. 

Opublikowano
20 minut temu, Paulina1985 napisał:

nie, oni prowadza taki "system"... tylko jeszcze nikt nie wie gdzie takie wycielone jalowki mozna zobaczyc 🙄aaaa !! nie można....

gość nie ma swoich krow, ale najezdził się, uwierzył w jakiś tam program odchowu i uskuteczniają to z lepszym lub gorszym skutkiem. Sano ma swój odchow i Josera podejrzewam też. Sano wiemy jak to wychodzi...a jak w DeHeus? mają swoich "fanów" to komuś pewnie to wychodzi. 

Ja daje 5 dni mleko od krowy , potem miesiąc delta idzie , po tym piją dwa miesiące sprayfo niebieskie , i daje musli z sano bo tylko takie mi chcą jeść od urodzenia do 4 miesięcy dodatkowo swoja osypka z soją , rzepakiem i witaminami i jakoś w miarę dobrze to wychodzi .

Opublikowano

Jak by tak było to by głośno o tym było, a jakoś nie jest. 

Myślę że Pan slomek sprzedał do tej firmy pszenicę a ta go poprosiła o nagranie 

Opublikowano
13 minut temu, Supersebusiek napisał:

Ja daje 5 dni mleko od krowy , potem miesiąc delta idzie , po tym piją dwa miesiące sprayfo niebieskie , i daje musli z sano bo tylko takie mi chcą jeść od urodzenia do 4 miesięcy dodatkowo swoja osypka z soją , rzepakiem i witaminami i jakoś w miarę dobrze to wychodzi .

wiadomo, że kazdy z nas ma swój "system" na tyle ekonomiczny jak mozemy, a jednocześnie pozwalajacy na szybki wzrost jałowek. A takie gadki jak na filmiku wrzuconym ma kazdy przedstawiciel :) za bardzo bym tego nie brała do siebie :)

@Audel a Ty Karol? 

Opublikowano

Jakiś nie wyraźny ale tak, 6130, trzeba będzie wrócić do starej nazwy. 

Opublikowano

Aaaaaa 😁😁😁😁😁😁 noooooo uffff !!!! 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

Opublikowano

@radekz200 Jak często podciągasz w rozrzutniku łańcuchy i czy odchodzi płatami farba z elementów malowanych na czarno ?  Bo ja u siebie dość często podciągam. A w czasie 9 lat eksploatacji skróciłem każdy łańcuch o cztery ogniwa, ponieważ nie można było łańcuchów już naciągać.

@malorolny121 wałki kręcą się parami ponieważ, jak by obracały się naprzemiennie, to środkowe kręciłyby się do wewnątrz. Wówczas wciągały by jeszcze bardziej obornik pod łańcuchy, co prowadziłoby do blokowania posuwu. A i tak w obecnym układzie zbiera się na środku dużo obornika. Tak to już zostało konstrukcyjnie rozwiązane.

Opublikowano
11 minut temu, wujekk110 napisał:

@radekz200 Jak często podciągasz w rozrzutniku łańcuchy i czy odchodzi płatami farba z elementów malowanych na czarno ?  Bo ja u siebie dość często podciągam. A w czasie 9 lat eksploatacji skróciłem każdy łańcuch o cztery ogniwa, ponieważ nie można było łańcuchów już naciągać.

@malorolny121 wałki kręcą się parami ponieważ, jak by obracały się naprzemiennie, to środkowe kręciłyby się do wewnątrz. Wówczas wciągały by jeszcze bardziej obornik pod łańcuchy, co prowadziłoby do blokowania posuwu. A i tak w obecnym układzie zbiera się na środku dużo obornika. Tak to już zostało konstrukcyjnie rozwiązane.

Co to farby to nie mam zastrzeżeń jedynie w jednym miejscu z zasuwy zeszła płatem a tak wszystko OK, No teraz to już musze pilnować naciagów, a wczesniej od nowości to przez 2 lata nie naciągałem i pewno przez rozrzucanie wapna się popsuły 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Jakoś  cynkomet i inne firmy potrafią  zrobić  naprzemiennie  i jest ok. Ciagnik ma sporo lżej  i rowniej sie rozdrabnia. Zewnetrzne wałki  kreca sie do srodka. Więc  takie tłumaczenie  nie przemawia do mnie. A mam jeden i drugi.

Edytowane przez malorolny121
  • Thanks 1
Opublikowano

Malorolny

A cynkomet ma dwie, czy jedną taśmę? I może ma lepsze rozwiązanie, żeby obornika nie wciągało do środka.

Radek,

u mnie na aparacie rozrzucającym farba odpada płatami, na burtach czerwona jest OK. Na podwoziu miejscami. Widać, że te elementy nie były odtłuszczone przed malowaniem.

Opublikowano

Łańcuchy w metalfachu to plastelina, też schodzi farba grafitowa płatami, może dlatego że musi stać pod chmurką. W tym roku chyba będę musiał wymienić łańcuchy i listwy

U mnie wozi minimum 100 rozrzutników rocznie a łańcuchy wykańcza najbardziej składowanie na ziemi a później załadunek z nią..

Można kupić do niego łańcuchy jakieś lepsze?

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, komizmo napisał:

Łańcuchy w metalfachu to plastelina, też schodzi farba grafitowa płatami, może dlatego że musi stać pod chmurką. W tym roku chyba będę musiał wymienić łańcuchy i listwy

U mnie wozi minimum 100 rozrzutników rocznie a łańcuchy wykańcza najbardziej składowanie na ziemi a później załadunek z nią..

Można kupić do niego łańcuchy jakieś lepsze?

tu dostaniesz jakie chcesz

http://www.chojnowskielancuchy.pl/oferta.html

• Thanks 2